Novosti

Politika

Рaђaњe oтпoрa

Пoкрeнути су притисци стрaних aмбaсaдa нa чeлникe Бeoгрaдa дa сe истрaгa o Сaвaмaли спрoвeдe дo крaja, a joш je вaжниje тo штo je мaсoвним oкупљaњeм грaђaнa пружeн oтпoр стрaху кojим Вучић нaстojи дa влaдa

4vrwzime6i5n51ui4xsz1dvw0ad

Бoрбa у грaду и зa грaд кao jaвнo дoбрo – Бeoгрaд

Otkako je specijalna jedinica pod fantomkama srušila zgrade u Savamali, u srbijanskoj javnosti, ograničenoj na samo nekoliko medija (pre svega portala), ne prestaje debata o neviđenom nasilju vlasti. Vatru pobune nosi inicijativa Ne da(vi)mo Beograd koja je nastala iz otpora malverzacijama premijera Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika udruženih oko ‘realizacije’ projekta Beograd na vodi, koji je dekonstruisao njihovu politiku kao spoj samovolje, nepoštovanja institucija i brutalne propagande iza koje se krije otimanje javnog dobra. Od izborne noći između 24. i 25. aprila, kada je čin kriminalnog rušenja izveden, do danas policija nije uradila ništa na rasvetljavanju ovog slučaja, niti bi mogla, jer trag zapravo vodi do pećine u Nemanjinoj ulici. Za proteklih mesec dana u javnosti se dogodilo nekoliko bitnih stvari koje su vladavinu Aleksandra Vučića učinile još autoritarnijom nego što je to bila pre pomenutog datuma.

Nedugo nakon slučaja u Savamali izvršen je prepad na Radio-televiziju Vojvodine, koja je odmah posle izbora postala glavna meta naprednjaka. Smene su izvršene preko noći, gotovo identično delovanju fantomki u Beogradu. Sedmoro urednika je smenjeno u jednom danu tako što su obavešteni preko telefona da više neće uređivati svoje emisije. Premijer je rekao da je sve urađeno ‘bez upliva dnevne politike i po zakonu’. Isto tako, stao je u odbranu neodbranjivog kriminalnog akta u Savamali, pokušavajući da svojom naprednjačkom logikom dokaže kako u tom činu ipak ima izvesne legalnosti. Rušeni su ‘bespravni objekti’, rekao je Vučić, dodajući istovremeno da bi samo ‘kompletni idiot’ to radio preko noći. Sve bi bilo drugačije da je sve to urađeno tokom dana. Korak dalje je njegov pokušaj da objasni kako fantomka nije nikakav problem u operaciji koja je izvedena u Savamali. Pritom je naveo da su ‘oni ljudi koji sada kritikuju događaje u Savamali isti oni koji su svojevremeno zajedno sa Demokratskom strankom angažovali zemunski klan da u fantomkama hapsi Miloševića’.

‘Tražimo ostavke, odgovornost, zahtevamo pravo na grad!’ Ovako formulisan cilj protesta, najozbiljnijeg od stupanja Aleksandra Vučića na vlast, integrisao je kritiku svih propusta Vlade, brojnih nerasvetljenih afera i malverzacija

Ova Vučićeva izjava konačno je otvorila radikalsku Pandorinu kutiju, u kojoj se čuvala zapretena ratna prošlost, koja zapravo diktira Vučićevu unutrašnju politiku od maja 2012. godine. Kao potkrepljenje Vučićevih stavova, oglasio se i Milorad Ulemek Legija iz zatvora, osuđen zbog atentata na premijera Zorana Đinđića. On je potvrdio stavove premijera da je za hapšenje Miloševića korišćen zemunski klan, koji je tom prilikom operisao pod fantomkama, kako bi tadašnja vlast uzela pet miliona dolara za to hapšenje. Nema bolje podrške koja je Vučiću mogla stići ovih dana u pokušaju odbrane savamalskog kriminala od Legijine. Konačno, kriminalizacija ubijenog premijera Đinđića može se obaviti do kraja.

Još jedan događaj prethodio je protestu inicijative Ne da(vi)mo Beograd. Reč je o smrti Slobodana Tanaskovića (58), radnika obezbeđenja u Hercegovačkoj ulici, koji je preminuo na Vojno-medicinskoj akademiji. Tanasković je tokom prepada u Savamali bio vezan i maltretiran. On je u bolnicu primljen sa konstatacijom da je u predinfarktnom stanju, međutim ubrzo su mu dijagnostifikovani problemi sa organima za varenje, zbog čega je prebačen na Kliniku za gastroenterologiju. Tamo je i umro posle kraćeg lečenja. Tanasković je bio jedan od ključnih svedoka rušenja u Savamali, no s obzirom na to da se radi o predistražnom postupku, njegovo svedočenje ne može biti korišćeno ukoliko se bude pokrenula istraga. Minutom ćutanja za preminulog radnika Slobodana Tanaskovića, koji je savesno obavljao svoju dužnost čuvara u Savamali, započeo je protest u organizaciji inicijative Ne da(vi)mo Beograd 25. maja u 18 časova ispred Skupštine grada. Protestni skup je održan pod parolom ‘Čiji grad? Naš grad!’

‘Već mesec dana ne mogu da se dogovore ko je idiot u njihovim redovima. To je zato što je konkurencija velika i zato što su takvi. Oni lažu, obmanjuju i nipodaštavaju nas i skreću temu. Ali mi smo se okupili!’ rekao je Marko Aksentijević iz inicijative. ‘Tražimo ostavke, odgovornost, zahtevamo pravo na grad!’ Ovako formulisan cilj protesta, najozbiljnijeg od stupanja Vučića na vlast, integrisao je kritiku svih propusta Vlade, brojnih nerasvetljenih afera i malverzacija. Prisutnih građana bilo je mnogo više nego kada su stranke opozicije prethodno organizovale skup povodom Savamale. Sami inicijatori protesta ogradili su se od prisustva političara, navodeći da se predstavnici opozicije pojavljuju na protestu ‘paradno jer tako pokušavaju da naprave privid da nešto rade za građane, a zapravo ne rade ništa. Oni imaju moć da parlamentarnom raspravom traže informacije o Beogradu na vodi, a veoma je čudno što to ne čine’. Usledila je protestna šetnja ispred ‘Novosti’, ‘Politike’ i RTS-a, čime su okupljeni građani želeli da iskažu nezadovoljstvo izveštavanjem ovih medija, kako o gorućim problemima društva tako i o samom delovanju inicijative. Zaista, pomenuti mediji su se utrkivali ko će bolje razraditi stav Srpske napredne stranke da je tu reč o ‘dve hiljade jedva okupljenih simpatizera opozicionih partija’ (nisu navedeni samo Šešeljevi radikali i liberali Čedomira Jovanovića).

Međutim, građanska inicijativa Ne da(vi)mo Beograd je ovim skupom zadala snažan udarac vlasti Aleksandra Vučića. Pored toga što su pokrenuti pritisci stranih ambasada na gradske čelnike da se istraga o Savamali sprovede do kraja, mnogo je važnije to što se masovnim okupljanjem građana pružio otpor strahu kojim Vučić nastoji da vlada. Takođe, formulisan je zahtev borbe za pojedinca u gradu i grad kao javno dobro, koje se mora odbraniti od bahate kriminalizovane vlasti. Podršku protestu pružile su i građanske inicijative iz drugih gradova Srbije. Sam Vučić je nekoliko dana nakon ovog protesta izjavio da će ‘uskoro reći istinu o Savamali, ma koliko mu teška bila’. Očigledno je među naprednjacima postignut dogovor da se zarad budućnosti vlasti žrtvuje nekoliko funkcionera nižeg ranga kako bi se afera zataškala. Ali inicijativa Ne da(vi)mo Beograd je najavila nastavak protesta za dve nedelje. Otpor ne sme prestati.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više