Novosti

Politika

Opozicija poziva na protest u subotu

Iz oporbe poručuju da najavljeno protestno okupljanje nije predizborni skup, već način da građani izraze svoje nezadovoljstvo politikom HDZ-a. Uz smjenu Turudića, traže raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora

Large pedja

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Konferencijom za medije održanom ispred Sabora, čelnici oporbenih stranaka lijevog spektra najavili su prosvjed koji će se pod sloganom "Dosta je!" u subotu, s početkom u 11 sati, održati na Markovom trgu. Članovi SDP-a, Možemo!, Centra, IDS-a, HSS-a, Radničke fronte, Fokusa, Socijaldemokrata, Reformista, GLAS-a i Stranke s imenom odlučili su se na organizaciju prosvjeda nakon što je Ivan Turudić izabran za glavnog državnog odvjetnika, i to unatoč nizu dokaza koji potvrđuju da je govorio neistine tokom saslušanja pred saborskim Odborom u pravosuđe te da je bio u kontaktu s osobama protiv kojih je pokrenuta istraga zbog korupcijskih afera. Pored smjene Turudića, prosvjedom se traži raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora.

"Uvod u prosvjed je današnje predavanje potpisa zastupnika kojim tražimo uvrštavanje točke o raspuštanju Sabora na dnevni red. Svima je jasno, osim možda Plenkoviću, da je situacija s Turudićem bila kap koja je prelila čašu i nakon čega više nema smisla nastaviti rad u Saboru", rekla je na konferenciji za medije Sandra Benčić iz Možemo!

Iz oporbe poručuju da najavljeno protestno okupljanje nije predizborni skup, već način da građani izraze svoje nezadovoljstvo politikom HDZ-a.

"Uvod u prosvjed je današnje predavanje potpisa zastupnika kojim tražimo uvrštavanje točke o raspuštanju Sabora na dnevni red. Svima je jasno, osim možda Plenkoviću, da je situacija s Turudićem bila kap koja je prelila čašu i nakon čega više nema smisla nastaviti rad u Saboru", rekla je na konferenciji za medije Sandra Benčić iz Možemo!.

"Otkad je počela ova situacija, vidjeli smo jasno da hrvatski građani možda mogu dugo trpjeti, ali da kad dođe do te kritične točke da su i nekoliko puta u povijesti znali reći da ta vlada nema legitimitet, da mora otići i da tražimo smjenu vlasti. To se dogodilo i Karamarku, dogodilo se nekim prije, dogodit će se i Plenkoviću. Izrazit ćemo bijes i nadu da se na izborima ovo može promijeniti", dodala je Benčić.

Katarina Peović iz Radničke fronte istaknula je pak kako je malo ljudi u Hrvatskoj koji nisu osjetili nepravdu načinom izbora Turudića.

- Kriminalci, masoni postaju državni odvjetnici. Nema logičnije zadaće za ljevicu od toga da odgovori na niz štrajkova diljem Hrvatske. Politika nije stvaranje klijentelističke mreže kakvu je stvorio HDZ. To je krilo korupcijske Hrvatske, kriminalna organizacija", rekla je Peović.

Okupljeni na konferenciji osvrnuli su se i na današnji upad policije u Ministarstvo kulture i medija po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) vezano uz istragu u slučaju nezakonitog trošenja novca iz EU-fondova na zagrebačkom Geodetskom fakultetu.

"Jasno je da je bilo manipuliranja i muljanja novcem, da su se stvari ugovarale iznad cijene i srećom imamo EPPO jer da se pita Turudića, i ovaj slučaj bi završio u ladici", rekao je SDP-ov Peđa Grbin i poručio "dosta je lopovluka, korupcije, mraka".

"Ova okupacija je kulminirala s Turudićem. On je očito patološki nesposoban izgovoriti istinu. HDZ-u je to i dalje nebitno, jer je on njihov čovjek. Ovo je kulminacija procesa u aferi Mreža kad su našim, vašim novce kupovali naklonost medija. Onda su predložili Lex AP da bi onima koje ne mogu kupiti začepili usta. I onda dolazi Turudić koji bi to sve trebao provesti u praksi", dodao je Grbin.

Ivanom Turudićem ovih se dana bavio i Visoki kazneni sud, čiji je predsjednik Željko Horvatović u srijedu, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv novoizabranog državnog odvjetnika zbog povrede Kodeksa sudačke etike. "Prema izjavama proizlazi da se sudac Turudić više puta sastajao s osobom (Zdravkom Mamićem, op. a.) protiv koje je pokrenuta istraga, čime je po ocjeni predlagatelja prekršio Kodeks", stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više