Novosti

Kultura

Dule Resavac i Stoiksi u Prosvjeti

Na koncertu u zagrebačkoj Prosvjeti Dule Resavac i Stoiksi publici u Hrvatskoj prvi put su predstavili pjesme u kojima miješaju tradiciju i modernu muziku dajući im novo ruho da budu bliže slušaocima

Large dule 3

Dule Resavac s grupom Stoiks (foto Nenad Jovanović)

U prostorijama Prosvjete u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, 7. juna uvečer održan je koncert muzičara iz Srbije: Dule Resavac s grupom Stoiks brojnoj je publici otpjevao i odsvirao niz pjesama, velikim dijelom baziranim na obradi tradicionalnih pjesama ovih krajeva.

- Došli smo na poziv Anete Vladimirov i zagrebačkog pododbora Prosvjete. Prvi put nastupamo zvanično u Hrvatskoj, iako smo u regionu bili veliki broj puta. Predstavljamo pesme s našeg najnovijeg albuma "Priče iz podsvesti", mešavine tradicije i moderne muzike što se danas zove svetska muzika - rekao je Dule Resavac, koji dolazi iz porodice profesionalnih muzičara.

Na pitanje da li je njihov pristup obradi pjesama sličan kao kod braće Teofilović, Dule Resavac odgovara da postoje određene sličnosti.

- Braća Teofilovići, koje poznajem i poštujem. rade tradicionalno, odnosno pesme baziraju na zapisima po selima. Na naša dva albuma radimo nešto slično. Dajemo pesmama novo ruho da budu bliže novim slušaocima, koji se tek upoznaju s njima. Uz to, imamo i autorsku muziku koja je u sličnom stilu kao i tradicionalne pesme - ističe i naglašava da građu za obradu čine pjesme iz svih krajeva Srbije, ali i iz Kosova i Bosne.

Prisutnima se obratio i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, ističući potrebu postojanja srpskih kulturnih centara u koje mogu doći pripadnici srpske zajednice, ali i svi zainteresirani građani kako bi uživali u umjetničkoj ponudi.

- Zadovoljni smo što smo se okupili i što će ovaj prostor biti prvi dio onoga što će na ovom kompleksu izrasti kao Srpski kulturni centar u Zagrebu, jedan među kulturnim centrima koje podižemo, a poslije i više od toga. Porazno zvuči kad čujem da se naši sunarodnjaci u gradovima kao što su Zagreb, Karlovac, Osijek, Zadar… još uvijek boje. Zato se borimo da kao pripadnici srpskog naroda budu bez straha, da mogu slobodno komunicirati da mogu slobodno doći svugdje gdje postoji ili će postojati takav centar - kazao je Pupovac.

Brojni okupljani tokom dva sata koncerta mogli su slušati ili zaplesati uz brojne muzičke numere i obrade svjetski poznatih pjesama, kao što su npr. Ederlezi, odnosno Đurđevdan.

Podsjetimo, Dule Resavac, rodom iz Despotovca, muzičar je s izraženom orijentacijom ka srpskim i balkanskim nasljeđima kao i tendencijama svjetske muzike. U radu se dopunjuje sa grupom Stoiks koju čine eminentni muzičari - gitarist Aleksandar Stojić, pijanist Ivan Aleksijević, basist Jovan Jovanović i bubnjar Zoran Čeda Marjanović. S nastupima počinju 2013. a godinu dana kasnije snimaju i prvi album "Priče sa Izvora" za PGP RTS. Slede koncerti i nastupi širom Balkana, kao i na evropskim festivalima kao što je Lugano Festival Jazz u Italiji. Drugi zajednički album "Priče iz Podsvesti" objavljuju 2022. godine. Za ovaj album Dule je tekstopisac, a Aleksandar Stojić kompozitor i aranžer.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više