Novosti

Kronika

Parastos za suvajske žrtve ustaša

Prvog dana jula, u selu Suvaja u istočnoj Lici, održan je parastos za preko 300 nedužnih srpskih civila koje su tog dana 1941. na najsvirepiji način pobili ustaše iz Boričevca, Gospića i Kulen Vakufa

Prvog dana jula, u selu Suvaja u istočnoj Lici održan je parastos za preko 300 nedužnih srpskih civila koje su tog dana 1941. na najsvirepiji način pobili ustaše iz Boričevca, Gospića i Kulen Vakufa. Parastos je u hramu Svetog Vaznesenja služio sveštenik Predrag Pantelić, a prisustvovali su mu i SDSS-ovi saborski zastupnici Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, kao i brojni predstavnici Srba.

- Ovo je bio akt genocida, kakav je bio i onaj u Gudovcu kada je 196 muškaraca pokupljeno i pobijeno na jednom proplanku - rekao je nakon obreda Pupovac.

- Neću nabrajati sva druga stradanja od aprila do 1. juna, od Veljuna, Blagaja, Bačuge i drugih jer su ustaše počeli ubijati odmah nakon što su preuzeli vlast. To je historija koju ne možemo promijeniti, ali je možemo čuvati u pomenu i u spomenicima. Spomenik koji će se ovdje podići, bit će jedno od mjesta gdje ćemo se klanjati žrtvama. To je najbolji način kako se možemo nositi s posljedicama i s onima koji to danas negiraju. Oni koji to negiraju, govore jezikom zla, a mi koji se tome opiremo, govorimo jezikom dobra - naglasio je Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više