Novosti

Intervju

Tomislav Tomašević: Neće dugo

Zastupnik u zagrebačkoj Skupštini, član platforme Zagreb je naš: Bandićev pristanak na uvjete ekstremne desnice dokaz je njegove političke slabosti i to će mu se uskoro obiti o glavu jer oni neće na ovome stati. Bandić se ponaša poput ranjene zvijeri, a krajnja desnica je nanjušila krv

Ibwub8j8c1aztc3smywyrwk3wue

Tomislav Tomašević (foto Goran Jakuš/PIXSELL)

Kako komentirate koalicijski sporazum Milana Bandića i liste Brune Esih?

Sporazum je predmet odvratne političke trgovine i upravo jedan od razloga zašto se većini građana ove zemlje politika gadi. Tim sporazumom sve uključene stranke pokazale su svoje pravo lice i prekršile predizborna obećanja. Naime, Bandić je za vrijeme predizborne kampanje govorio kako će se o Trgu maršala Tita odlučivati na referendumu, a Esih je tvrdila da ni u kojem slučaju neće koalirati s Bandićem zbog njegovog klijentelizma i korupcije. Nije prošlo ni mjesec dana od izbora, a predizborna obećanja su prekršena. I to zbog čega? Zbog imena jednog trga! Bandićev pristanak na uvjete ekstremne desnice dokaz je njegove političke slabosti i to će mu se uskoro obiti o glavu jer oni neće na ovome stati. Bandić se ponaša poput ranjene zvijeri, a krajnja desnica je nanjušila krv.

Kako je izgledala prijepodnevna odgoda konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine, 10. srpnja, zbog nedostatka kvoruma?

Svima je bilo jasno da će se formirati desna većina pa onda ostaje nejasno čemu igra živaca i prvi propali pokušaj konstituiranja Skupštine. I sve to dok gradski projekti stoje. Kao zastupnici smo dobili poziv na drugi pokušaj konstituiranja Skupštine samo tri radna dana prije datuma sjednice koja je zakazana jer je Ministarstvo uprave očito dobilo mig da je postignut dogovor o većini. Međutim, iako je 25 zastupnica i zastupnika došlo na vrijeme, u 10 sati, falilo je 26 zastupnica i zastupnika iz HDZ-a, Nezavisnih za Hrvatsku i Stranke rada i solidarnosti. Budući da je Bandiću falio potpis gospodina Branka Lustiga koji nije želio glasati za promjenu imena Trga maršala Tita, sjednica je odgođena jer ujutro nije moglo doći do potpisivanja koalicijskog sporazuma. Vjerujem da je tome doprinijelo pismo koje je Vili Matula, vijećnika Gradske četvrti Donji Grad iz platforme Zagreb je naš, u subotu uputio Lustigu.

Što mislite kakvi će biti daljnji zahtjevi desnice?

Očekujemo da će i dalje nametati teme koje su karakteristične za ekstremnu desnicu, kao što je pokušaj brisanja antifašističkog naslijeđa u javnom prostoru Zagreba, što pokazuje i da su uzeli predsjedničko mjesto u skupštinskom Odboru za imenovanja naselja, ulica i trgova te u njemu od ukupno pet imaju čak dva člana, a cijeloj skupštinskoj oporbi je ostavljeno mjesto za samo jednog člana. Očekujemo i da na ‘javnom natječaju’ za pročelnicu Gradskog ureda za kulturu pobijedi Ana Lederer, kako bi mogli nastaviti svoj kulturni rat. Prema onome što su pokazali u predizbornoj kampanji, neće se baviti temama koje su bitne za životni standard građana Zagreba. Bandić će na sve pristajati da se održi na vlasti, a time će rezati granu na kojoj sjedi. Držimo da takva Skupština neće dugo trajati, a u svakom slučaju ćemo im puhati za vrat i nametati teme koje su bitne za život građana.

Dakle, jedna priča prije izbora, a poslije izbora sasvim druga. Na što su sve spremni?

Nažalost, radi se o još jednom tipičnom primjeru onih političara koji svašta obećaju prije izbora, a nakon izbora im to više nije važno. Ukoliko su prije izbora tvrdili da je Bandić stvorio klijentelističku mrežu i posredno ga optuživali za korupciju, očito je to nakon izbora postalo manje važno u odnosu na promjenu naziva Trga maršala Tita. Sada vidimo na što su sve spremni kako bi nametnuli neku svoju interpretaciju povijesti ovog grada. Mi smo se aktivirali kako bismo takvu politiku promijenili i kako bismo zajedno s građanima pokazali da se politika može voditi drugačije. Koalicija Zagreb je naš - Nova ljevica - Radnička fronta - ORaH - Za grad se baš kao i lista Brune Esih u kampanji jasno odredila o imenu Trga, pri čemu smo imali suprotno stajalište, i o postizbornoj koaliciji s Bandićem, oko čega smo imali isto stajalište. Međutim, mi nećemo pristati na Bandićev klijentelistički model upravljanja gradom da bi spasili ime Trga, a oni su na to spremni da bi ga promijenili.

Što kada na dnevni red Skupštine dođe glasanje o promjeni naziva Trga maršala Tita?

Naš stav o temi Trga maršala Tita je jasan i nepromijenjen iz predizborne kampanje: bez sumnje ćemo u Skupštini glasati protiv preimenovanja Trga. Za nas promjena imena Trga znači negiranje antifašističke povijesti Zagreba i to je zadnje simboličko mjesto u gradu koje na tu povijest podsjeća. Vijeće gradske četvrti Donji Grad, gdje se taj trg nalazi, dalo je negativno mišljenje o promjeni njegova imena i za takvo mišljenje su glasali i vijećnici iz naše koalicije. Kad bi desna većima u Skupštini uvažavala demokratske standarde, odustala bi od daljnje promjene imena. Nažalost, mišljenje Vijeća gradske četvrti ne obvezuje zastupnike u Skupštini i budući da postoji tanka, ali desna većina od 26 zastupnika, očekujemo da će promjena imena Trga proći. Osim ako još nekom zastupniku, poput gospodina Lustiga, u zadnji čas ne proradi savjest ili u slučaju da se Bandić predomisli. Ukoliko se promjena imena Trga dogodi, to će biti simbolički korak unazad u borbi protiv krajnje desnice, no vjerujem da nakon toga slijedi nekoliko koraka unaprijed za ljevicu, a ime Trga se onda može vratiti.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više