Novosti

Politika

"Grbin Vukovar predao desnici"

Nezadovoljni odlukom predsednika SDP-a Peđe Grbina da nijedan kandidat iz Vukovara ne uđe u novi saziv Sabora, 13 članova vukovarskog SDP-a podnelo je ostavke na stranačke funkcije

Large gaca

Biljana Gaća i Predrag Fred Matić (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Nezadovoljni trenutnom političkom situacijom, neposredno nakon provedenih parlamentarnih izbora i odnosom predsednika SDP-a Peđe Grbina prema vukovarskom ogranku, 13 članova Gradskog odbora SDP-a Vukovar podnelo je neopozive ostavke na sve stranačke funkcije.

Odlučili su to nakon sinoćnjeg sastanka, na kojem su konstatovali da je Grbin "predao Vukovar desnici". U pismu, koje su uputili Predsedništvu i predsedniku SDP-a, naveli su da im je žao što se tom odlukom "ugasio plamen istinske socijaldemokratije u Vukovaru" koji su, tvrde u pismu, svim snagama i, uprkos teškim uslovima delovanja u gradu, održavali i čuvali.

"U vukovarskom SDP-u je već godinama unazad teška i izazovna situacija, s obzirom na političku klimu u kojoj deluje pa će i odluke koje se donose imati dugoročne posledice", istakli su nezadovoljni iz ogranka, koji broji približno 250 članova.

Podsetili su na događaje i dogovore, koji su prethodili nedavno provedenim izborima, a trebali su da se provedu prilikom uspostavljanja novog saziva Sabora.

"Unutar stranke dobro je poznata činjenica da je predsednik Peđa Grbin dao svoju reč Biljani Gaći, predsednici SDP-a Vukovar, potpredsednici SDP-a Vukovarsko-sremske županije i članici Predsedništva SDP-a Hrvatske te dugogodišnjoj aktivnoj članici, koja je to svojim radom i trudom zaslužila i ranije, da će upravo ona biti direktna zamena za mandat kolege Predraga Freda Matića. Istu tu reč dao je i Predragu Fredu Matiću, SDP-ovom zastupniku u Evropskom parlamentu i članu Predsedništva SDP-a Hrvatske, koji nam je to javno rekao", stoji u dopisu nezadovoljnih članova vukovarskog SDP-a.

Prema njihovom stavu, posledice ovakve neprincipijelnosti su puno dublje nego što se na prvu može videti i razumeti, prvenstveno iz razloga što je Grbin takvom odlukom, na duži period, "predao Vukovar desnici", s obzirom da su iz Vukovara u Sabor ušla četiri zastupnika iz stranaka desnice, a s levog političkog spektra ni jedan.

U razgovoru s predsednicom vukovarskih socijaldemokrata, Biljanom Gaćom, dobili smo potvrdu ovakve odluke nezadovoljnih članova stranke s istoka Hrvatske, ali i odgovor da je pismo bilo upućeno isključivo na adresu Predsedništva i predsednika SDP-a te da ne želi da insinuira ko ga je prosledio medijima.

Gaća je na proteklim parlamentarnim izborima, u 5. izbornoj jedinici bila peta na listi koalicije predvođene SDP-om. Umesto da ona, kao zamena Predragu Matiću uđe u Sabor, njeno ime je "preskočeno" i po svemu sudeći u parlament ulazi šesti sa liste, a to je Marko Krička iz Siska. Gaća je, inače, na izborima dobila 694 preferencijalna glasa, a Krička tek 88, najmanje od svih sa SDP-ove koalicijske liste.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više