Novosti

Kronika

Obaveza sjećanja

Obilježena stradanja Srba u pakračkom kraju tokom "krvavog augusta 1942. godine": Komemoracije su 4. avgusta održane u selima Gornja Obrijež i Dereza za stradale mještane i borce NOB-a

Srbi pakračkog kraja i ove godine nizom komemoracija obilježavaju stradanja Srba tokom "krvavog augusta 1942. godine", kako onima koji su pobijeni po selima, tako i onima koji su otjerani ulogore gdje su ubijeni ili umrli.

U selu Gornja Obrijež 4. avgusta održana je komemoracija za stradale mještane, borce NOB-a i narod tog sela stradao u logorima. U selo Toranj kod Pakraca ustaše su na taj dan 1942. godine dovele 65 mještana sela Donja Obrijež, pa im u šumarku nekoliko stotina metara iza hrama Sv. Pantelejmona na svirep način oduzeli živote te njihova tijela bacili u iskopanu raku. Pomen stradalima služio je protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović. Pored ovog mjesta stradanja, delegacije VSNM-a Požeško-slavonske županije i udruge antifašista (UABA) Pakrac-Lipik položile su vijence i kod spomenika u selu.

Istog dana, kako se već godinama čini, obilježeno je i stradanje mještana sela Dereza. Tog 4. avgusta 1942. godine ubijeno je i bačeno u dva bunara 250 mještana, od toga 70-ak djece. U selu Dereza pomen za poklani narod služili su sveštenici Đorđe Teodorović, Luka Bosanac i Dragan Gaćeša. U ime Požeško-slavonske županije vijenac položio dožupan Nikola Ivanović, a u ime Grada Pakraca zamjenica gradonačelnice Mirsada Popović Damjanović.

- S oba mjesta stradanja poslana je poruka obaveze svih nas na dolazak i poklonjenje stradalim mučenicima, našim precima, kao i podsjećanje da to nisu bili ratnici, već obični ljudi, seljaci koji su živjeli u svojim domaćinstvima, te je njihovo stradanje rezultat pomračenja ljudskog uma i srca, rekao je za Novosti Ivanović.

- Na nama je da čuvamo spomen na njih, molitveno ih se sjećamo, obilazimo i održavamo mjesta njihovih stratišta, s vjerskim osjećajem i poklonjenjem kao i svakom ostalom vrstom poštovanja, što isključivo i jeste cilj obilježavanja spomena na postradale, rekao je.

Komemoracijama su prisustvovali Darko Derenj, sekretar VSNM Požeško-slavonske županije, predstavnici SKD "Prosvjete" i SDSS-a iz Pakraca, delegacija VSNM Brodsko-posavske županije i drugi aktivisti.

Kako je najavio Ivanović, narednih dana bit će održano još nekoliko komemoracija: 11. avgusta u Branešcima, 12. u Japagama, 13. u Kusonjama i 16. avgusta u Sloboštini.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više