Novosti

Politika

Radnička fronta o napadima na strane radnike

Sinovi istaknutih HDZ-ovaca i HSLS-ovaca, poput Žarka Katića i Tomislava Karamarka, koriste neregulirane radne uvjete i ''love u mutnom'' zarađujući ogromne cifre na uvozu stranih radnika koji rade za niske plaće

Large radni

Treba osuditi svako nasilje kako fizičko tako i verbalno prema imigrantima i stranim radnicima u Hrvatskoj (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Treba osuditi svako nasilje kako fizičko tako i verbalno prema imigrantima i stranim radnicima u Hrvatskoj, kakvom smo svjedočili u slučaju ismijavanja stranaca na tzv. ''nepalskoj Novoj godini'' u Zagrebu, gdje se na glavnom zagrebačkom trgu okupio veliki broj stranaca iz azijskih zemalja koji su se veselili i slavili u novogodišnjoj noći, saopćila je Radnička fronta.

Dodaju da treba osuditi i reakcije koje su uslijedile, a koje su navodno stale na stranu stranih radnika, koje su uglavnom dolazile od tržišnih fundamentalista koji, u svakom drugom slučaju, prema domaćim radnicima izražavaju prezir i zahtijevaju još rigidniji odnos kapitala prema domaćem radništvu. '

'Takvi su se komentatori, poput onih na Indexu, našli braniti strane radnike uz glavni argument da je njihov dolazak u Hrvatsku neophodan jer nama 'nedostaje radne snage'. Željeli su nas uvjeriti 'da je to tako', da moramo prihvatiti činjenicu da 'radnika nema' te da je jedino rješenje uvoz strane radne snage, da je to proces 'globalizacije' te da se čak tome trebamo i veseliti (!)'', piše Radnička fronta i naglašava da nije istina da u Hrvatskoj nedostaje radnika, nego da je rad u Hrvatskoj nedovoljno plaćen.

''Ti koji 'nedostaju' su 17,6% radnosposobnih koji su otišli iz Hrvatske, jer s plaćama koje su tri puta niže od EU prosjeka (!) ne mogu ostvariti temeljne potrebe u Hrvatskoj, osnovati obitelj, osigurati krov nad glavom. Postoje mnogi sektori gdje i danas ima domaćih radnika ali poslodavci radije dovode strane radnike koji su spremni raditi za manje iznose, bez radnog vremena, a tretira ih se praktički kao roblje, bez temeljnih radničkih prava'', naglašavaju.

Ističu da domaći radnici - dostavljači Wolta, Bolta, Ubera i danas žele raditi taj posao, ali platforme zapošljavaju radije strance, jer to rade putem agregatora koji strance često dovode u Hrvatsku za određeni iznos koji se kreće čak do 10.000 eura, a koji onda stranci otplaćuju svojim radom. Agregatori - posrednici za zapošljavanje stranih radnika te radnike smještaju u nehumane životne uvjete, nehigijenske uvjete, u prostorije bez grijanja koje ne zadovoljavaju niti osnovne kriterije koji su propisani, recimo, za smještaj sezonaca. A jedini motiv poslodavca je niža cijena radne snage.

Vlada RH u tome snižavanju cijene radne snage zdušno asistira vrlim “poduzetnicima”. Vlada je pogodovala novoj generaciji ''poduzetnika'' - u to su uključeni i sinovi visoko pozicioniranih državnih dužnosnika, istaknutih HDZ-ovaca i HSLS-ovaca koji u ovoj situaciji nereguliranih radnih uvjeta ''love u mutnom'' zarađujući ogromne cifre. RF tvrdi da sin Žarka Katića - državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, koji je predstavljao Zakon o strancima u Hrvatskom saboru 2021. godine (!) - danas zarađuje upravo na ovom unosnom biznisu. ''Tvrtku za uvoz radnika je otvorio upravo dok je saborskim zastupnicima njegov otac tumačio da izmjene zakona neće nikako dovesti do snižavanja cijene radne snage. A poznato je da se i sin Tomislava Karamarka bavi ovim poslom. Nije slučajno da se neki dan pojavila vijest da je čak i diplomat, zaposlenik Ministarstva vanjskih i evropskih poslova bio uključen u krijumčarenje imigranata koje je smještao u svojoj kući'', upozoravaju iz RF-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više