Novosti

Politika

Penzioneri van

Nastavlja se diskriminatorna praksa kojom se ograničava dolazak umirovljenika na jednodnevne izlete na more. Prošlogodišnjim destinacijama Crikvenici, Selcu i Novom Vinodolskom od ove godine pridružila se i Malinska – Dubašnica

Fxdbxb0o9xwyy2m0p3ng1zd4clo

(foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Nastavlja se diskriminatorna praksa kojom se ograničava dolazak umirovljenika na jednodnevne izlete na more. Prošlogodišnjim destinacijama Crikvenici, Selcu i Novom Vinodolskom od ove godine pridružila se i Malinska – Dubašnica čije je Općinsko vijeće povisilo plaćanje ulaza autobusima u mjesto s dosadašnjih 300 na čak hiljadu kuna dnevno.

Strašne gužve, prometni kolapsi, podizanje kvalitete, sigurnosti i standarda, razlozi su, ili izgovori, kojima jedinice lokalne samouprave objašnjavaju podizanje nameta za autobuse kojima hrvatski umirovljenici putuju na jednodnevne izlete. Prošle godine Crikvenica je na primjer uvela vinjetu od 40.000 kuna za ulazak u grad autobusa s jednodnevnim izletnicima u periodu od 15. lipnja do 15. rujna.

- U procesu istjerivanja domaćih turista s Jadrana nama starima i siromašnima uzeli su i taj jedan dan mora i kupanja, ono što nam je jedino bilo ekonomski dostupno. Reagirali smo još prošle godine. Pisali smo otvoreno pismo pučkoj pravobraniteljici i ministru turizma, ali nitko od nadležnih nije prepoznao diskriminaciju. Gospodari mora, hlada, sunca i ljudskih sudbina ovog puta prevršili su svaku mjeru. Prijavili smo Malinsku pučkoj pravobraniteljici i zatražili tonski zapis sjednice Općinskog vijeća. Tvrdimo da više nije riječ o prikrivenoj diskriminaciji kao prošle godine, nego o govoru mržnje jer je na sjednici rečeno da ‘njima ne trebaju stare prdonje i stare babe koji krcaju plaže i rade smeće, nego pravi turisti’ - ističe predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

- Nažalost, sve je to ugurano pod prometna pravila, a u pitanju je jasna socijalna neosjetljivost. Taj Jadran gradili su današnji umirovljenici… I mi bismo bili sretniji da imamo dovoljne mirovine da možemo ljetovati u hotelima. Umjesto hitnog zaustavljanja daljnjeg osiromašenja starih, na razini općina i županija otpočinje politika kojima nas se dodatno marginalizira i vrijeđa - napominje Petrović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više