Novosti

Politika

Ojkali s Pavlicom

Lički ojkan je izvorna narodna melodija svih Ličana, bez obzira na vjeroispovijest, kaže umjetnik Dobrivoje Pavlica koji 50 godina istražuje blago narodne muzike, prije svega Like i Dalmacije

Large pavlica

Ovacije pune dvorane u Zagrebu – Dobrivoje Pavlica

Teci, teci Liko i pokaži svima/ Da je Tesla rođen među Ličanima – pjevao je Dobrivoje Pavlica i svirao tamburicu samicu pred dupke punom dvoranom Srpskog privrednog društva Privrednik 15. decembra. Instrumentalist, kompozitor i vrsni poznavatelj ličke tradicije, nastupio je uz velike ovacije zagrebačke publike koja mu se pridružila u najpoznatijim pjesmama Like, Bukovice, Banije i Korduna. Moralnu, prijateljsku i pjevačku podršku dali su mu članovi Ličkog prela i supruga Đurđica Borić.

Živuća lička legenda neumorno radi, skuplja i čuva ličku pjesmu gotovo pola vijeka. Ostavio je, kako je naglašano, neizbrisiv trag i doprinos istraživanju, njegovanju i očuvanju narodnih pjesama, običaja, tradicije i identiteta naroda Like.

U razgovoru s Jelkom Vukobratović, Pavlica je kronološki govorio o svom radu, odrastanju, školovanju i najznačajnijih profesionalnim momentima u životu. U bogatoj biografiji ističe se više izdanih knjiga, kao što su "Narodno blago Like", "Najljepše šale o Dani i Mani" i "Lička narodna nošnja, sa osvrtom na život i rad velikog naučnika iz Like Nikole Tesle". U 30 godina života u Zagrebu ostala je zapamćena njegova suradnja s Radio Zagrebom i snimanje ličkih prela. Pavlica je snimio "Ličkog ojkana", izvornu narodnu melodiju.

- Sviram ličku tamburicu od svoje sedme godine. Na ličkim prelima sam bio kao dijete, ona su mi ostala u sjećanju. To me je inspirisalo da sačuvam običaje i kulturu naroda Banije, Like, Bukovice i Korduna - kazao je Pavlica.

- Ja sam rastao i srastao s tim pjesmama. Nisam ih komercijalizovao, ostao sam pri izvornom obliku pjesme. Držao sam se korijena i nisam dozvolio da budu degradirani. Lički ojkan je izvorna narodna melodija kompletno svih Ličana, bez obzira na vjeroispovijest. U jednom dijelu Like je ijekavica, u drugom ikavica, ali to nas ne dijeli s aspekta izvođenja ojkana. To je naš najoriginalniji oblik pjevanja. Ono što je je ojkanje u Lici, to je groktalica u Bukovici. Ona je uvijek bila bez pratnje muzičkog instrumenta, a ojkan se može izvoditi bez pratnje ili isključivo uz ličku tamburicu samicu. Bukovica nema muzičkog instrumenta - pojasnio je Pavlica ključne razlike.

Prisjetio se svog pokojnog prijatelja i nekadašnjeg urednika narodne muzike Radio Zagreba na Radio Zagrebu Kreše Filipčića. On je Pavlici pružio priliku da 20 godina bude vanjski suradnik i da prođe sve krajeve Hrvatske istražujući narodna blaga.

- Krešo je prepoznao da mogu iznjedriti pjesmu Like. Obrađivao sam teme iz Like, ali bio sam i po Dalmaciji, u ona vremena kad niko nije pitao "ko je šta". Pripremao sam teme i tako smo snimili mnogo radio emisija. Moja supruga Đurđica Borić je radila na TV Zagreb, ona je također pripremala emisije o Lici. Najteže nam je što su nam ti snimci negdje deponirani pa mi ne možemo doći do njih - izjavio je Pavlica.

Dobrivoje Pavlica rođen je 1949. u selu Gornja Ploča u Lici. Završio je studije prava u Zagrebu. Tokom ratnih 1990-ih iz Zagreba seli se u Vojvodinu, gdje i danas živi. Surađuje s više kulturno umjetničkih društava koja baštine izvornu krajišku pjesmu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više