Novosti

Kratko & jasno

Tihana Bertek: Ženska povijest često je bila tretirana kao sporedna

Kroz Ivanu Hirschmann, Mariju Jambrišak i Nataliju Wickerhauser željele smo ispričati priču o otvaranju Privremenog ženskog liceja 1892., prve srednjoškolske ustanove gimnazijskog tipa za djevojke u Hrvatskoj, koja je okupljala najvažnije intelektualke tog vremena, kaže autorica izložbe "Od vlastite škole do vlastite sobe"

Large mini kultura  tihana bertek

(foto Privatna arhiva)

Izložba "Od vlastite škole do vlastite sobe", koja se održava od 16. travnja do 11. svibnja u galeriji Hrvatskog školskog muzeja u Hebrangovoj 5 u Zagrebu, proizišla je iz istoimenog projekta koji K-zona provodi s HŠM-om. Predstavite nam ga.

Projekt se odvija u sklopu programa "Kultura i umjetnosti u zajednici" Grada Zagreba, koji potiče suradnju između udruga i gradskih ustanova u kulturi, a tema kojom se bavimo je povijest borbe za žensko obrazovanje u Hrvatskoj. Polazište nam je bila arhivska građa vezana uz zagrebačke učiteljice, kroz koju smo željele upoznati građanstvo s baštinom koju čuvaju muzeji, ali i stvoriti prostor za nove perspektive i umjetničke interpretacije te građe i ženske povijesti općenito, koja je mnogima još uvijek nepoznata. Što se tiče K-zone, mi od početka radimo na jačanju vidljivosti ženskog stvaralaštva i doprinosa društvu, stoga ovaj projekt predstavlja logičan novi korak u našem radu, i nadam se da će poslužiti kao dobar primjer za slične suradnje.

Protagonistice izložbe, pedagoginje Ivana Hirschmann, Marija Jambrišak i Natalija Wickerhauser, imena su nažalost slabo poznata široj javnosti, a isto se može reći i za povijest borbe za žensko obrazovanje u Hrvatskoj. Na koje se točke te povijesti izložba fokusira i zašto?

Prvi dio projekta bilo je istraživanje arhivske građe, temeljem koje su nastali tekstovi objavljeni na portalu Voxfeminae, a zatim su umjetnice – Petra Balekić, Anamarija Kvas, Agata Lučić i Klasja Habjan – prikazale živote i postignuća triju učiteljica u formi stripa i animacije. Odabrale smo tri učiteljice (zbog budžetskih ograničenja), te smo kroz njih željele ispričati priču o otvaranju Privremenog ženskog liceja 1892., prve srednjoškolske ustanove gimnazijskog tipa za djevojke u Hrvatskoj. Licej je okupljao najvažnije intelektualke tog vremena. Upravo se pet učiteljica liceja izborilo za slušanje kolegija za Mudroslovnom fakultetu, da bi šest godina kasnije ženama bio omogućen i upis na redovni studij. Sve one zaista zaslužuju da znamo njihova imena, njihova postignuća, kao i prepreke s kojima su se morale nositi.

U širem smislu, kakav je tretman arhivske građe vezan za žensku povijest u ovdašnjim ustanovama?

Ženska povijest često je bila tretirana kao sporedna i manje važna, pa je i građa vezana uz nju u brojnim slučajevima izgubljena ili nikad nije ni bila smatrana dovoljno značajnom da bude sačuvana. Od onoga što jest sačuvano, velik dio još uvijek nije obrađen, sistematiziran i (lako) dostupan široj javnosti. Problem je i što je građa razasuta po različitim ustanovama, pa sam proces istraživanja zahtijeva dosta vremena – što je u današnje vrijeme privilegija koju većina nas nema – i ponešto detektivskih sklonosti. Ipak, sve je veći interes za žensku povijest, stoga bi se ustanove koje čuvaju arhivsku građu trebale više otvoriti prema građankama i građanima, i u smislu pristupa i, primjerice, (ne)naplaćivanja usluga, digitalizacije građe (koja je nasušno potrebna) i tako dalje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više