Novosti

Intervju

Marko Šolić: Frustrirane zbornice

Profesor fizike i informatike, moderator grupe Školska zbornica: Nezadovoljstvo učitelja raste dulje vrijeme. Proizlazi iz lošeg materijalnog statusa, a kulminira zbog smiješnih poteza nadležnog ministarstva koje najviše ulaže u vlastitu promociju

5bzdve9k61zeu0fukvwscndyjzy

Marko Šolić

Zašto su se članovi Facebook-grupe ‘Školska zbornica’, koja okuplja 12.000 učitelja, nastavnika i drugih stručnjaka povezanih s obrazovanjem, obratili otvorenim pismom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, sindikalnim čelnicima i javnosti?

Nezadovoljstvo učitelja raste dulje vrijeme. Proizlazi iz lošeg materijalnog statusa, a kulminira zbog smiješnih poteza nadležnog ministarstva koje najviše ulaže u vlastitu promociju. Jedan od glavnih preduvjeta boljeg obrazovnog sustava je pošteno plaćanje učitelja. Dolazim sa zagrebačkog PMF-a, odakle je većina kolega s nastavničkog smjera otišla raditi u privatne tvrtke ili inozemstvo. Mi koji radimo u školama često imamo druge poslove da bismo mogli normalno živjeti.

Kakav je materijalni položaj prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj?

Prosječna plaća za 2018. godinu iznosila je nešto više od 6.200 kuna, dok je prosječna plaća za Grad Zagreb bila nešto više od 7.200 kuna. Kao visokoobrazovanom stručnjaku na poslu koji je državi navodno strateški bitan, i uz to što npr. ove godine imam državnog viceprvaka u informatici, kao i tim s kojim sam se plasirao na svjetsko prvenstvo najvećeg robotičkog natjecanja na svijetu, moja posljednja plaća iznosila je 6.194,43 kune. Dakle, niže od prosječne plaće za državu, znatno niže od prosječne plaće za grad u kojem živim, i to uz uračunate dodatke za smjenski rad, zamjene i uz uračunatih onih, blago rečeno, diskutabilnih ‘12 posto rasta’, o čemu je govorila ministrica Blaženka Divjak.

Koliko su učitelji spremni na štrajk?

Da bi u Hrvatskoj došli do legalnog štrajka, procedura je zakonski definirana, a drago mi je što su nas odmah nakon objave otvorenog pisma kontaktirali iz Sindikata hrvatskih učitelja i sindikata Preporod. Naša anketa na uzorku od preko 1.300 učitelja je pokazala da je golema većina spremna na bezuvjetni štrajk, a sada je na sindikatima da naprave anketu među cjelokupnim članstvom. Nama učiteljima je ponekad zapreka empatija koju imamo prema djeci – na spomen štrajka mnogi kolege se zapitaju kuda će djeca taj dan. Pred nama je još dug put do razine nekih naprednijih demokracija gdje su štrajkovi uobičajena pojava – pokušajte se primjerice voziti londonskim javnim prijevozom u vrijeme štrajka. Paralizirajući štrajk je jedini način dolaska do pristojnog statusa učitelja, za što se, nažalost, učitelji moraju sami izboriti.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više