Novosti

Preporuke: muzika

Stilske pukotine

Jedno arhivsko i dva recentna izdanja koja propituju širinu granica jazza

Alice Coltrane: The Carnegie Hall Concert (Impulse!)

"The Carnegie Hall Concert" prvo je arhivsko izdanje u sklopu projekta "The Year of Alice", kojim The John & Alice Coltrane Home i Impulse Records tijekom 2024. i 2025. obilježavaju rad te jedinstvene jazz glazbenice. U pitanju je zapis koncerta održanog 1971., samo nekoliko dana nakon izlaska njenog četvrtog albuma "Journey in Satchidananda", jednog od fundamentalnih ostvarenja spiritual jazza, koji je objavljen malo nakon autoričinog prelaska na hinduizam. Alice Coltrane i višečlani bend suvereno prolaze kroz dvije kompozicije sa spomenutog albuma i dvije njenog pokojnog supruga Johna Coltranea, koji je preminuo četiri godine ranije.

Kroz skoro osamdeset minuta glazbe postaje vidljiva i kompozicijska i aranžerska ambicija, ali i zavidna improvizacijska sloboda. Alice Coltrane harfom i klavirom uspostavlja smirujuću atmosferu potpomognutu instrumentima poput harmonija i tanpure. Naleti primalnih saksofona Archieja Sheppa i Pharaoha Sandersa nesmiljenim dinamizmom remete spokoj osnovnih kompozicijskih ideja, dok kontrabasisti i bubnjari stvaraju ritmički oslonac koji nosi cijelu zvučnu sliku. Obavezno slušanje za sve zainteresirane za jedinstveni, nevjerojatno ekspresivni i bogat glazbeni svijet Coltraneovih.

 

The Messthetics and James Brandon Lewis: The Messthetics and James Brandon Lewis (Impulse!)

"The Messthetics And James Brandon Lewis" donosi pak suradnju instrumentalnog trija The Messthetics koji čine Brendan Canty i Joe Lally, ritam sekcija legendarnog post hardcore benda Fugazi, te gitarist Anthony Pirog sa sve prisutnijim saksofonistom Jamesom Brandonom Lewisom. Naslovnica namjerno priziva legendarna Impulesova izdanja iz šezdesetih pa lako može sugerirati da se radi o ostvarenju koje se poziva isključivo na standarde, no The Messthetics i Lewis se ovdje bave žanrovskom kirurgijom koja spaja spomenuto nasljeđe free jazza i post bopa s kraja šezdesetih s ritmičkim i teksturalnim elementima raznih žanrova rocka.

Posebice se to odnosi na intenzivnu ritam sekciju koja podsjeća na neprežaljeni isprekidani puls Fugazija, ali i Pirogovu tehnički potkovanu, ali vrlo raznoliku gitarsku tehniku koju je teško uklopiti u kontekst underground rocka, pa i suvremenog jazza. S druge strane, Lewis ekspresivnom svirkom povezuje različite žanrovske i atmosferske momente, baš kao što je unazad nekoliko godina demonstrirao na izvrsnim solo albumima i na jednako eklektičnom i eksplozivnom prošlogodišnjem albumu "Echolocation" projekta Mendoza Hoff Revels.

 

Dave Harrington, Max Jaffe, Patrick Shiroishi: Speak, Moment (AKP Recordings)

"Speak, Moment", debitantski album trija koji čine gitarist Dave Harrington, bubnjar Max Jaffe i saksofonist Patrick Shiroishi, snimljen je u improviziranim sessionima tijekom jednog popodneva, no krajnji je dojam daleko od zbrzanog ili nepromišljenog. Kroz pet podugačkih, za ovakav način rada očekivano meandrirajućih tema, glazbenici pronalaze zanimljive stilske pukotine, nalazeći nepostojeći prostor između suzdržanih okvira promišljenog europskog ECM jazza i melodijskih figura, bogate upotrebe činela i drugih perkusija koje u sjećanje prizivaju pastoralni zvukovni jezik ambijentalne americane.

Na albumu najviše fascinira upotreba praznog prostora primjerenija ambijentalnim negoli jazz ostvarenjima. Demonstrirano sviračko strpljenje urodilo je ujednačenim, evokativnim uratkom koji jednako može privući ljubitelje slobodne improvizacije, ali i zaljubljenike u radove australskog trija The Dirty Three ili neponovljivi soundtrack Neila Younga za Jarmuschev "Dead Man".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više