Novosti

Kronika

Nikola Ivanović: Zalagat ću se za suradnju

Poticat ću međusobnu suradnju manjinskih vijeća s općinskim, gradskim i županijskim vlastima, kaže dožupan Požeško-slavonske županije

Large mini

Kako komentirate rezultate netom završenih lokalnih izbora?

Zadovoljan sam rezultatima SDSS-a u trima županijama, ali i na razini cijele države. Mi smo u Požeško-slavonskoj ostvarili većinu zacrtanih ciljeva: dali smo sve od sebe i u nekim gradovima istaknuli svoju listu iako nismo bili uvjereni da ćemo proći. SDSS je već prije pokazao da je najvažnija hrvatska stranka sa srpskim predznakom, a to je na ovim izborima potvrđeno nizom reizabranih i novoizabranih dužnosnika te vijećnika u općinama i gradovima. Budući da nam predstoje dopunski izbori za Županijsku skupštinu, i ondje ćemo imati kvalitetnog predstavnika. U našoj je Županiji, doduše, izlaznost bila mala, a to je možda uvjetovano time što je HDZ ovdje dominantna stranka na političkoj sceni. Ipak, pripadnici naše nacionalne manjine izišli su ovdje na izbore u većoj mjeri nego na neke prijašnje. Tim izlaskom u očekivanom broju pokazali su da podržavaju rad svoje zajednice u prethodnom periodu, unatoč tome što su ljudi generalno zasićeni politikom. Dobio sam 95 posto podrške zajednice u svom Pakracu i to mi je dodatni poticaj. Jasno, u četiri godine mandata ne mogu biti riješeni svi problemi koji nisu rješavani tridesetak godina, ali intenzivnim radom i komunikacijom s ljudima pokušavali smo ostvariti najbolje što smo mogli.

U prošlom ste mandatu dobro surađivali s gradonačelnicom kojoj ste bili zamjenik, no kakvu suradnju očekujete s novoizabranom požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić?

Suradnja je nešto što se dugo stvara. Ona je stvar povjerenja i treba puno raditi da se stvore uvjeti za nju. Vjerujem da će nova pakračka dogradonačelnica Mirsada Popović Damjanović nastaviti pozitivne trendove u tom smislu, jer je doista potrebno mnogo toga da odnosi budu na boljem nivou. Što se županice Jozić tiče, očekujem da ćemo prevladati prijašnje probleme, odnosno manjak komunikacije i loš odnos Županije prema manjinskim institucijama. O tome se već uvelike razgovara i vjerujemo da će u tom smislu sve ići nabolje. Zato mi je cilj da bude bolja komunikacija s općinama i gradovima u kojima u značajnijem broju žive pripadnici naše zajednice, odnosno da budem svojevrsni posrednik u rješavanju problema time što ću poticati međusobnu suradnju manjinskih vijeća s općinskim, gradskim i županijskim vlastima. Kroz takvu komunikaciju ćemo utjecati na bolju organiziranost naše zajednice, pogotovu na području Požeštine, istočnog dijela Županije. Uz bolju organiziranost cijele zajednice, težit ću boljem i lakšem zagovaranju naših prava na lokalnim razinama.

Što će vam biti prioriteti u radu?

Kako rekoh, prioritet mi je rad na boljoj organiziranosti zajednice. Prvi sam dožupan iz redova SDSS-a nakon mnogo godina, a lista SNV-a preuzela je manjinsko vijeće Županije koje je ranije imalo vrlo mali broj aktivnosti te slabu komunikaciju i slabo financiranje na svim općinskim, gradskim i županijskim razinama. Nastojat ću da se naslijeđeni problemi brže rješavaju i da kroz našu bolju organiziranost rješavamo ne samo probleme unutar naših institucija nego komunalnu i društvenu infrastrukturu, koja je najproblematičnija upravo u naseljima u kojima smo najbrojniji.

Kako ocjenjujete ulogu SPC-a u postojanju, djelovanju i napretku naše zajednice?

Pakrac je dugogodišnje sjedište Slavonske eparhije, pa je već i time veza između Crkve i ovdašnjeg naroda duboka, ne samo kad je posrijedi međusobna suradnja. Štoviše, oslanjamo se jedni na druge i zajednički radimo na dobrobiti cijelog ovog područja, a pogotovu pripadnika naše zajednice. S dolaskom episkopa Jovana živnuli smo u znatnoj mjeri: imamo podršku Crkve u svojim aktivnostima, kao što i mi naše sveštenstvo podržavamo u njihovima, jer smatramo da nam je pored one vidljive obnove naših hramova potrebna i duhovna obnova.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više