Novosti

Politika

Protuzakonito je biranje radnika po boji kože i etničkoj pripadnosti 

Objava vlasnika pizzerije u Samoboru po kojoj neće zapošljavati crnce i Srbe predstavlja kršenje zakona i izravnu diskriminaciju prilikom zapošljavanja koja je zabranjena, kaže pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter

Large tena

Tena Šimonović Einwalter (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorila je u srijedu vlasnika pizzerije Matiju Fresla iz Samobora da objavom u kojoj kaže da ne želi radnike određene boje kože, etničke pripadnosti ili nacionalnog podrijetla, nije samo prešao granicu dobrog ukusa i civilizirane komunikacije, već i zakona. Podsjetimo, Fresl je napisao da crnci nagrđuju Samobor i da su gamad koja terorizira grad, a da u Nišu žive četnici koje on neće zapošljavati.

Ta objava, kaže Šimonović Einwalter, predstavlja izravnu diskriminaciju prilikom zapošljavanja koja je zabranjena, prenosi agencija Hina. Točnije, dodala je, u Hrvatskoj je zaštita od rasne ili etničke diskriminacije zajamčena Ustavom, međunarodnim ugovorima, pravom Europske unije, kao i nacionalnim zakonodavstvom, prvenstveno Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

"To je dodatna pravna dimenzija ove priče, uz pitanje nedozvoljenog javnog izražavanja povodom čega, prema informacijama iz medija, već postupa i policija", istaknula je. Policija istražuje, dok politika i ugostiteljska struka kao neprihvatljivu i diskriminatornu osuđuje objavu samoborske pizzerije koja je oglasila da traži djelatnike uz napomenu da ne primaju "pakistance, bangladeštance i četnike iz Niša".

Zagrebačka policija, kako se doznaje, radi na slučaju i istražuje moguća kaznena djela vezna za govor mržnje u oglasu za posao. Istovremeno, samoborski dogradonačelnik Petar Burić i predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a osudili su u utorak objavu kao neprihvatljivu i diskriminatornu.

Pučka pravobraniteljica podsjetila je da je jedini zakoniti kriterij kojim se poslodavac može voditi kod zapošljavanja činjenica ima li kandidat tražena znanja i vještine za radno mjesto, ne i njihova boja kože, etnička pripadnost, nacionalno podrijetlo ili neka druga osnova iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

"Ovaj primjer dobra je prilika za podsjetiti kako se zabrana diskriminacije, suprotno čestim zabludama, itekako odnosi i na vlasnike obrta, tvrtke ili neke druge djelatnosti, kao i na fizičke osobe, poput stanodavaca. Tako je protuzakonito birati i klijente, podstanare i slično prema boji kože, etničkoj pripadnosti, nacionalnom podrijetlu ili nekoj drugoj osnovi iz Zakona o suzbijanju diskriminacije", stoji u priopćenju.

U ovom slučaju, kaže, nije važno je li došlo do situacije da vlasnik ugostiteljskog objekta nije zaposlio kvalificiranu osobu samo zbog ovih karakteristika, jer njegove izjave mogu snažno obeshrabriti neke kandidate da se uopće prijave za posao, čime se ometa njihov pristup tržištu rada.

I prema praksi Europskog suda pravde, ovakve izjave dovoljne su za pretpostavku da postoji politika zapošljavanja koja je izravno diskriminatorna.

Tako je u predmetu "Feryn" pred Europskim sudom pravde utvrdio izravnu diskriminaciju u izjavama glavnog direktora kako tvrtka nije sklona zapošljavati "imigrante" jer im kupci ne vjeruju, bez obzira što nije bilo konkretnog tužitelja koji uistinu nije bio zaposlen zbog svog podrijetla, stoji u priopćenju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više