Novosti

Društvo

Plaće na daljinu

U novima uvjetima nastave na daljinu učitelji su ostali bez dodataka za rad u smjenama i u turnusima, iako većina njih tvrdi da nikada nisu radili više nego sada. Prosječna plaća od 6.000 kuna za ožujak smanjena je za 200 do 300 kuna

E5mxh8221pghatp6vzyvzceqxdl

Nastava na daljinu, posla kao u priči (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Smanjenje plaća po nekoliko osnova, kao što su dodaci za rad u smjenama i za rad u turnusu plus ukidanje putnih troškova, bio je šok za nastavnike osnovnih i srednjih škola koji ih je snašao kada su dobili isplate za ožujak, mjesec u kojem su se bukvalno preko noći, bez ikakve najave i pripreme, morali prilagoditi novom načinu rada – nastavi na daljinu.

- Nadležni su iskoristili priliku i sve što se moglo ne isplatiti zbog novog načina rada nije se isplatilo. Teško je izračunati koliko su prosječno plaće učiteljima smanjene za ožujak jer zbog isplate putnih troškova sve ovisi od slučaja do slučaja. Ali možemo reći da je prosječna učiteljska plaća od 6.000 kuna smanjena pet posto, odnosno oko 200 do 300 kuna. Znate, kada imate malu plaću, onda vam je svaki iznos, pa i onaj najmanji koji vam je netko uzeo, velik. Kada se tome dodaju putni troškovi, onda je to sve razlog za nezadovoljstvo. Bojimo se što će biti s plaćom za četvrti mjesec, dok s Vladom nikakvih razgovora nije bilo. U ovim novim uvjetima, bez ikakvog radnog vremena, učitelji su ostali bez dodataka za rad u smjenama i u turnusima, iako većina njih tvrdi da nikada nisu radili više nego sada, da rade u dvije smjene i do sitnih noćnih sati - ističe Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod koji okuplja zaposlenike u hrvatskom školstvu.

Poslije dugog niza godina, konačno je trebao biti poboljšan materijalni položaj učitelja, što su teško izborili u lanjskom, do sada najdužem štrajku prosvjetara u Hrvatskoj. Prvog lipnja prosvjetari su očekivali realizaciju dogovora s Vladom o povećanju koeficijenata za jedan posto, a zatim i povećanje osnovice za dva posto svim zaposlenima u javnim službama, dok je za 1. listopada bilo dogovoreno povećanje za još dva posto osnovice. Ali zbog krize izazvane koronom velik uspjeh prosvjetara ostvaren u štrajku sada je pod upitnikom.

- Da ne zaboravimo, kroz dogovorene povišice učiteljima trebalo je samo anulirati dosadašnje zaostajanje učiteljskih plaća za plaćama ostalih zaposlenika u javnom sektoru, ali ako se sada krene u novo rezanje plaća, naše će plaće još više zaostajati. Po najavama političara, upravo možemo očekivati smanjenje plaća, ali kako ne pričaju ni kome, ni koliko, možemo samo između redova iščitati da su na prvu crtu odbrane protiv korone, osim zdravstvenih radnika i policije, ugurali još vojsku i vatrogasce zbog potresa u Zagrebu, ali se nigdje ne spominju učitelji, iako više desetaka tisuća njih radi više nego ikada svoj posao na način za koji nisu odgovarajuće osposobljeni - opominje Stipić. Dodaje da je neophodno poštivati principe solidarnosti i pravičnosti u krizi.

- Dok su naše plaće bile zamrznute, ostale su otišle u nebo. Teret krize trebaju podnijeti svi jednako, posebno državna poduzeća koja su uvijek bila država u državi, kao i vlasnici povlaštenih mirovina. Nije normalno da profesor radi za 6.000 kuna, a da netko prima povlaštenu mirovinu od 10.000 i više. Tu nema solidarnosti, nego samo privilegija u krizi, kao što ne bi bilo solidarnosti pri linearnom povećanju i smanjenju svima jednako bez obzira na visinu plaće. Nije isto smanjiti nekome tri posto na prosječnu plaću od 6.000 i nekome tri posto od 8.000 kuna. Sada je prilika da se stvari urede na pošten način. Vjerujem da bi tada velik broj radnika to i podržao jer ljudi reagiraju na nepoštenje, osjećaju se prevarenima. Nažalost, čini mi se da ćemo, kao nebrojeno puta do sada, biti stavljeni pred svršen čin - predviđa predsjednik Sindikata Preporod.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više