Novosti

Politika

Nastavlja se kaos s liječničkim specijalizacijama

Niti prijedlog novog Pravilnika o specijalističkom usavršavanju liječnika, pušten u javno savjetovanje, kojim se predviđa da Ministarstvo daje dozvolu zdravstvenim ustanovama za provođenje specijalizacija na neograničeni rok, neće riješiti problem

Large beros

Vili Beroš, ministar zdravstva (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Nakon raspuštanja Sabora, Ministarstvo zdravstva (MZ) pustilo je u javno savjetovanje četiri pravilnika, među kojima i novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, po kojemu MZ dozvolu zdravstvenim ustanovama za provođenje specijalizacija više neće dodjeljivati na ograničeni rok, svakih pet godina.

Ministar Vili Beroš zamislio je da se jednom dobiveno ovlaštenje za provođenje specijalističkih programa revidira samo ukoliko ustanova sama prijavi promjene u organizacijskoj strukturi.

Uvođenjem ovlaštenja na neograničeno vrijeme Beroš želi sanirati štetu nastalu po pravni status specijalista i specijalizanata koji se od 2018. godine educiraju u bolnicama kojima MZ nije obnovilo ovlaštenje. Kako su Novosti u siječnju izvijestile, riječ je o većini bolnica, što može imati ozbiljne posljedice, posebno u tretmanu takvih specijalizacija u uređenim zdravstvenim ustanovama u inozemstvu.

Za ovu je situaciju je ministar osobno odgovoran, prvo kao pomoćnik bivšeg ministra Milana Kujundžića, a zatim i kao njegov nasljednik, koji zadnjom izmjenom Pravilnika uvodi još veći kaos u postojeći nered s liječničkim specijalizacijama.

Pravilnici se, naime, ne mogu retrogradno primjenjivati, a to znači da prošle ili tekuće specijalizacije ne mogu biti legalizirane novim aktom iz kojeg je izbrisan rok trajanja rješenja za ovlaštenje bolnica.

Potpuni nedostatak sistemske kontrole, reda i javnosti procedura u provedbi edukacije budućih specijalista medicine, međutim, može biti legaliziran i izvjesno je da će to biti jedina posljedica Beroševe zamisli.

Podsjetimo, skriveni nered u specijalizacijama razotkrio je slučaj mlade liječnice koja je za Novosti u siječnju ispričala detalje agonije kroz koju je prolazila, tražeći od MZ-a potvrdu da je dvije i pol godine specijalizacije u Hrvatskoj odradila u ovlaštenim ustanovama.

Prema dokumentaciji koja nam je u posjedu, liječnica je staž u Hrvatskoj odradila dijelom u lokalnoj bolnici, a dijelom u kliničkom bolničkom centru, nakon čega je s lokalnom bolnicom raskinula ugovor o radu i vratila novce koje je bolnica uložila u njezinu specijalizaciju. Potom je usavršavanje nastavila u inozemstvu, pri čemu je za priznanje odrađenog staža, među ostalim, morala priložiti potvrdu da je u Hrvatskoj prošla obuku u certificiranoj ustanovi.

Tu je potvrdu od MZ-a počela tražiti u srpnju prošle godine, no ispostavilo se da je ne može dobiti i da su u ministarstvu bili spremni provesti pravu torturu da to nekako zataškaju.

Nakon višemjesečne kaotične komunikacije s brojnim službenicima Beroševog ministarstva, mlada je liječnica bila prisiljena angažirati odvjetnika, koji je koncem godine ishodio dokument s ministrovim potpisom, koji nije potvrda o ovlaštenju. U dokumentu stoji tek to da je liječnica prošla specijalizaciju u navedenim hrvatskim bolnicama.

Znajući da ne može potpisati da su ustanove bile ovlaštene za provođenje specijalizacije, jer bi se radilo o prevari, Beroš je zajedničkoj poznanici poslao poruku da se nada da "stranci neće cjepidlačiti".

Liječnica je upravi klinike predala potvrdu i nastavila rad, jednako se nadajući da "stranci neće cjepidlačiti“. "Gledajući nekakav opći interes, znam da ovo ne bi smjelo proći, jer to nije ta potvrda. Bolnice u kojima sam radila nemaju važeću autorizaciju i to se mora sistemski riješiti. Međutim, kad se sjetim da sam krvavo radila dvije i pol godine, vraćala novce nakon raskida ugovora o radu s bolnicom u Hrvatskoj, sve to da bih sada možda, tuđom krivicom, trebala krenuti ispočetka – hvata me užas. Sigurno je da u lipnju zbog ovoga neću stići polagati specijalistički ispit", izjavila je tada za Novosti i najavila da će tužiti MZ za naknadu štete ukoliko je u stranoj klinici vrate na početak specijalizacije.

Da se ovlaštenja za specijalizacije ne obnavljaju i da u tom području vlada potpuni kaos, za Novosti je odmah potvrdila i Hrvatska liječnička komora (HLK), naglasivši da godinama od ministarstva žele preuzeti upravljanje usavršavanjem doktora medicine.

Na pitanje kako gledaju na promjene Pravilnika i može li on legalizirati specijalizacije koje su u pravnom limbu, HLK je potvrdila da ovaj potez ne može smatrati rješenjem.

"Nacrt novog Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine dostavljen je Komori na mišljenje 29.3.2024. godine, te će se Komora na isti službeno tek očitovati. Zakoni i drugi propisi državnih tijela ne mogu imati povratno djelovanje. Iz posebno opravdanih razloga samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno djelovanje, te se navedena mogućnost ne odnosi na pravilnike kao podzakonske propise", stoji u odgovoru Komore.

Na pitanje zašto Komora cijelo vrijeme izdaje nove liječničke licence, iako su svjesni svih dubioza, iz HLK ne daju uvjerljiv odgovor.

"Hrvatska liječnička komora odobrenje za samostalan rad (licencu) izdaje temeljem dostavljenog dokaza o položenom specijalističkom ispitu ili ispitu iz uže specijalizacije - diplome o specijalističkom usavršavanju odnosno uvjerenja o položenom ispitu iz uže specijalizacije koje izdaje Ministarstvo zdravstva. Javne isprave koje u propisanom obliku izdaje Ministarstvo zdravstva u okviru svoje nadležnosti dokazuju istinitost onoga što se u njoj potvrđuje ili određuje. Obrazac diplome o specijalističkom usavršavanju odnosno uvjerenja o položenom ispitu iz uže specijalizacije propisalo je Ministarstvo zdravstva, te isti ne sadrži podatak o izdanom ovlaštenju zdravstvenoj ustanovi za provođenje specijalističkog usavršavanja niti o razdoblju važenja ovlaštenja", tvrde.

Kako doznajemo, između slučaja specijalizantice u inozemnoj klinici i prijedloga novog Pravilnika, još je jedan liječnik tražio odgovore na pitanja o legalnosti specijalizacija.

Novosti su u posjedu pisma koje je specijalist patologije i citologije iz jedne lokalne bolnice u veljači poslao članici Povjerenstva za specijalističko usavršavanje doktora medicine dr. Mariji Pavičić Šarić – koja u tom tijelu zastupa HLK - upozoravajući na brojne nezakonitosti u provođenju specijalizacija, s posebnim osvrtom na specijalizacije iz citologije i patologije. Liječnik u dopisu navodi da nastoji "doprinijeti rješenju prije potpunog sloma citologije u Hrvatskoj".

Još jedan liječnik tražio je odgovore na pitanja o legalnosti specijalizacija

Među problemima koje nabraja, navodi da je nemoguće ustanoviti kada je ministar zadnji puta imenovao Nacionalno povjerenstvo za specijalističko usavršavanje doktora medicine i postoji li mišljenje ovoga tijela na temelju kojega je izdano ovlaštenje KBC-u Zagreb za provođenje specijalističkog usavršavanja iz patologije i citologije, iako pravilnici i zakoni propisuju da su to uvjeti koji moraju biti zadovoljeni i da informacije o njima moraju biti javne.

Liječnik se pita što je razlog tajnosti i navodi da je ista situacija s popisom ovlaštenja za provođenje specijalističkog usavršavanja po granama specijalizacije, listom mentora i podacima o vremenskom trajanju i dijelovima programa za koji su ovlašteni, a koji nisu objavljeni na mrežnim stanicama KBC-a Zagreb, što je ustanova obavezna napraviti.

Ne zna se, tvrdi, ni tko je voditelj programa specijalističkog usavršavanja iz patologije i citologije i kada je imenovan.

Resorno ministarstvo, upozorava liječnik, na mrežnim stranicama ne objavljuje evidenciju voditelja programa specijalističkog usavršavanja po granama specijalizacije, ni godišnji izvještaj Nacionalnog povjerenstva za specijalističko usavršavanje doktora medicine o rezultatima provjere kvalitete provedenih programa.

Na kraju dopisa članicu Povjerenstva pita postoje li sankcije za sve ove propuste i tko je odgovoran.

Tražene informacije zaista nisu javno dostupne, što govori da su tvrdnje u dopisu vjerodostojne i da se važni procesi u zdravstvu odvijaju u sivoj zoni, mimo Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine.

Kontaktirali smo liječnika koji je uputio dramatičan apel, no odbio je razgovarati za Novosti. Dr. Pavičić Šarić nije odgovorila na naše poruke, ali se umjesto nje oglasila Komora, potvrdivši da im je Pavičić Šarić proslijedila dopis kolege, nakon čega su oni isto pismo proslijedili Ministarstvu zdravstva.

"Ovlaštenje zdravstvenim ustanovama za provođenje specijalističkog usavršavanja izdaje Ministarstvo zdravstva te je iz navedenog razloga upit bio proslijeđen Ministarstvu zdravstva", stoji u odgovoru HLK na pitanje zašto oni nisu odgovorili svom članu.

Drugim riječima, na jednog građanina Hrvatske koji postavlja pitanja, po običaju dolazi cijeli red institucija koje mu na ta pitanja nikada neće odgovoriti.

To znači da će se ovaj skandal i dalje zataškavati, sve dok konačna presuda o svemu ne dođe iz inozemstva. Ukoliko u zapadnoj klinici budu "cjepidlačili", pa odluče da će mladu liječnicu iz našeg teksta vratiti na početak specijalizacije, tek će tada u Hrvatskoj postati jasno da zdravstvo mora funkcionirati na postavkama 21. stoljeća i da partijski ljubimci koji to ne znaju provesti ne mogu sjediti na vrhu resora.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više