Novosti

Stogodnjak

Protest protiv talijanske aneksije jugoslavenskih krajeva

19. 3. – 26. 3. 1921: Sve tri himne – Naprej zastave slave, Lijepa naša domovina i Bože pravde - te napjev Buči, buči more adrijansko, bili su žestoki odgovor na talijansko aneksionističko slavlje upriličeno u nekim, rapalskim ugovorom, otetim jugoslavenskim područjima

Large stogodnak

Ljubljana, 1920. (foto Wikipedia)

Sve tri himne – Naprej zastave slave, Lijepa naša domovina i Bože pravde – te napjev Buči, buči more adrijansko, bili su uvod u veliki protestni skup u Ljubljani protiv talijanske aneksije jugoslavenskih krajeva, kao i žestoki odgovor na talijansko aneksionističko slavlje upriličeno u nekim, rapalskim ugovorom, otetim jugoslavenskim područjima. "Na prostranom kongresnom trgu pred univerzom sakupilo se ogromno mnoštvo ljudi, školske omladine iz pučkih i srednjih škola, profesori univerze, akademska omladina, predstavnici brojnih društava i korporacija, ovdašnja češka, poljska i ruska udruženja, češki poslanici i političari…

 

Kako živi nekoliko hiljada naših studenata u tuđini? Siromašno, da ne kažemo bijedno, pišu zagrebačke Novosti, pa kao potvrdu svemu tome, navode i ovo: "Veći dio njih snalazi se s onom mizernom svotom kruna stipendije što ih mjesečno dobiju od vlade. Evo najjednostavnije računice: školarina je oko 700 kruna, medicinari plaćaju još dodatno za svaki tečaj, stan stoji prosječno 800 do 2000 kruna, a hrana 24 krune dnevno, dok su knjige bajoslovno skupe, posebno one medicinske, i do nekoliko hiljada kruna. Odakle sve to može nabaviti siroti stipendista?

 

Odredbom vojnog ministarstva uskoro će se izdati "Spomenice za rat oslobođenja i ujedinjenja 1914. – 1918." Na spomenicu će – stoji u odredbi – "imati pravo svi aktivni oficiri, rezervni oficiri, vojni činovnici, podoficiri, kaplari redovi i vojni obaveznici svih poziva narodne vojske i poslednje obrane, upotrebljeni na bojištu i u pozadinskim službama u vremenu od dana mobilizacije pa do 11. studenoga 1918. godine, svi aktivni ministri i narodni poslanici u tom vremenu, oficiri, podoficiri i redovi crnogorske vojske, svi dobrovoljci raznih ureda koji su do 11. studenoga 1918. sudelovali u borbama, sva lica sa službom u bolnicama ili na nekoj drugoj vojnoj dužnosti na bojištu ili u pozadini, kao i članovi raznih stranih misija. Na spomenicu će imati pravo i svi nestali, umrli ili poginuli pripadnici vojske kraljevine Srbije i Crne Gore…"

 

Čim su se u opticaju pojavile novčanice od jednog dinara, odmah ih je sustiglo i upozorenje ministarstva financija: "Pazite, novčanice imaju jednu krupnu grešku. U tekstu štampanom ćirilicom ispremiješana su slova u riječi 'kruna'. Za ovu krupnu pogrešku odgovorni činovnik, čijom se nepažnjom ovo desilo, bit će kažnjen najvećom kaznom koju zakon predviđa. Da ne bi država uslijed ovoga pretrpjela osjetljivu štetu, odlučeno je da se ove novčanice ipak puste u promet, pošto je tisak s latinicom i na slovenskom jeziku ispravan. Ovo se daje građanstvu na znanje u svrhu upozorenja da su ove novčanice valjane i da ih se može mirno primati…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više