Novosti

Politika

Protiv političke trgovine preko leđa Zagrepčana

Zagrebačka opozicija lijevih i građanskih stranaka zbog odlaganja donošenja zakona o obnovi Zagreba nakon potresa organizirale su protest protiv raspuštanja Sabora

Zbog odlaganja donošenja zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa i njegovog prebacivanja u sljedeći saziv Sabora, zagrebačka opozicija koju čine stranke i platforme Možemo!, Nova ljevica, Orah, Radnička fronta, ORaH, Za grad i Zagreb je naš organizirale su protest protiv raspuštanja Sabora prije usvajanja kvalitetnog i pravednog Zakon o obnovi koji bi bio usuglašen sa strukom i građanima.

Nakon što su u nedjelju došli na Markov trg, u ponedjeljak prijepodne aktivisti stranaka i gradski vijećnici imali su veliku podršku građana koji su im pokazivali slike svojih srušenih i oštećenih kuća, dok su zastupnici, uz rijetke izuzetke, pored njih prolazili kao pored turskog groblja.

Iako ih je pri jutrošnjem dolasku u Sabor eskivirao, dolazeći na stražnji ulaz, premijer Andrej Plenković u Vladu je iz Sabora krenuo na glavni ulaz uz glasne zvižduke i uzvike negodovanja demonstranata ‘Zašto bježite?‘ i ‘Bandić, HDZ, dosta je trgovine!‘.

Zaustavio ga je jedan od čelnika platforme Možemo! Tomislav Tomašević i upitao u čemu je problem sa zakonom koji je trebao biti donesen u roku dva mjeseca koliko je prošlo od potresa, na što je Plenković odgovorio da je o tome dao izjavu novinarima u Saboru i da nema smisla da se ponavlja jer ne odustaje da se zakon donese tek nakon široke javne rasprave. Neki demonstranti pitali su Plenkovića i zašto raspušta Sabor ako građani nemaju gdje živjeti, žrtve su ovrha i gladni su. Aktivist Vili Matula pitao je premijera kako će opravdati da su desetine hiljada Zagrepčana nakon potresa ostali bez svoga doma.

- Akcija je počela u nedjelju poslijepodne i traje do glasanja o raspuštanju Sabora kako bismo poručili saborskim zastupnicima da glasaju protiv raspuštanja i ostanu na zasjedanju dok se ne izglasa Zakon o obnovi - rekla je za Novosti jedna od organizatora, Rada Borić iz Nove ljevice, ističući da je njihov boravak produžen i nakon prvobitno predviđenih 11 sati prijepodne jer su Bandićevi zastupnici zatražili pauzu kako bi pristanak na raspuštanje naplatili odlukom o zaduživanju za pet milijardi kuna.

- Zato smo razvili transparent s porukom ‘Zagreb vam ovo neće zaboraviti!’. A imamo i novi kojim pozivamo građana na izbore kako bi kaznili one koji igraju političke igre na štetu građana. Podršku nam je jučer, noćas i danas dalo više stotina građana. Vjerojatno bi ih bilo i više, ali to je bila ad hoc akcija sazvana u zadnji čas. Bilo mi je potresno kad mi je jedna žena iz Đorđićeve ulice donijela slike razrušene kuće njihovih prvih susjeda i rekla da ona još može živjeti u svojoj, ali da ako se ta kuća sruše, srušit će se i njena. Rekla je da iz njenog susjedstva svi žive u Studentskom domu i da su svi na apaurinima jer nikom više ne vjeruju - rekla je Borić.

Naglasila je da su prosvjed podržali pojedini zastupnici, uključujući tu i Ranka Ostojića koji im je donio kutije s okrepom, da su tu bili i Milorad Pupovac i Saša Milošević iz SDSS-a, kao i ljudi iz kulture, među prvima pjevač Mile Kekin.

– Ovih tjedana maske su pale i vidi se kako se igraju političke igre na štetu građana kojima su kuće oštećene u potresu, a koji se suočavaju s gubitkom posla ili ovrhama. Građani su zastupnicima dali sve uvjete za rad. Imaju plaće, kabinete, mobitele, a zgrada Sabora je obnovljena među prvima. Što bi bilo da su se s dolaskom korone medicinske sestre odlučile da odu na godišnje odmore ili da su se nakon potresa vatrogasci odlučili reorganizirati koji dan - rekla je Sandra Benčić iz platforme Možemo!

Iako skup nije bio prijavljen policije nije dirala aktiviste.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više