Novosti

Kratko & jasno

Tereza Teklić: Godinama smo radili na otvaranju KONTEJNER-a

Činjenica da smo prvih 20 godina radili bez vlastitog izložbenog prostora svakako je odredila i prezentacijski okvir naših programa koji su od početka bili u festivalskom formatu. Planiramo naše dosadašnje festivalske aktivnosti upotpuniti s redovitim godišnjim programom koji će se sastojati od izložbi, performansa, radionica, ali i koncerata, kaže koordinatorica, voditeljica i kustosica projekata udruge KONTEJNER

Nedavno ste otvorili novu sezonu u izložbeno-izvedbenom prostoru u Odranskoj 1/1 u Zagrebu koji se nalazi u nekadašnjoj Vjesnikovoj tiskari. Kako ste se izborili da dobijete taj prostor na korištenje?

Nakon više od 20 godina djelovanja na umjetničkoj i kulturnoj sceni, udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse otvorila je izložbeno-izvedbeni prostor pod nazivom KONTEJNER. To je ujedno i prvi prostor kojim će udruga samostalno upravljati. Svakako moram istaknuti da prostor, koji se nalazi na južnoj strani kompleksa Vjesnik, nismo dobili na korištenje nego je u privatnom vlasništvu pa smo ga uzeli u najam. Otvaranje KONTEJNER-a je nešto na čemu smo radili godinama. Trebalo nam je vremena da osiguramo potrebna sredstva, ali i pronađemo prostor koji može objediniti sve potrebe našeg rada. Sudjelovanje u brojnim međunarodnim projektima omogućilo nam je da kroz različite programske segmente počnemo tematizirati problem neimanja vlastitog prostora, ali i da krenemo u njegovu realizaciju.

U tom kontekstu istaknula bih europski projekt FutureDiverCities koji provodimo u kontinuitetu od 2016. i u sklopu kojeg se bavimo revitalizacijom urbanih cjelina kulturnim sadržajima i inicijativama. Činjenica da smo prvih 20 godina radili bez vlastitog izložbenog prostora svakako je odredila i prezentacijski okvir naših programa koji su od početka bili u festivalskom formatu, organizirani jednom godišnje. Novi prostor će svakako promijeniti smjer djelovanja udruge, prvenstveno u programskom smislu i planiramo naše dosadašnje festivalske aktivnosti upotpuniti s redovitim godišnjim programom koji će se sastojati od izložbi, performansa, radionica, ali i koncerata.

Prostor ste svečano otvorili zanimljivom izložbom...

Prva izložba koju predstavljamo je instalacija Agnes Meyer-Brandis pod nazivom "One Tree ID – Kako postati drvo za drugo drvo" u kojoj umjetnica kroz proučavanje mirisa drveća u složenom ekosustavu šuma na vrlo poetičan način istražuje ne samo jedan od načina njihove međusobne komunikacije, nego i moguću neverbalnu komunikaciju ljudi i drveća. U suradnji sa znanstvenicima umjetnica je počela ekstrahirati i prikupljati hlapljive organske spojeve – plinove i molekule koje emitira svakako stablo – i sintetizirati ih u parfeme koje svaki posjetitelj instalacije može nanijeti na svoje tijelo. Svaka instalacija je site-specific, što znači da za svako predstavljanje umjetnica odabire novu vrstu stabla kako bi prikupila što veći broj mirisnih identiteta šume. Za zagrebačko predstavljanje odabrala je stablo ginka te je od izmjerenih plinova korijena, debla i lišća sintetizirala jedinstveni parfem stabla izložen u KONTEJNER-u.

Sa čime nastavljate sezonu?

Za listopad smo pripremili međunarodno događanje pod nazivom KONTEJNER 3.0 koje će predstaviti aktualne i eksperimentalne umjetničke prakse kroz naše tri programske cjeline. To su Gibanja – eksperimentalno zvučno događanje, izložba radova produciranih u sklopu mreže European Media Art Platform i projekt pod nazivom Realities in Transition koji se bavi istraživanjem potencijala XR tehnologije, gaminga i metaverzuma u umjetnosti. Jedinstveno događanje održat će se od 17. do 29. listopada na više lokacija u Zagrebu (KONTEJNER, MSU, Pogon Jedinstvo i Peti kupe). Od 9. do 16. studenog u KONTEJNER-u organiziramo i osmo izdanje Izložbe zvuka u suradnji sa Zavodom za eksperimentalni zvuk (ZEZ) i KSET-om. Za sljedeću godinu nam je u fokusu godišnji program te nove produkcijske suradnje s hrvatskim umjetnicima u sklopu UradiSam_ARTLAB-a.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više