Novosti

Kronika

Obećano – ispunjeno

Dragana Tot, samohrana majka kojoj je u potresu stradala kuća, napokon je dobila davno obećanu donaciju, zahvaljujući kojoj ona i njen 12-godišnji sin Danijel ponovno imaju vlastiti krov nad glavom

Large toti

Dragana Tot ispred svoje nove kuće (foto Tamara Opačić)

Uoči još jedne zime, koju će najveći broj pogođenih lanjskim potresom dočekati u kontejnerima, s Banije gotovo da i ne dolaze dobre vijesti. No upravo jedna takva ovih dana stigla je do redakcije Novosti. Dragana Tot, samohrana majka koja živi od socijalne pomoći, napokon je dobila davno obećanu donaciju, zahvaljujući kojoj ona i njen 12-godišnji sin Danijel ponovno imaju vlastiti krov nad glavom.

Kako smo ranije pisali, 37-godišnja Dragana u potresu je ostala bez obiteljske kuće u Mečenčanima, a oštećenja su toliko velika da ju je gotovo nemoguće obnoviti. U prvim danima nakon prirodne katastrofe  prijatelj iz sela ustupio joj je na privremeno korištenje svoju malu jednokatnicu s potkrovljem koja je bila na prodaju, a na početnom valu solidarnosti Dragani se javio Ivica Pogorilić, tadašnji HDZ-ov načelnik Općine Povljana s Paga, koji ju je početkom ove godine posjetio u društvu nezavisnog donačelnika Predraga Rukavine.

- Obišli su kuću u kojoj sam sad i kada su čuli da se prodaje za svega 100.000 kuna, rekli su da su mi spremni pomoći, odnosno da će mi Općina donirati taj iznos. Bila sam presretna, mislila sam da će sve super proći - rekla nam je Tot, koja je na proljeće potpisala ugovor o donaciji i kupoprodaji kuće, uz obećanje da će novac odmah sjesti na račun.

Prolazili su mjeseci, donaciji nije bilo ni traga, a Dragani je uskoro na naplatu stigao porez na nekretninu. Kako su u međuvremenu održani lokalni izbori, na kojima se, nakon šest uzastopno osvojenih mandata, Pogorilić nije kandidirao, samohrana majka obratila se njegovom nasljedniku Rukavini. U telefonskom razgovoru, koji su zabilježile kamere RTL-a, poručio joj je da Općina nema novca i neka ne računa na donaciju. Nakon svega je novi načelnik Povljane krajem prošlog listopada Novostima potvrdio da je u međuvremenu napravljen rebalans općinskog proračuna u kojem su ipak pronađena sredstva za donaciju, uz obećanje da će ona u kratkom roku sjesti na Draganin račun.

Obećano, ispunjeno – nakon mjeseci zavlačenja, uplata iz Povljane 15. studenog stigla je do Mečenčana, a početkom ovog tjedna Dragana Tot je s vlasnikom nekretnine potpisala novu tabularnu izjavu, čime se kuća napokon našla u njenom vlasništvu.

- Unatoč svim problemima, nikad nisam izgubila nadu. U cijelom tom procesu trebalo je strpljenja, puno živaca je izgubljeno, ali se nakon svega osjećam odlično. Zapravo, još nisam do kraja svjesna da se sve to dogodilo. Što se Danijela i mene tiče, snijeg sada slobodno može da pada - poručuje Dragana nakon svega.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više