Novosti

Kronika

Spaljena zemlja na Kordunu

Sudeći prema trenutnim vremenskim prilikama, Kordun baš i nema sreće. Zimus su mrazevi uništili voće, pa ga skoro uopće nema, a sada štetu usjevima, voću i povrću, nanose velika vrućina i vruć vjetar

Chgt3uelx8osgv5slob62kruod3

Suha zemlja Korduna

Sudeći prema trenutnim vremenskim prilikama, Kordun baš i nema sreće. Zimus su mrazevi uništili voće, pa ga skoro uopće nema. Poznato domaće crno grožđe Isabela rodit će s 80 posto manje plodova. Sada štetu usjevima, voću i povrću, nanose velika vrućina i vruć vjetar koji ih naprosto prže.

Kako osušena zemlja uopće izgleda, vidjeli smo ovih dana na Kordunu, u Donjem Budačkom. Pravih kiša nije bilo od zime dok već dva mjeseca vladaju visoke temperature. Pukotine u ispucaloj zemlji su široke centimetar.

- Jako je teško raditi na poljoprivredi, jer su vrućine neizdržive. Živim sam i bavim se stočarstvom. Imam tri krave i uzgajam junad, a pored toga imam dosta sitne stoke i peradi. Treba ih hraniti, davati im vodu i brinuti o njima. Bojim se kako će biti sa stočnom hranom za ovu zimu, jer je vrućina spržila travu i drugog otkosa neće biti, a ne znam da li će ono što sam u junu pokosio biti dovoljno za zimu. Slabo rastu kukuruz i ostale žitarice jer i njima nedostaje vode - kaže Dragan Jelić iz Koranskog brijega u općini Barilović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više