Novosti

Kratko & jasno

Davorka Begović: Imamo malu, ali nevjerojatno zanimljivu eksperimentalnu scenu

Tek u ozbiljnije obrazovanom društvu možemo očekivati da na ključnim pozicijama ne budu demagozi, što je ključan preduvjet za stvaranje ozbiljnije podrške talentiranim pojedincima, glazbenicima, istraživačima, entuzijastima, kaže muzikologinja i autorica kustoskog koncepta festivala Gibanja

Large kultura mini  davorka begovic

(foto Sanja Bistričić Srića)

Počnimo od tužne vijesti: preminuo je Silvio Foretić. Što za vas predstavlja njegova ostavština?

Foretić je bio utjelovljenje slobode misli i djelovanja, neopterećenosti normama, zaigrane kritike mediokriteta i pretencioznih blefera, utjelovljenje dosljednosti, skladateljske iskrenosti i beskompromisnosti. Osim bogatog muzičkog opusa, upravo to smatram nevjerojatno važnom ostavštinom kojom nas zadužuje da nastavimo njegovim putem.

U Zagrebu se od 20. do 25. svibnja u KONTEJNER-ovoj organizaciji održava četvrto izdanje Gibanja – Eksperimentalno-zvučnog događanja. Predstavite nam ukratko koncepciju i program.

Gibanja su koncipirana tako da nastoje pratiti gibanja na suvremenoj glazbenoj sceni, otkrivati i predstavljati eksperimentalne zvukovne umjetničke prakse s namjerom da potaknu različite načine slušanja i ponude neka nova i drugačija auditivna iskustva. Ovogodišnji program donosi recentno prostorno-zvučno stvaralaštvo – višekanalne elektroakustičke kompozicije Alexandrea Babela, Judith Hamann i Ursule Winterauer, zatim glazbu izvedenu na drugačijim, DIY instrumentima kao što su elektromagnetski sustav velicon Jasne Veličković i 3D-pisač Merche Blasco i Biliane Voutchkove. Donosi audiovizualna djela francuskog skladatelja, direktora INA GRM-a, Françoisa J. Bonneta te švicarskih saksofonistica eventuell., zvučnu instalaciju "Tipping Point", za koju je Kathy Hinde dobila posebno priznanje na Prix Ars Electronici, a i uzbudljivo istraživanje zvukovnosti prostora samog KONTEJNER-a i njegova zvučna okoliša nagrađivanog umjetnika zvuka Stijna Demeulenaerea, bubnjara Rubena Orija i gitarista Primoža Sukiča.

Donose i apstraktni minimalizam, ambijentalni drone mlade glazbenice u usponu Abigail Toll, a prvi put Gibanja donose i filmsku projekciju – poetičan eksperimentalni dokumentarac o pionirki elektroničke i drone glazbe Éliane Radigue. I na kraju, ali ne manje važno, Gibanja donose i suvremeno glazbeno stvaralaštvo zagrebačke eksperimentalne scene: The Anti-Teleological Rock Combo – Leo Beslać, Luka Čapeta, Pavle Jovanović i Marco Quarantotto promovirat će album koji izlazi za jedini hrvatski eksperimentalni label Kopaton Records, koji su osnovali braća Sinkauz, od kojih će mlađi, Nenad, otvoriti četvrto izdanje Gibanja sa svojim devetogodišnjim sinom Rijom.

KONTENER-ov novi prostor u Odranskoj dobrodošao je iskorak i za eksperimentalnu muzičku scenu u Zagrebu – koje su njene ključne potrebe iz perspektive razvoja i održivosti?

Imamo malu, ali nevjerojatno zanimljivu i progresivnu eksperimentalnu muzičku scenu, a za njen daljnji razvoj i održivost mislim da je neophodna edukacija društva. Ovdje podjednako mislim i na opće obrazovanje društva u cjelini, ali i na otvaranje umjetničkog obrazovnog sistema – u ovom slučaju prvenstveno muzičkog, koji je izrazito zatvoren i konzervativan. Tek u ozbiljnije obrazovanom i kultiviranom društvu možemo očekivati da na ključnim pozicijama ne budu demagozi, što je ključan preduvjet za stvaranje ozbiljnije podrške talentiranim pojedincima, glazbenicima, istraživačima, entuzijastima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više