Novosti

Stogodnjak

Aplauzu nije bilo kraja

8. 12. – 15. 12. 1923: Zagrebačko pjevačko društvo Lisinski pod ravnanjem Krešimira Baranovića doživjelo je nezapamćene ovacije u beogradskom Narodnom pozorištu. Dvorana teatra bila je dupkom puna

Large capture

(foto Screenshot/Monografija vokalnog ansambla Lisinski)

Neviđeni skandal u dvorani Narodne skupštine u Beogradu. Prilikom glasanja o vladinu prijedlogu dnevnog reda žestoko su se potukli poslanici Vojin Lazić i Tadija Pantović. Istog trenutka neki su poslanici potegli i revolvere, pa je morala uredovati skupštinska straža. Zanimljivo je da su Lazića i Pantovića, koji su se nemilice mlatili u klupama, razdvojili – novinari koji su s galerije pratili zasjedanje skupštine.

Većina drugih poslanika je odmah nakon izbijanja tučnjave pobjegla iz dvorane. Došlo je i do verbalnih sukoba, pa su pale i teške riječi, kao što su: "Pogazili ste ustav!", "Šuti, seljačino, glasao si protiv ustava i sada se usuđuješ nešto govoriti u korist toga ustava!" Ili: "Natrag, Laziću, jer inače pucam!" Zasjedanje skupštine je prekinuto.

 

Koliko ima žena u Jugoslaviji? O tome se u novinama pojavio i ovaj članak u kojem stoji: "Gotovo u svim dijelovima naše zemlje bilo je do rata više muškaraca nego žena. Danas su, međutim, žene u neznatnoj većini. Odnos je na hiljadu muškaraca 1023 žene.

Tako u Međimurju na 1000 muškaraca dolazi 1021 žena, u Banatu 1041, u Bačkoj i Baranji 1050, u Hrvatskoj i Slavoniji 1053, u sjevernoj Srbiji 1085, u Sloveniji 1097, na otoku Krku i u Kastvu 1137, u Dalmaciji 1111… U Bosni i Hercegovini je više muškaraca nego žena – odnos je 1000 prema 957. Taj podatak je vrlo karakterističan ako se zna da su upravo bosansko-hercegovački predjeli za vrijeme rata imali najviše bojišta, pa tako i gubitaka…"

 

Zagrebačko pjevačko društvo Lisinski doživjelo je nezapamćene ovacije u beogradskom Narodnom pozorištu. Dvorana teatra bila je dupkom puna, a koncert je svojim prisustvom uvećala i kraljica Marija sa svitom.

Politika piše da je Lisinski, pod ravnanjem Krešimira Baranovića, "sa suptilnom profinjenošću izveo sve mnogovrsne i specifične muzičke izvode i to s tolikom umjetnošću da aplauzu s pravom nije bilo kraja. Beograd je osjetio svu ljepotu ove muzike i mi se upravo radujemo što se u Beogradu sve više budi smisao za našu pravu umjetnost…" Koncert u Beogradu održan je u organizaciji Udruženja Cvjeta Zuzorić.

 

U Subotici je otkriven ratni zločinac Mirko Čelić koji je za vrijeme austrijske okupacije Crne Gore poslao u smrt više od dvadeset osoba. Radio je kao bečki konfident, a na vrlo lukav način je okupacijskoj vojsci omogućavao da hvata protivnike monarhije. Predstavljao se kao domoljub, pa je ljudima koje bi sam odabrao, dijelio oružje, tobože za borbu protiv okupatora. Sačinio bi zatim popis ljudi kojima je oružje podijelio i taj popis odmah proslijedio zapovjedništvu austrijske vojske. Poslije bi policija obavljala pretrese kod tih ljudi, odmah pronalazila oružje i po brzom postupku ih strijeljala. Nakon oslobođenja Čelić je, zajedno s austrijskom vojskom, pobjegao iz Crne Gore i – nestao. Zapravo, živio je u Subotici pod imenom Dušan Kapetanović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više