Novosti

Politika

Nakon Ferdinanda Ferdinand Bongbong

Biračko tijelo 65-godišnjeg Bongbonga mahom čini mlada populacija, koja zahvaljujući povijesnom revizionizmu provođenom putem obrazovnih institucija nije upoznata s prirodom režima oca Marcosa. Pomogla je i ustrajna propaganda kampanja koju su Marcos i njegovi godinama provodili putem društvenih mreža

Large internacionala  tena

Bongbong pozdravlja svoje birače nakon objave rezultata izbora (foto Lisa Marie David/Reuters )

Tijekom proteklih šest godina Filipini su bili država koja je u svjetske medije dospijevala zahvaljujući sad već bivšem predsjedniku države Rodrigu Duterteu, odnosno njegovim brutalnim eksperimentima s borbom protiv kriminala i narkomanije. U višegodišnjoj kampanji "čišćenja" problematičnih kvartova ubijeno je oko 12 tisuća ljudi, najčešće bez prethodne gnjavaže s ustanovljavanjem jesu li ubijeni prethodno zaista prekršili zakon.

U ponedjeljak su Filipini ponovno postali svjetska vijest, ovog puta zato što će Dutertea na predsjedničkoj funkciji zamijeniti Ferdinand "Bongbong" Marcos, sin bivšeg diktatora koji je, nakon 20-godišnje autoritarne i koruptivne vladavine, 1986. svrgnut i s familijom protjeran iz države, nakon čega se, zajedno s pokradenim novcem, zlatom i dijamantima skrasio u američkoj saveznoj državi Havaji, gdje je i umro.

Bongbong je, svjedoče tada prisutni novinari, odmalena odgajan da bude očev nasljednik, pa je sredinom 1970-ih poslan u Oxford da studira filozofiju i političke nauke, no nije uspio diplomirati. Pet godina nakon protjerivanja s majkom Imeldom vratio se na Filipine, a Imelda, čijih su 3000 pari dizajnerskih cipela postali simbol kleptokracije, nakon toga se dvaput bezuspješno kandidirala za predsjednicu. Sin je 2010. postao senator, a u ponedjeljak je na predsjedničkim izborima osvojio skoro 30 milijuna glasova birača koji baš u njemu vide rješenje za sveprisutno siromaštvo, ekonomsku nejednakost i korupciju. To je gotovo dvostruko više od onoga što je osvojila njegova protukandidatkinja Leni Robredo, dosadašnja Duterteova potpredsjednica.

Budući da se Duterte zbog ustavnog ograničenja nije mogao po drugi put natjecati, njegova kći Sara kandidirala se za potpredsjednicu, čime je zajamčen kontinuitet dvaju režima u "najstarijoj demokraciji jugoistočne Azije", kako Filipine vole nazivati zapadni mediji. Marcos je Duterteu obećao da će ga zaštiti od istrage koju je Međunarodni kazneni sud otvorio zbog masovnih egzekucija u sklopu rata protiv droge, u znak zahvalnosti što je Duterte tijekom svog mandata proveo uspješnu kampanju očeve rehabilitacije.

To je otprilike i sve što je poznato o Marcosovom predsjedničkom programu s obzirom na to da je tijekom kampanje izbjegavao sučeljavanja i novinarska pitanja. No Duterteova kći, potpredsjednica Sara rekla je da planira uvođenje obaveznog vojnog roka i smrtnu kaznu za kriminalce koje se "ne može rehabilitirati". Sin Marcos i Imelda također su ranije osuđeni zbog utaje poreza i pronevjere, pa se sada očekuje da će i ti sudski postupci biti obustavljeni. Nagađa se da su Marcosovi pokrali oko 10 milijardi dolara, kojih je većina završila na računima u Švicarskoj i u luksuznim nekretninama u New Yorku.

Kako javljaju upućeni izvori, biračko tijelo 65-godišnjeg Bongbonga mahom čini mlada populacija, koja zahvaljujući povijesnom revizionizmu provođenom putem obrazovnih institucija nije upoznata s prirodom režima oca Marcosa. Pomogla je i ustrajna propaganda kampanja koju su Marcos i njegovi godinama provodili putem društvenih mreža. U njoj su se glorificirali grandiozni građevinski poduhvati koje je predsjednički par poduzimao tijekom 1960-ih i 1970-ih, gurnuvši pritom državu u goleme dugove zbog kojih su patile socijalne politike.

BBC je u vezi toga kontaktirao kompaniju Meta, vlasnicu Facebooka i Instagrama, iz koje su odgovorili da je od 2017. obustavljeno preko 150 "prikrivenih operacija utjecaja" povezanih s Marcosima. BBC navodi i da su istraživanja pokazala da mladi Filipinci prosječno na društvenim mrežama provode dvostruko više vremena nego mladi Britanci, pa se i Marcosova kampanja najviše bazirala na "direktnoj komunikaciji s biračima".

Otac Marcos imao je tijesne veze s ondašnjim američkim administracijama u cilju borbe protiv pošasti komunizma koja se širila i među filipinskim narodom, no kasnije je uspostavio miroljubivije odnose s Narodnom Republikom Kinom. Duterte je deklarativno bio antiamerički raspoložen, no ne do mjere da raskine niz višedesetljetnih vojnih sporazuma sa SAD-om. Filipini su kritična lokacija za američku borbu protiv širenja kineskog utjecaja u regiji, a analitičari predviđaju da Marcos neće učiniti značajniji odmak od balansiranja između dvije velesile.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više