Novosti

Politika

Lista za pristojnu Hrvatsku koja spaja

Zajednička lista za EU izbore Fair play 9. praznik je obilježila međusobnim nogometnim susretom ekipa "Fer" i "Plej" kako bi pokazala da će igrati po pravilima inzistirajući na iskrenoj, otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj

Large lista2

Utakmica je završena - izjednačeno (foto Sandro Lendler)

Lista Fair play br. 9, zajednička kandidacijska lista 12 stranaka za EU izbore 30. maja, plus još dvije koje ih podržavaju, organizirala je u sportskoj dvorani Srpske pravoslavne opće gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" nogometnu utakmicu na kojoj su se sučelile dvije ekipe sastavljane od kandidata sa spomenute liste. Utakmica je završila rezultatom 3:3, ali bitniji od ishoda bio je duh zajedništva, fer pleja i poruka o velikom značenju izbora za EU parlament (EP) 9. juna.

Čestitajući Dan državnosti, nositelj liste, dosadašnji europarlamentarac Valter Flego naglasio je da lista i stranke koje je čine i podržavaju, predstavljaju "pristojnu Hrvatsku koja spaja".

- Važno je reći da na pobjedu igraju vrlo ozbiljne ekipe: ekipa "Fer" protiv ekipe "Plej". Ono što je najvažnije, igrat ćemo po pravilima i nećemo dozvoliti da nas itko posvađa, pa će i današnji dan i dani do kraja kampanje biti u skladu kako živimo svaki dan, a to je iskrena, otvorena i tolerantna Hrvatska. Ovih dana slušamo različite ideje krajnje desnice; čujem se s kolegama u EP-u u drugim državama članicama, da ne govorimo o Marine Le Pen ili AfD-u koji dobro stoje po anketama. Zato je važnije nego ikada izići na izbore 9. lipnja, kao na referendum o budućnosti Europe, kako se ne bi 10. lipnja glavom udarali u zid i pitali se gdje smo bili dan ranije te kako bi mirne savjesti mogli nastaviti graditi Europu koja uključuje, koja prepoznaje različitosti i ujedinjava. To je motiv ovog današnjeg druženja - rekao je Flego i sportskim rječnikom dodao da su na terenu željeli odmjeriti snage u fer pleju.

Flego je komentirao i izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je prozvao sve koji nisu bili na polaganju vijenaca kod Spomenika domovine.

– U Domovinskom ratu najveći postotak odziva bio je u Istarskoj županiji. Kad je bilo najteže, pokazali smo kako se brani Hrvatska, a to danas pokazujemo radom, plaćanjem poreza i poštivanjem svih žrtava ali i ujedinjavanjem. Zato ne dozvoljavamo da nas itko, pa i premijer dijeli - zaključio je Flego.

Detalj s utakmice (Foto: Sandro Lendler)

- Odlučili smo da današnji praznik proslavimo na svoj način – u fer plej utakmici u kojoj neće biti zamjeranja i predbacivanja. Dijelit ćemo tu pobjedu kao zajedničku, jer ćemo uživati u igri, kao i većina drugih građana Hrvatske, Danas smo na mjestu na kojem ćemo proslaviti igru i istovremeno pokazati kakvu igru želimo u politici, igru u kojoj se ne želimo dijeliti i u kojoj nema viška ljudi i viška stranaka, u kojoj su svi dobrodošli, osim onih koji bi dijelili i izbacivali - kazao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Na pitanje smatra li da će se i premijer Plenković odlučiti da se približi desnim strankama, Pupovac je rekao da ne zna koji su planovi Europske pučke stranke (EPP), pa ne zna ni

koji su planovi predsjednika HDZ-a kao članice EPP-a.

- Mogu se nadati da će se napraviti otklon prema strankama koje predstavljaju prijetnju za demokraciju u Europi. Kad kažem demokraciju, mislim na sve njene vrijednosti - politički pluralizam, slobode i prava pojedinaca, kao i slobode i prava različitih vrsta manjinskih grupacija. To je, uz antifašizam i antifašističke vrijednosti, ono na čemu se Europa politički temelji. Ako bi se radilo kompromise s njima, to bi predstavljalo opasnu prijetnju za samu Europu, a prijetnji je ionako veoma mnogo - naglasio je Pupovac.

Podsjetimo, Fair play listu br. 9, zajedničku listu za EU izbore čine IDS, Nezavisna platforma Sjever, SDSS, Socijaldemokrati, HSLS, HNS - liberalni demokrati, PGS, Narodna stranka - Reformisti, Unija Kvarner, Istarska stranka umirovljenika, Lista za Rijeku i Demokrati. Njima su podršku dale još dvije stranke i nacionalne manjine istarske županije. Na listi su Valter Flego, Matija Posavec, Spomenka Đurić, Domagoj Hajduković, Gabriela Bošnjak, Ana Trošelj, Rajko Ostojić, Tatjana Vukobratović Spasojević, Anita Perešin, Krunoslav Lukačić, Radimir Čačić i Milorad Pupovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više