Novosti

Kronika

Potres brži od obnove

Dvjema stanovnicama Vojnića, kojima obnova nije napravljena, potres je dokrajčio kuće

Large karlovac potres kristina %c5%a0tedul fabac

Šteta je zabilježena i u Karlovcu (foto Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Od epicentra katastrofalnog potresa u Petrinji Karlovac je udaljen oko 60 kilometara zračne linije, pa se slobodno može reći da dobro prošao. Osim materijalnih šteta žrtava nije bilo. Na području Karlovca zabilježeno je šezdesetak intervencija. Radilo se o oštećenim krovištima i urušenim dimnjacima. Oštećenih objekata u Karlovcu ima tridesetak i to su uglavnom starijih zgrada. Iako je najbliža Sisačko-moslavačkoj županiji, u Općini Lasinja ima tek oštećenih krovova i jedan ozbiljnije oštećen objekt, kao i u Dugoj Resi. U Vojniću oštećeni su krov i dimnjak na zgradi Pošte i zabilježene pukotine na zgradi Općine. U drugim dijelovima općine oštećenja su na privatnim objektima i nisu velika.

- Naglasio bih specifične slučajeve dvije stanovnice Vojnića: Milke Stojaković iz Gaćeša sela i Anke Đurić iz Radonje. One su još 2011. godine dobile saglasnosti Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje za sanaciju njihovih objekata, koja do dana današnjeg nije urađena. Nakon mnogih pravnih zavrzlama, tek krajem 2020. godine uspjele su dobiti građevinske dozvole za obnovu. Ovaj zadnji potres je više njihove oštećene objekte devastirao do faze urušenja. Ne znam da li će ovakvi objekti izdržati zimu. Možda sada i one budu uvrštene u hitni prioritet za sanaciju i obnovu – rekao je zamjenik župana Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Mirko Martinović.

Na području Slunja, u mjesnim odborima Veljun i Primišlje, prema riječima Goranke Mandić, Predsjednice VSNM-a Slunja, nije bilo evidentiranih oštećenja. Danica Kljajić, predsjednica VSNM-a Karlovačke županije kaže da na širem području Ogulina te općina Plaški i Saborsko nije bilo značajnijih oštećenja objekata. Iz vladine budžetske rezerve Karlovačka županija je dobila 10 miliona kuna. Kao pomoć stradalima sa područja Karlovačke županije su na Baniju otišli 91 vatrogasac i 19 vatrogasnih vozila.

- Sa desetak vozila i 25 volontera obišli smo Glinu. Obišli smo 20-ak sela i podijelili oko 500 paketa. Ono što je sada trenutno aktuelno su prašak za rublje, kišne kabanice, gumene čizme, baterijske lampe i ulošci, radne rukavice, a s obzirom da dolazi veliki broj mobilnih kućica, potrebni su im produžni kablovi kako bi se mogli priključiti na struju. Hrane i odjeće tamo ima dovoljno. Po selima i zaseocima ljudi su rekli da su već nekoliko puta obiđeni i da imaju dovoljno. Crveni križ starijima i samačkim domaćinstvima dostavlja lijekove i svježi kruh - kazala je ravnateljica Društva Crvenog križa Karlovačke županije Branka Hastor na lokalnom radiju. Građani i dalje mogu dostavljati pomoć u sportsku dvoranu pri Osnovnoj školi Grabrik koja je svakodnevno otvorena od 11 do 13 sati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više