Novosti

Kronika

Spomen na Krleže

Članovi koprivničke tvrtke Pastorala i umjetničke udruge Artikulacija, organizirali su obilazak autentičnih lokacija u Dugoj Rijeci na kojima su od 1920. do 1922. boravili Miroslav i Bela Krleža

L617fjmuyb8dtq9igguun5jax6d

Na jednoj od lokacija 

Ni stotinu godina od boravka supružnika Miroslava i Bele Krleže u potkalničkom mjestu Duga Rijeka kod Koprivnice, brojni lokalni umjetnici i književnici nisu ih zaboravili. U njihovu čast, prije nekoliko dana, članovi i članice koprivničke tvrtke Pastorala i umjetničke udruge Artikulacija, organizirali su obilazak autentičnih lokacija na kojima su od 1920. do 1922. godine ondje boravili Krleže.

Zajedno s članovima manjinskih srpskih vijeća, mještanima Duge i Male Rijeke te predstavnicima rasinjske općinske vlasti, umjetnici su najprije posjetili prostor stare škole gdje je kao učiteljica radila Bela Krleža. Nakon toga, obišli su pravoslavnu crkvu i dječje igralište, za koje se vjeruje da se na njemu s djecom igrao i sam Miroslav Krleža.

Na skupu u blizini spomenute crkve sve prisutne s poviješću i kulturom Duge Rijeke, upoznao je Danimir Kolman (HNS), načelnik Općine Rasinja. On je istaknuo kako je Duga Rijeka osim po vrijednim ljudima i antifašističkoj povijesti, poznata upravo po kratkotrajnom boravku najznačajnijeg hrvatskog književnika.

Na kraju važnog druženja, inicijatori su najavili kako je u budućnosti potrebno da se na adekvatan način obilježi mjesto gdje je živio i stvarao jedan naš najveći književnik. Široj javnosti manje je poznato da je u Dugu Rijeku, upravo dok je u njoj boravio Krleža, dolazio je i August Cesarec.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više