Novosti

Društvo

Romi su uplašeni i zaboravljeni

Nakon obilaska romskih naselja na sisačkom području, zastupnik Veljko Kajtazi kazao je da se Romi iz Capraških Poljana "osjećaju zaboravljeno i stigmatizirano", ali i da su uplašeni više od ostalih sugrađana

Large romi

Romi u Capraškim Poljanama

Predstavnik romskog naroda u Hrvatskoj i saborski zastupnik Veljko Kajtazi u petak je obišao romsko naselje u Capraškim Poljanama u Sisku, zajedno s potpredsjednikom Vlade RH Borisom Miloševićem i ravnateljem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alenom Tahirijem.

Nakon obilaska, Kajtazi je u izjavi za Novosti rekao da se Romi iz Capraških Poljana "osjećaju zaboravljeno, stigmatizirano", ali i da su uplašeni više od ostalih sugrađana. Kaže da su mnogi od potresa ispred kuća i boje se ulaziti ili spavati u objektima.

- Danas sam na sastanku vladajuće većine tražio da ih što brže posjete statičari kako bi se vratio mir u naselja. Isto tako sam tražio da im se sukladno potrebama dostave kontejneri kada to bude moguće. Ponovio sam i zahtjev i želju mojih sunarodnjaka da im se što prije omogući cijepljenje protiv koronavirusa koji je našu zajednicu, ali i općenito zajednice na marginama društva, pogodio više nego srednji i viši sloj - izjavio je Kajtazi.

Naglasio je da se u medijima sve češće pojavljuju informacije o zloupotrebi humanitarne pomoći zbog čega je zatražio da se to što brže detektira i procesuira kako se svaki, pa i neprovjereni navod, automatski ne bi vezao za romsku zajednicu, što je, kako kaže Kajtazi, svojevrsni "trend" od prosvjeda u Međimurju.

Kajtazi smatra da je to možda razlog zašto nitko ne obilazi romska naselja u Sisačko-moslavačkoj županiji, što stvara dodatni strah u zajednici.

- Savez Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara je dan nakon potresa obišao zajednicu te se i ovaj put pokazala važnost manjinskih organizacija koje su pokazale da ne brinu samo za svoje članove, već za sve građane što je dobra poruka. Volio bih da nešto od nove solidarnosti zadržimo u budućnosti, jer nevolja ne bira - zaključio je Kajtazi.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više