Novosti

Društvo

Sjetili se stradalih

Srpska zajednica u Požeško-slavonskoj županiji pomenom u Gornjim Grahovljanima kod Pakraca započela je niz pomena i komemoracija koje će se održavati za sve žrtve "krvavog augusta" 1942. godine

Large informator sjetili   %c4%87irilica

Cvijeće na spomeniku

U Gornjim Grahovljanima kod Pakraca, 15. jula održani su komemoracija i pomen za stradale mještane u dva zadnja rata. Vijence su položili Ana Romanić, predsjednica VSNM Pakrac i Miladin Jakovljević u ime SDSS-a Požeško-slavonske županije.

- Pohvalno je da se malobrojni sadašnji i nekadašnji stanovnici Gornjih Grahovljana okupljaju na današnji dan, da se vide i popričaju, prisjete se stradanja sela i masovnog pokolja stotinjak mještana 1942. godine.

Sjećamo se i svih mještana ubijenih u selu tokom decembra 1991. godine, njih 16 civila koji su dočekali ulazak Hrvatske vojske u selo, a čiji posmrtni ostaci do dana današnjeg nisu pronađeni - istaknuo je Nikola Ivanović, dožupan Požeško-slavonske županije iz redova srpske nacionalne manjine.

Srpska zajednica u Požeško-slavonskoj županiji ovim pomenom započinje niz pomena i komemoracija koje će se održavati za sve žrtve "krvavog augusta" 1942. godine.

U Gornjim Grahovljanima sredinom prošlog vijeka živjelo je 327 ljudi, 1991. njih 166, a danas je tek pet stalnih stanovnika. Ipak, brojni mještani koji su napustili ovo selo sjećaju se svog zavičaja, pa su stigli iz više zemalja.

Masakr u Gornjim Grahovljanima bio je uvod u niz pokolja u široj okolini Pakraca, nazvanima "krvavi avgust". Od 4. do 15. avgusta 1942. pokolji nad mještanima i izbjeglicama s Kozare počinjeni su u selima Dereza, Toranj,  Gornji Obrež, Branešci, Japage, Kusonje i Sloboština.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više