Novosti

Društvo

Bilanca prazna, sadašnjost porazna

U godini predsjedavanja IHRA-om ustaški pozdrav još nije stavljen izvan zakona, nije obnovljen nijedan antifašistički spomenik, Dan antifašističke borbe proslavljen je bez državnog vrha, u vukovarskoj koloni čuli su se ustaški pozdravi

Large pon paulina

Dan antifašističke borbe u Brezovici bez državnog vrha (foto Edina Zuko/PIXSELL)

Rezultati ankete o tome koliko je ljudi u domaćoj javnosti upoznato s činjenicom da Hrvatska predsjedava IHRA-om, Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust te da li su negdje nešto pročitali o tome, čuli za neku inicijativu, akciju, skup, izložbu bili bi, vjerujemo, porazni. Hrvatska zaista od 1. marta 2023. do 1. marta 2024. predsjedava IHRA-om, međunarodnim tijelom koje itekako ima veze s hrvatskom prošlošću, ali i sa sadašnjošću u kojoj ustaški pozdrav "za dom spremni" odjekuje skoro na svakoj utakmici i koji je polako, zahvaljujući višedecenijskoj šutnji vlasti, ušao u okvire normalnog društvenog ponašanja.

Upitali smo nadležne o konceptu, programu, događajima koji su obilježili prethodnih deset mjeseci predsjedavanja, ali smo ostali bez odgovora. U deset mjeseci održana su dva zasjedanja, oko 120 delegata iz zemalja članica IHRA-e posjetilo je Spomen područje Jasenovac. Održana je i Druga međunarodna konferencija o genocidu nad Romima, kao i radionica o borbi protiv iskrivljavanja Holokausta na kojoj su bili ravnatelji škola. Uglavnom sve bez odjeka. Tek su u decembru stidljivo u javnost procurile preporuke s ljetnog zasjedanja: potrebno je mapirati sve logore NDH, početi iskopavati lokalitete u Jasenovcu i na Velebitu, a preporučeno je i pokretanje procesa uvrštenja Bogdanovićevog "Kamenog cvijeta" na popis svjetske baštine UNESCO-a. Naravno, preporuke IHRA-e su pravno i politički neobavezujuće. Jedna od preporuka upućuje na znatnija ulaganja u Spomen područje Jasenovac, kao i na potrebu za izmjenom sadašnjeg revizionističkog muzejskog postava u Jasenovcu. Preporuke koje su slične već viđenim zaključcima iz dokumenta oslovljenog "Deset točaka o Jasenovcu" oko kojih su se prošle godine usuglasili Vlada i predstavnici srpskih organizacija, ali koje su i dalje samo slovo na papiru.

U godini u kojoj Hrvatska predsjedava IHRA-om svjedočimo da ustaški pozdrav "za dom spremni" još uvijek nije stavljen izvan zakona, da nije obnovljen nijedan antifašistički spomenik, da je ovogodišnja proslava Dana antifašističke borbe protekla bez državnog vrha, da su u vukovarskoj koloni, u prisustvu državnog vrha pjevane ustaške pjesme i uzvikivan ustaški pozdrav, da je povučen udžbenik iz povijesti Hajdarevića, Ristića i Torbice. Nedavno smo čuli i skandaloznu izjavu iz Ministarstva kulture prema kojoj u Jasenovcu nije bilo masovnog zločina nad Srbima. Nešto ranije odustalo se od zajedničke izložbe s američkim Memorijalnim muzejom Holokausta koja je trebala pratiti zasjedanje IHRA-e u Zagrebu. U godini u kojoj Hrvatska predsjedava IHRA-om Šoa akademija Židovske općine u Zagrebu još uvijek čeka odgovor na pitanje hoće li održati predavanje o Holokaustu i zločinima ustaškog režima u Hrvatskom saboru saborskim zastupnicima, članovima Vlade.... Za popravni, Hrvatska ima još tri mjeseca do završne, plenarne sjednice.

Ivo Goldštajn, umirovljeni sveučilišni profesor povijesti, smatra da sva ovogodišnja događanja, kada ih se stavi na kup i u kontekst, dokazuju da hrvatska politika nastoji izgraditi izmaštanu, ispolitiziranu prezentaciju Holokausta.

- Hrvatsko predsjedanje IHRA-om kao da se nije ni dogodilo. Ili, ako hoćete – bolje da se nije ni dogodilo. To je ispao samo još jedan sramotan događaj u nizu za Plenkovićevu Vladu. Bio sam prvi koji je 2019., za vrijeme talijanskog predsjedanja, na temelju instrukcije iz Ministarstva vanjskih poslova lobirao za hrvatsku kandidaturu. Jako sam želio da preuzmemo predsjedanje. Nadao sam se da bi nam to moglo pomoći da se lakše, jače i jasnije razračunamo s povijesnim revizionizmom i neoustaštvom. Uvijek sam naglašavao da se ustaški zločini ne mogu svoditi na Holokaust, na istrebljenje Židova nego da se jasno mora govoriti i o genocidu nad Srbima, Romima i o masovnom zločinu koji je počinjen nad Hrvatima i drugima. I da NDH nije nikakva država hrvatskog naroda, nego zločinačka i izdajnička tvorevina - navodi Goldštajn i dodaje da se sad vidi da takvi stavovi nekima u establišmentu nisu bili po volji te da pravi smisao njegovog prošlogodišnjeg izbacivanja, zajedno sa Natašom Mataušić i Rajkom Bućin iz hrvatske delegacije u IHRA-i.

- Sadašnja hrvatska delegacija sačinjena je od članova koji nemaju ništa protiv manipulacija koje se događaju oko obilježavanja sjećanja na Holokaust i na Drugi svjetski rat. To je narativ po kojem je nadbiskup Stepinac glavni prijatelj Židova, da su u tom zločinu Holokausta ustaše tek mlađi partner, a glavni su krivac nacisti. Nadalje, u tom narativu nema ni riječi o golemom sudjelovanju Židova u Narodnooslobodilačkoj borbi, o tome da je 5.000 Židova doživjelo kraj rata na oslobođenom teritoriju. Krajnji je cilj stvoriti jednu umivenu povijest Drugog svjetskoga rata u Hrvatskoj u kojoj nema mjesta ni za spominjanje genocida nad Srbima - objašnjava Goldštajn i tvrdi da umjesto da se Hrvatska na pravi način suočila s tamnim mrljama svoje povijesti, vladajući je establišment predsjedanje IHRA-om želio iskoristiti za međunarodnu promociju svog izmaštanog revizionističkog narativa.

- Relevantnim faktorima u međunarodnoj politici i diplomaciji sasvim je jasno da hrvatske vlasti promoviraju revizionistički narativ i da toleriraju neoustaštvo, ali oni o tome zbog viših interesa šute. A što se naše domaće političke scene i kulture sjećanja tiče, dok god se na pravi način ne suočimo s ulogom nadbiskupa Stepinca i odnosom Franje Tuđmana prema sjećanju na Holokaust i Drugi svjetski rat imat ćemo problem koji ima mnogo šire reperkusije - zaključuje Goldštajn.

Ravnatelj JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković član je izaslanstva Hrvatske u IHRA-i u čijem radu sudjeluje od 2018. On ističe da teme predsjedavanja nisu direktno vezane za zemlju koja u tom trenutku predsjeda IHRA-om već da se nastavljaju iz godine u godinu.

- Praksa IHRA-e ne dozvoljava novinarima pristup sastancima kako bi delegati dobili mogućnost slobodnog iznošenja stava. Takav format može dovesti do dojma da IHRA ne komunicira dovoljno svoje aktivnosti prema zainteresiranoj javnosti. Treba napomenuti da je ovu godinu obilježio teroristički napad Hamasa na Izrael 7. listopada, tako da su ti aktualni događaji te porast antisemitskih incidenata nakon toga utjecali na program i planove prilikom zasjedanja IHRA-e u Zagrebu u studenom. Ovogodišnje predsjedanje Hrvatske IHRA-om obilježile su brojne aktivnosti, koje su uobičajene kada neka zemlja preuzme ulogu predsjedanja ovom organizacijom te je predsjedanje bilo uspješno - ocjenjuje ravnatelj JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković navodeći da je u godini u kojoj Hrvatska predsjedava IHRA-om Spomen područje Jasenovac posjetilo 37 školskih grupa iz Hrvatske.

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je preporuku školama za organiziranje posjeta Spomen području Jasenovac. Tu preporuku čak prati i odluka da Ministarstvo financijski pokriva troškove organizacije tog posjeta. Očito sve to nije bilo dovoljno motivirajuće za veću posjetu Jasenovcu na nivou Hrvatske.

Pejaković ističe da u Hrvatskoj ne postoji institucija ili organizacija koja se sustavno bavi praćenjem i evidentiranjem slučajeva antisemitizma, poricanja ili distorzije Holokausta kao i da se pravne institucije ne prepoznaju te pojave kada se dogode u javnom prostoru.

- U Kaznenom zakonu RH postoji članak 325. koji se odnosi na javno poticanje na nasilje i mržnju, a po kojem je zabranjeno poricanje ili znatno umanjivanje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina. Koliko je meni poznato, nitko dosad nije optužen na osnovu tog članka Kaznenog zakona. Poricanje i umanjivanje zločina Holokausta i genocida posebno se odnosi na masovne zločine počinjene u logoru Jasenovac gdje se konstantno pokušava prikazati ustaški logor Jasenovac kao "radni logor" - ističe Pejaković napominjući specifičnost logora Jasenovac, koji je bio različit od nacističkih logora u kojima su najbrojnije žrtve uglavnom bili Židovi, dok su u Jasenovcu najbrojnije žrtve bili Srbi, a nakon njih Romi, Židovi te politički zatvorenici.

Međutim, da Pejakovićeve konstatacije o zločinima i žrtvama u koncentracijskom logoru Jasenovac nisu vidljive u jasenovačkom postavu kao ni prisutne u dijelu hrvatske javnosti, svjedoči i nedavna izjava ministrice Nine Obuljen Koržinek kad je, eto, nekako zaboravila spomenuti i genocid nad Srbima, smatra predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

- Izbjegava se govoriti i raspravljati o počinjenom ustaškom genocidu nad Srbima u Drugom svjetskom ratu. Tema genocida nad Srbima nije na adekvatan način zastupljena u programu predsjedavanja kao ni u hrvatskom društvu općenito. To je predmet neprestane napetosti između državnih institucija i srpskih organizacija. Globalna neoliberalna i neokonzervativna politika sjećanja usmjerila se prvenstveno na Holokaust kao odrednicu politike istrebljenja i progona Židova i eventualno Roma, a stradanje Srba u NDH nerijetko se zaboravlja što dokazuju izjave koje dolaze iz samih državnih institucija u kojima se Srbe ne spominje ili se može vidjeti na info tablama u samom Jasenovcu gdje također nema spomena NDH-a i genocida nad Srbima - ističe Pupovac i dodaje da Hrvatska još nije razvila sposobnost distanciranja od ustašizacije u društvu pa ni u godini kad predsjedava IHRA-om.

- Hrvatska nije odlučila da obilježavanje IHRA-e pretvori u program osvještavanja štetnosti ustašizacije društva. Hrvatska je svoje predsjedanje trebala iskoristiti za suočavanje javnosti s negativnim aspektima ideje hrvatske države, ustaškim pokretom, za jasnije suočavanje s genocidom koji je ustaški režim počinio nad Srbima, Romima i Židovima. U hrvatskom društvu nema razlike, jasne distinkcije između sjećanja na stradanje u posljednjem ratu, isticanja ustaških simbola i distanciranja od tih simbola kojih je bilo tokom posljednjeg rata, ali koji nisu zato ništa manje nego to što jesu – ustaški simboli i ustaške poruke. Ali ima sposobnosti da se osuđuju Srbi i njihov doprinos komemoriranju ako nije u skladu sa dominantnim pogledom - navodi Pupovac upozoravajući da je veliku sjenu u godini predsjedanja IHRA-om ostavlja i ustašizacija vukovarske kolone sjećanja.

- Pjevanje, skandiranje, dovikivanje i uzvikivanje ustaškog pozdrava "za dom spremni" u ovogodišnjoj vukovarskoj koloni sjećanja nije u skladu i duhu IHRA-e kao ni pojedini akti nasilja prema onima koje su prepoznali kao pripadnike srpskog naroda. Ostat će upamćena i reakcija prisutnih političara koji su dalje mirno nastavili šetati u jednoj takvoj koloni s ustaškim znakovljem. Dogodilo se i sprečavanje Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a u komemoraciji svim nevinim žrtvama. Najznačajnija pozitivna promjena koja se desila tokom dosadašnjeg hrvatskog predsjedanje IHRA-om je povećanje financijske kazne za poruke govora mržnje, proustaške i filoustaške, u okviru prekršajnog zakona. Doduše, i to je rezultat zahtjeva predstavnika naroda žrtava Srba, Roma i Židova već duži niz godina - kaže Pupovac.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin navodi da u godini u kojoj Hrvatska predsjedava IHRA-om nije obnovljen nijedan od 3.000 antifašističkih spomenika srušenih u novoj hrvatskoj državi.

- Antifašistički spomenici srušeni su po zadatku, po naredbi. Simbolično bi bilo da je obnovljen barem jedan spomenik. Čak ni spomenici koji osim spomeničke imaju izuzetnu umjetničku vrijednost. Ali zato su sve crkve i sve kapelice u Hrvatskoj obnovljene. U društvu nam se događa ustašizacija. Sve smo to mogli vidjeti i u Vukovaru. I, nažalost, sve je prošlo bez reakcije. Svjedočimo katastrofi, događaju se tridesete godine dvadesetog stoljeća. To je rezultat hrvatskog presjedanja IHRA-om - kaže Habulin i napominje da hrvatsko društvo nije iskazalo nimalo zahvalnosti niti želi odati počast, sačuvati uspomenu na borbu i dostojanstvo naših predaka koji su stradali u katastrofalnom svjetskom ratu u dvadesetom stoljeću.

- O toj našoj slavnoj prošlosti trebamo govoriti, a posebno bismo jasni i glasni trebali biti u godini kad Hrvatska predsjedava IHRA-om. Falsificiranje povijesti događa se na sve strane, bez ikakve kazne, odgovornosti, a u Hrvatskom saboru se uzvikuje ustaški pozdrav. Sa svakom novom generacijom situacija je sve gora, mladi se s ustašizacijom društva upoznaju kao normalnom, svakodnevnom pojavom koja im se servira. Nitko me u ovoj godini nije ni pozvao na neki skup vezano za IHRA-u. Pitam se, što bih ja tamo radio, mogao bih nešto i reći što se ne uklapa. Hrvatsko predsjedanje je farsa, aplauz na kraju i spuštena zavjesa. Jedva se čeka da ta godina predsjedanja istekne - zaključuje Habulin.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više