Novosti

Kratko & jasno

Ana Munivrana: Uzbuna za učitelje

Odnos prema učiteljima i učiteljicama odličan je test za svako društvo. Govori o tome kakve su nam vrijednosti. Nažalost, danas se ozbiljne struke manje cijene od onih koje osiguravaju "zabavu", kao i od onih koje stvaraju dojam uspjeha, slave i bogatstva, kaže izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja

Large intrigator  mini

(foto Forum za slobodu odgoja)

Nedavno ste obilježili Svjetski dan učitelja uz napomenu da je nedostatak učiteljica i učitelja društvena nepogoda koju treba proglasiti.

Učiteljska je profesija temelj svakog društva jer učitelji/ce ne pružaju samo formalno obrazovanje, već svojim radom štite temeljna prava djece i mladih, pružaju im priliku za bolji život, pokazuju nadu u kriznim vremenima, prenose ključne kompetencije. Svakodnevno brinu o njima i doslovno grade budućnost čovječanstva. Stoga svaku krizu koja zahvaća ovu profesiju treba ozbiljno shvatiti.

Odnos prema učiteljima i učiteljicama odličan je test za svako društvo. Govori o tome kakve su nam vrijednosti. Nažalost, danas se ozbiljne struke manje cijene od onih koje osiguravaju "zabavu", kao i od onih koje stvaraju dojam uspjeha, slave i bogatstva. Učiteljice i učitelji su motivirani, posvećeni i kreativni ljudi, no i oni, naravno, osjećaju položaj svoje profesije. Svjesni su svog društveno-materijalnog statusa i nose se sa sve zahtjevnijom zadaćom odgoja i obrazovanja novih generacija.

Sve se manje studenata opredjeljuje za učiteljski poziv?

Učiteljski poziv je jedna od najzahtjevnijih struka jer su ulozi najviši. To je struka koja traži jako puno kreativnosti, istraživanja, posvećenosti, otvorenosti prema nepoznatom. Struka u kojoj vanjske nagrade i priznanja nisu veliki, no za one koji su se pronašli u tome nagrada je svakodnevna i neposredna, oni ne bi radili ništa drugo jer je to "najljepši posao na svijetu". Odgovornost učitelja je ogromna.

Danas je trend da se forsiraju brzi uspjesi, sve ono što "djeluje privlačno" i lako, što donosi "nagradu" i novac, a ovo nije ta priča, ovo je ozbiljan posao. Ako oni koja ga rade osjećaju da se odluke o struci donose bez njih, ili da su po njih nepovoljne, ako dožive da su nezaštićeni i podcijenjeni, osjećat će sve veće nezadovoljstvo i razmišljati o drugim opcijama. Također, prosječni su građani nedovoljno informirani o ulozi i važnosti odgoja i obrazovanja i o odgovornostima učitelja te je u javnom diskursu velika prisutnost netočnih i neprovjerenih informacija, kao i neutemeljene kritičnosti pa i agresije.

Prema istraživanju, svaki treći učitelj i nastavnik doživio je fizički ili verbalni napad roditelja učenika.

Naravno da se tu radi o manjini roditelja, no nažalost dovoljno je nekoliko nasilnih incidenata da stvore nepovjerenje. Roditelji učenica i učenika jednostavno odražavaju stanje u cjelini – puno je ljudi koji nemaju povjerenje, koji se osjećaju ugroženo, koji ne vide širu sliku. Ako se osjećaju bespomoćno i nepovjerljivo, kreću napadati djelatnike škole jer im to pruža kakav-takav privid kontrole i misle da time štite svoje dijete. Roditelji danas trebaju puno više pomoći i podrške nego što dobivaju (ne postoje ili barem ne dovoljan broj savjetovališta za roditelje, kao ni službi mentalnog zdravlja), a ono što odgojno-obrazovni sustav može osigurati je okvir i podrška školama za uspostavu neposrednije i značajnije suradnje s roditeljima, što svakako znači više od dva-tri roditeljska sastanka godišnje.

Kako riješiti probleme učitelja?

Treba donijeti konkretne mjere kako bi se unaprijedili dostojanstvo i ugled učiteljske profesije te poboljšao njihov status. Potrebno je sustavno djelovati na motiviranju mladih za ovaj poziv i na motiviranju i zadržavanju onih koji već rade u učionicama. Od onih koji rade s djecom i mladima očekujemo mnogo i tražimo najviše etičke i profesionalne standarde. Stoga i plaće učitelja i učiteljica trebaju biti veće od prosječnih. Time pokazujemo koliko su nam važni djeca i mladi, njihovo obrazovanje, ali i oni koji s njima rade.

Potom trebaju slijediti mjere povećanja društvenog statusa učitelja te rad na profesionalizaciji pružajući im svu potrebnu stručnu podršku, povjerenje, a zatim i veću autonomiju i kreativnost. Osuvremenjivanje programa akademskog obrazovanja budućih učitelja, zatim kvalitetno mentorstvo, briga o dobrobiti učitelja na radnom mjestu te upravljanje njihovom selekcijom, profesionalnim razvojem i nagrađivanjem neke su od osnovnih mjera unapređenja struke. Učenje za promjene i učenje za budućnost vrijednosti su koje trebamo njegovati na svim razinama kako bismo imali šansu za održivi razvoj.

U sljedećem periodu slijedi savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za novi Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi što je svakako prilika da svi oni kojih se to tiče daju svoje prijedloge i komentare u vezi unapređenja sustava.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više