Novosti

Kultura

Зaпjeвajтe сa Свeтлaнoм Спajић у Зaдру

Рaдиoницa трaдициjскoг пjeвaњa с jeднoм oд нajпoзнaтиjих интeрпрeтaтoрицa и пjeвaчицa трaдициjскe вoкaлнe бaштинe, oдржaт ћe сe 9. и 10. дeцeмбрa у Пoливaлeнтнoj двoрaни Koнцeртнoг урeдa Зaдaр. Брoj пoлaзникa je oгрaничeн

Large spajic

Svetlana Spajić

Drugu godinu zaredom Zbor Fige i Kamene babe organiziraju zborsko-edukativni program kojemu je za cilj oživljavanje nematerijalne vokalne baštine u suvremenom kontekstu. Prošlogodišnji ciklusi dokazali su da postoji znatiželja i potreba zajednice za učenjem tradicionalnih vokalnih tehnika uz vodstvo stručne osobe, kao i doživljaj zborskog pjevanja. Osim usvajanja vokalnih tehnika, radionice imaju za cilj upoznati polaznike s društvenim, kulturalnim, povijesnim i geografskim karakteristikama podneblja iz kojih potječu tehnike, kao i povezivanje i umrežavanje polaznika i voditelja u cilju stvaranja novih suradnji i sadržaja.

Treću u nizu radionica u ovoj godini, drži jedna od najpoznatijih interpretatorica i pjevačica tradicijske vokalne baštine - Svetlana Spajić. Radionica će se održati u subotu i nedjelju - 9. i 10. decembra 2023. u Polivalentnoj dvorani Koncertnog ureda Zadar. Prijave na radionicu su radi limitiranog broja polaznika/ca obvezne i mogu se napraviti ovdje

Dvodnevna radionica bit će posvećena seoskoj vokalnoj polifoniji, a pjesma koja je odabrana za rad spada u pjevačke oblike tzv. hibridnog tipa, odnosno one koji predstavljaju mješavinu starijeg i novijeg stila pjevanja. Ovi oblici karakteristični su za određene oblasti u centralnoj Srbiji. Odlikuje ih dugi melodijski obrazac s netemperiranim tonskim nizom i sa završetkom u intervalu sekunde, te naizmjenično uzimanje daha vodećeg i pratećeg glasa. Ove pjesme pjevački su izuzetno zahtjevne, traže maksimalan angažman cijele grupe i preciznu koordiniranost vodećeg i pratećeg glasa.

Primjer koji je odabran za rad je pjesma "Čuvam ovce u livadi dole", ženske pjevačke grupe iz sela Jarmenovaca, oblast Gornja Jasenica. Pjesma je objavljena na albumu Šta se čuje kroz goru zelenu – pjevačka i sviračka tradicija Gornje Jasenice (CD, Beograd, 2007. Priredila Jelena Jovanović, urednik izdanja Danica Petrović).

Svetlana Spajić rođena je 1971. godine u Loznici. Diplomirala je anglistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu. Tijekom proteklih trideset godina usvajala je srpske tradicionalne pjesme učeći "na terenu", od izvornih pjevača najstarije generacije. Realizirala je niz domaćih i međunarodnih projekata na očuvanju i promociji srpske tradicionalne glazbene baštine sa područja Dalmacije, Bosanske Krajine, planine Ozren u sjevernoj Bosni, Zapadne Slavonije, istočne Srbije, ali i rodnog Podrinja. Dugogodišnji je član organizacijskog odbora Sijela Tromeđe u Strmici kod Knina.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više