Novosti

Politika

Kome smeta Tito?

Senator vladajuće stranke Braća Italije Roberto Menia pokrenuo je postupak za oduzimanje priznanja Viteza Velikog Križa koje je Tito dobio 1969. godine u čemu imaju podršku domaćih nacionalista kojima ne smeta njihovo posezanje za Istrom i Dalmacijom

Large menia

Roberto Menia (prvi slijeva) ispred spomenika žrtvama jugoslavenskih komunista u Gorziji (foto Facebook)

Odvratno je sladostrašće kojim su desničarski portali popratili odluku odbora za kulturu Senata Republike Italije koji je pokrenuo postupak za oduzimanje časti Vitez Velikog Križa bivšem jugoslavenskom predsjedniku i maršalu Josipu Brozu Titu.

U dlaku istom retorikom, koju koristi jedan od ključnih predlagača za donošenje ovakve odluke, poznati neofašist i senator iz vladajuće stranke Braća Italije Roberto Menia, pišu kako je sramota da je jedan od najvećih svjetskih zlotvora uopće dobio takvo priznanje.

Dirljiva je ta simbioza talijanskih (neo)fašista i hrvatskih (neo)ustaša koji su u svojim talijanskim kolegama pronašli prijatelje po ideologiji, iako je već na prvi pogled jasno da su im interesi ne samo različiti, nego i potpuno suprotni. Spomenuti Menia, naime, već se desetljećima otvoreno zalaže za "povratak" Istre, Kvarnera i većeg dijela Dalmacije pod talijansku vlast, što bi - da u tim mozgovima ima elementarne logike i zrnce razuma - bilo dovoljno da barem zatraže zabranu njegovog ulaska u Hrvatsku. Umjesto toga, oni im drže skale dok prikazuju Tita kao zločinca.

Menia je saveznika pronašao i u gradonačelniku Trsta Robertu Dipiazzi koji je prije pola godine podržao njegov prijedlog, tvrdeći da je odlikovanje Tita 1969. godine bila "sramota talijanske države", spominjući desetine tisuća stradalih u fojbama nakon rata.

O političkom djelovanju senatora Menie Novosti su već pisale. Ovaj bivši zamjenik predsjednika Parlamenta u vladi Silvija Berlusconija, važan je kotač u politici trenutno vladajuće stranke Braća Italije, gdje je zadužen za Talijane u inozemstvu.

Na početku rata 90-ih godina Menia je u Beogradu sa suradnicima Slobodana Miloševića komadao Hrvatsku, prisvajajući istočnu jadransku obalu. Sreli su se i s pripadnicima Belih orlova, četničkom paravojnom formacijom Vojislava Šešelja pa čak i snivali osnivanje nekakve međunarodne brigade s trećinom Talijana koja bi se u Krajini trebala boriti protiv Hrvata.

Ništa od toga nije smetalo hrvatskim nacionalistima da ekstatično dočekaju lanjske izborne rezultate i pobjedu Braće Italije na izborima i postavljanje Giorgije Meloni za premijerku. "Čestitam na izborenom povjerenju", kazao je je zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre nakon objave izbornih rezultata u Italiji. "Nastavljamo dalje još jači u izgradnji Europe neovisnih nacija, koje rade zajedno za uzajamnu korist, dok svaka zadržava svoj identitet i integritet", dodao je Litre.

Njegovu poruku podržali su Željko Sačić, Vesna Vučemilović i Davorin Karačić iz iste stranke, kao i predsjednik opskurne Generacije obnove Frano Čirko u čijem se društvu po Hrvatskoj klatare mađarski ultranacionalisti koji zagovaraju pripajanje Međimurja, Podravine i Baranje te stvaranje Velike Mađarske.

"Fantastična pobjeda Giorgije Meloni i Braće Italije! U ovim teškim vremenima birači prepoznaju realan pristup i realnu snagu. Srdačne čestitke!" napisao je Ladislav Ilčić, europarlamentarac iz redova Hrvatskih suverenista.

Ne smeta im niti ovakva izjava Meloni iz 2014. godine: "Bit će da sam se oduvijek protivila ulasku Hrvatske u EU ako esulima (Talijanima prognanima iz Istre i Rijeke nakon Drugog svjetskog rata, op. a.) ne vrate imovinu. O povratku same Dalmacije i Istre da ne govorim", poručila je tada.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više