Novosti

Politika

Jakšić umjesto Grbina?

Prema izvorima iz SDP-a, izgledno je da će Peđa Grbin odustati od pokušaja da ostane na sadašnjoj funkciji, neovisno o ishodu izbora za Europski parlament, a glavni favorit da ga naslijedi je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić

Large grbin

Peđa Grbin i Mišel Jakšić (foto Damir Špehar/PIXSELL)

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, najavio je da će 10. lipnja, dan poslije europarlamentarnih izbora, objaviti hoće li se opet kandidirati za šefa najjače opozicijske stranke. Prema izvorima iz SDP-a, izgledno je da će Grbin odustati od pokušaja da ostane na sadašnjoj funkciji, neovisno o ishodu izbora za Europski parlament.

SDP je izgubio na parlamentarnim izborima, jer Grbin u protekle četiri godine nije uspio udahnuti novu energiju idejno zapuštenoj partiji, niti je u javnosti izgradio politički i upravljački autoritet, što je, uostalom, i sam priznao kad je prepustio Zoranu Milanoviću poziciju SDP-ova premijerskog kandidata. Taj potez znatno je poboljšao SDP-ov rezultat, ali sva Grbinova predizborna aktivnost svela se na taj potez, koji nije mogao biti dovoljan za pobjedu, prije svega, zbog Milanovićeve odluke da paralelno s premijerskom kandidaturom ostane na predsjedničkoj dužnosti, a onda i zbog krajnje dvojbenih postupaka Ustavnog suda. Šef SDP-a, usto, pokazao se lošim predizbornim i postizbornim pregovaračem, s tim da mu je pregovarački prostor nakon izbora, objektivno, bio jako sužen.

S druge strane, SDP je kao relevantna partija prebrodio raskol s Vidović-Bernardićevom frakcijom, raskol koji je broj SDP-ovih zastupnika u prošlom sazivu Sabora bio sveo na petnaestak. Sad ih ipak imaju 37. Grbin je ispravno procijenio da sa Socijaldemokratima ne treba sklapati predizbornu koaliciju i da ih treba prepustiti političkom nestanku: politički i društveni život neće zbog toga pretrpjeti gotovo nikakvu štetu.

Time je u velikoj mjeri stabilizirano ili neutralizirano višegodišnje unutrašnje podrhtavanje SDP-a, a iz toga proizlazi da predstojeći unutarstranački izbori neće značiti iscrtavanje nove linije dubokog rascjepa. To se Grbinu, iz perspektive stranke, može ubrojiti u pozitivnu ostavštinu, no na tome se iscrpljuju njegovi politički dometi i kapaciteti.

Prema onome što se neformalno može čuti u SDP-ovskim krugovima, ako se na kandidaturu odluči Mišel Jakšić, trideset osmogodišnji gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik u drugom mandatu, utakmica neće biti naročito neizvjesna. Jakšić, koji se još nije izjasnio o svojim ambicijama, bio je jedan od najzapaženijih i najsuvislijih opozicijskih zastupnika u prošlom sazivu parlamenta: premda po obrazovanju ekonomist, suvereno je vodio Odbor za pravosuđe i kompetentno sudjelovao u političkim raspravama širokog spektra. I 2017. i 2021. pobijedio je u prvom krugu na izborima za gradonačelnika Koprivnice. Iza sebe nema aferaških repova i skandaloznih izjava. Nije konfliktan, ali ne bježi ni od oštre razmjene mišljenja. Dobro iznutra poznaje SDP i sve važne ljude u organizaciji.

SDP u ovom trenutku u svojim redovima nema kompletnijeg kandidata od Jakšića za preuzimanje stranačkog vodstva. Postane li Jakšić predsjednik SDP-a, Plenković će dobiti glavnog suparnika s kojim će mu biti teže nego što je bilo s Davorom Bernardićem i Peđom Grbinom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više