Novosti

Fragmenti grada

Grad firma

Nakon što su bagerima brutalno preorali alternativni Rog, na njegovim su ruševinama nedavno podignuli ogroman ružni stakleni objekt koji izgledom potpuno odudara od pitomog mu okruženja uz Ljubljanicu i podsjeća na nekakvu zgradu evropskih birokratskih institucija

Large hajrudin

Rušenje nekadašnje tvornice Rog u Ljubljani, siječanj 2021. (foto Borut Živulović/FA Bobo/PIXSELL)

Šetnja pustom i hladnom Ljubljanom u kasni januarski dan. Dugo nisam bio u glavnom gradu Slovenije, mjestu u kojem sam godinama živio, koje dosta dobro poznajem i osjećam, pa sa poprilične vremenske distance opažam i brzo upijam promjene. Sve mi se čini isto, a sve je opet drukčije.

Već na prvu vidljive transformacije u užem centru, markirane prepoznatljivim obilježjima turistifikacije i džentrifikacije, očekivana su stvar, tako tipična za brojne evropske gradove. Dosadno je to i predvidljivo, kao da nemamo ideja i imaginacije što bismo trebali i mogli napraviti s našim gradovima. Osim servirati ih na dlanu za turističke obilaske, komercijalizirati ih do besvijesti, suludo podići cijene roba i usluga, a njihovim stanovnicima učiniti ih gotovo nemogućim za svakodnevni život.

Hodam jednom od središnjih ulica Ljubljane, Trubarevom, koja u slogu spomenutih trendova pomalo nalikuje fragmentu istrgnutom iz berlinskog Kreuzberga, recimo. Tu su Vape i CBD šopovi, hipsterski alternativni barovi, fast foodovi koji za nevjerojatnih osam do deset eura nude falafel tortilje, veganske sendviče i smoothije. Očito je dovoljno digitalnih nomada i mladih IT programera da pokriju računicu lokalnog tržišta. Nosnice mi pritom časti miris hašiša kojim je ulica nenametljivo aromatizirana.

Trubareva me vodi prema mjestu koje je i cilj moga kretanja. To je lokacija nekadašnje čuvene slovenske tvornice bicikala iz razdoblja Jugoslavije, Rog. Nakon propasti kompanije kroz postsocijalističku tranziciju, taj je prostor na atraktivnoj lokaciji u središtu Ljubljane godinama trunuo, da bi ga potom sredinom prvog desetljeća ovog stoljeća skvotirale aktivističke, umjetničke, alternativne društveno-političke skupine i pojedinci.

U vrlo kratkom vremenu nekad napušten i zapušten prostor Roga pretvoren je u oazu vibrantnog života grada, a svoje su mjesto tamo pronašli i raznorazni marginalni "drugi", umjetnici, aktivisti, migranti...

No, bila je to zanimljiva lokacija i za interesne, poslovno-investicijske grupe, čiji je "izvođač radova" ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, i sam nekad menadžer, direktor Mercatora. I uspio je Janković u naumu. Nakon što su bagerima brutalno preorali alternativni Rog, na njegovim su ruševinama nedavno podignuli ogroman ružni stakleni objekt koji izgledom potpuno odudara od pitomog mu okruženja uz Ljubljanicu i podsjeća na nekakvu zgradu evropskih birokratskih institucija.

Takav joj je i novi sadržaj. Pod prividno afirmativnom etiketom kulturnog centra provodit će se tamo tehnokratske politike kulturnih industrija, tržišno-kapitalistički shvaćene kulture. Kada znamo kontekst, potom je moguće i razumjeti kratki grafit sa Trubareve, niti dvjesto metara udaljen od spomenute institucije, a očito upućen gradonačelniku Ljubljane: Mesto ni firma! (Grad nije firma!).

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više