Novosti

Intervju

Matija Đolo: Beljak je samoborski Bandić

Najmlađi gradonačelnički kandidat i član Radničke fronte poziva predsjednika HSS-a i gradonačelnika Samobora Krešu Beljaka da u sučeljavanju odgovori na optužbe za korupciju i klijentelizam

Ly8akewgzexit8929b9xeb86e40

Matija Đolo

Iako je po broju stanovnika veći od Šibenika, Samobor se izvan svojih granica uglavnom doživljava kao predgrađe Zagreba i o njemu se malo govori u široj javnosti izvan konteksta izletništva, fašnika i kremšnita. Ipak, radi se o gradu čiji indeks razvijenosti iznosi 120 posto državnog prosjeka. Što doprinosi ovakvom razvoju grada?

Samobor je jedan od najstarijih i najljepših gradova u Hrvatskoj, ali je katastrofalno vodstvo Grada svih ovih godina dovelo do toga da ga se percipira na način koji opisujete. Najveći razvoj ostvaren je u kasnim 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća, kada dolazi do naglog porasta industrije i broja zaposlenih. U Samoboru su se nalazile tvornice kristala, namještaja, čarapa, prva tvornica električnih kućanskih aparata u Jugoslaviji Elektron, zatim tvornice aluminijskih i olovnih proizvoda, Samoborka i Chromos, koje su danas u privatnom vlasništvu. Od nekadašnjeg industrijskog diva postao je grad u kojem više ne možete pojesti ni pravu kremšnitu niti se zabaviti kao nekad na poznatom Samoborskom fašniku. Samobor još uvijek živi na staroj slavi, a zapravo ga se sustavno uništava. Sve je počelo privatizacijom 90-ih godina kada se jedna od najvažnijih stvari u gradu, a to je prijevoz, dala u ruke privatniku. Proces privatizacije gadno je pogodio Samobor i pretvorio ga iz narodnog grada i grada radnika u spavaonicu, a taj se trend sve izraženije nastavlja zadnjih godina.

Postoje podaci koji pokazuju kako je Želimir Kodrić 2009. godine preko svoje firme VIMA SAMOBOR većinski financirao kampanju Kreše Beljaka, a on zauzvrat većinu gradskih poslova dodjeljuje upravo firmama u njegovom vlasništvu

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak natječe se za treći gradonačelnički mandat. HSS i SDP u koaliciji su od 1993. godine, a opozicija je u gradskom vijeću izrazito malobrojna. Koji su razlozi Beljakove dugovječnosti na vlasti – natprosječna sklonost Samoboraca lijevo-liberalnim politikama ili nešto konkretnije?

Nadam se da će nakon ovih izbora opozicija u gradu biti puno brojnija nego što je bila do sad. Izlaznost na izborima 2013. godine bila je samo 46 posto, što dovoljno govori o tome koliki legitimitet ima tvrdnja da narod želi upravo Krešu Beljaka za gradonačelnika. No ti podaci ne moraju čuditi jer HSS i SDP nisu ni imali prave protivnike u političkoj utakmici, pa tako ni HDZ koji u Samoboru stoji katastrofalno. Beljakova dugovječnost ima i druge razloge, a jedan je taj da u većini slučajeva na izbore izlazi samo klijentelistička mašinerija. Javna je tajna da je u Samoboru nemoguće dobiti posao u gradskim poduzećima ukoliko niste član vladajuće koalicije ili rodbina vrhuške vlasti. Beljak često obilazi mnoga samoborska sela pod izlikom održavanja 'tribine gradonačelnika', a zapravo se radi o reklamiranju samog sebe i akumuliranja glasova. On je zapravo kopija Milana Bandića, tvrdi da je za malo novca napravio puno, a zapravo je za puno novca napravio gotovo ništa, osim što je svojim financijerima kampanja vraćao usluge.

Ipak, on tvrdi da je prije osam godina, kada je postao gradonačelnik, dug grada iznosio preko 75 milijuna kuna, dok u posljednje tri godine proračun bilježi plus. Hvali se i kako je Samobor je jedini veći grad u Hrvatskoj u kojemu se ne plaća prirez, da se smanjuje nezaposlenost, povlači novac iz EU fondova, primjerice za odlagalište otpada i kanalizacijsku mrežu, te da raste natalitet a ipak ne manjka mjesta u dječjim vrtićima. Zašto bi Samoborci smijenili tako uspješnog gradonačelnika?

Što se tiče otpada, dobro se sjećam kako je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec 2015. godine s osmijehom na licu najavljivao postavljanje kontejnera za razvrstavanje otpada na tržnicu, da bi se nedavno pojavile videosnimke koje pokazuju da se sav otpad prikuplja i odvozi istim kamionom. Što se tiče prireza, istina je da se on u Samoboru ne plaća, ali zato imamo najskuplji prijevoz i najskuplje vrtiće u Hrvatskoj. Sramotna je činjenica da za 20-ak kilometara puta od Zagreba do Samobora kartu plaćamo oko 30 kuna. Postojeće mjere subvencioniranja prijevoza za učenike i studente su simbolične, a nezaposlene i penzionere uopće ne obuhvaćaju. Apsolutna je neistina i da u Samoboru ne manjka mjesta u dječjim vrtićima, dapače, na vrtić se čeka i po godinu dana, a otvaraju se samo privatni vrtići za djecu bogatih, pa sav teret neplaćene brige za djecu tradicionalno pogađa žene. Iz EU fondova povučen je samo novac za saniranje odlagališta otpada Trebež, što je ujedno i razlog zašto se proračun povećao. Isto tako, Samobor zapravo bilježi sve manju zaposlenost zato jer su ljudi primorani ići raditi u okolne gradove, kao na primjer u Svetu Nedelju i naročito Zagreb.

Iznijeli ste prilično teške optužbe na račun gradonačelnika. Možete li to potkrijepiti nekim primjerima?

Jedina stvar koju Krešo Beljak uspješno radi je vraćanje usluga financijerima svoje kampanje. Postoje podaci koji govore kako je Želimir Kodrić 2009. godine preko svoje firme VIMA SAMOBOR većinski financirao kampanju Kreše Beljaka, a on zauzvrat većinu gradskih poslova dodjeljuje upravo firmama u vlasništvu Kodrića, tajkuna koji spada među 200 bogatih obitelji u Hrvatskoj. Nedavno sam svjedočio i primjeru netransparentnosti kada je Grad objavio kako daje u zakup poslovni prostor, caffe bar u sklopu novootvorenog Centra za mlade. Cijena najma, koja uključuje i režije, bila je 4000 kuna mjesečno i to za 200-tinjak kvadrata unutarnjeg prostora i stotinjak kvadrata terase. No tih 4000 kuna mjesečno nije ni približno dovoljno za podmirivanje režija, pa će Samoborci plaćati režije privatniku koji će nauštrb njih ostvarivati profit. Kada sam u Centru za mlade pitao zašto nisu objavili rezultate natječaja, odgovorili su mi da oni to ne moraju i da nemam pravo znati tko je pobjednik natječaja.

S 25 godina vjerojatno ste najmlađi gradonačelnički kandidat u Hrvatskoj, a pritom i dolazite iz stranke krajnje ljevice. Bojite li se neuspjeha u srazu s utjecajnim protivnikom čiji je treći mandat prilično izvjestan?

Mislim da sam s 25 godina najmlađi gradonačelnički kandidat u povijesti Hrvatske. Kandidirao sam se jer mislim da je Samoboru potrebna nova mlada politička snaga. Vjerujem da sam upravo ja glavni protukandidat aktualnom gradonačelniku, jer kako smo svjedočili svih ovih godina u Samoboru, ni HDZ niti bilo koja druga stranka nisu uspjele nametnuti se i odgovoriti na zahtjeve prave opozicije. Ono za što ćemo se Radnička fronta i ja kao njezin kandidat boriti je transparentnost, decentralizacija vlasti, demokracija odozdo i Samobor u kojem svi odlučujemo. Ovim putem bih pozvao Krešu Beljaka na političko sučeljavanje na bilo kojem radiju ili televiziji, ako se ne boji mladih progresivnih snaga u našem Samoboru.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više