Novosti

Društvo

Nakon teksta u Novostima, MUP uvodi eRedomat i za strance

Iz MUP-a su, nakon što smo objavili tekst o maltretiranju stranaca prilikom izdavanja dokumenata, objavili da će uskoro omogućiti usluge rezervacije termina za sređivanje dokumenata i za njih, kao i korištenje eRedomata koji izvrsno funkcionira za hrvatske državljane

Large stranci foto

Red u srijedu, u pet sati ujutro, ispred policijske stanice u zagrebačkom Remetincu

Nakon što su Novosti u srijedu objavile tekst o nepodnošljivim gužvama koje se već nekoliko tjedana stvaraju u ranim jutarnjim satima ispred policijske stanice u zagrebačkom Remetincu, jedinoj u kojoj strani državljani mogu predati i podići dokumente u glavnom gradu Hrvatske, oglasio se i MUP priopćenjem.

Očito potaknuti našim pisanjem kako nije normalno da su u dubokom 21. stoljeću stranci diskriminiraju da moraju fizički dolaziti na periferiju grada i od zore čekati izdavanje brojeva kako bi uopće mogli doći do šaltera, najavili su da će u sljedećim danima omogućiti usluge rezervacije termina za zaprimanje i preuzimanje iskaznica stranaca te usluga eRedomat, a svakako će se ovisno o potrebi prilagođavati i radno vrijeme.

U svom obraćanju javnosti MUP dijelom ponavlja informacije koje je poslao u odgovoru Novostima kako njihova zgrada u Petrinjskoj, u kojoj hrvatski državljani uredno dižu dokumente i to preko eRedomata koji iznimno dobro funkcionira, zbog posljedica potresa čeka cjelovitu obnovu i mora biti iseljena. Zbog toga su, kako kažu, poslovi koji se odnose na kretanje, boravak i rad stranaca te poslovi izdavanja biometrijskih iskaznica sredinom ožujka preseljeni na adresu Remetinečki gaj 13.

"Uzimajući u obzir otegotne okolnosti koje prate svako preseljenje, a posebice cijelog poslovnog procesa, vjerujući u razumijevanje građana, problem koji se pojavljuje doista je posljedica objektivnih okolnosti na koje ne možemo uvijek utjecati. Policijska uprava zagrebačka ulaže napore u smislu interne reorganizacije rada te poduzima razne mjere kako bi bili efikasniji, obzirom da je nemoguće predvidjeti broj stranaka koje se dnevno obraćaju u svrhu rješavanja njihovih zahtjeva, a što na žalost nije uvijek izvedivo", ponavljaju iz MUP-a.

U saopćenju dodaju da na poslovima stranaca službenici rade sa strankama od 7 do 15 sati, te da "uz navedene objektivne okolnosti, prema raspoloživim podacima svi građani koji se obrate vezano uz zaprimanje i uručenje zahtjeva za biometrijsku iskaznicu dozvole boravka, za koju je potrebna osobna prisutnost stranca i određeno vremensko trajanje samog poslovnog procesa (npr. provjera osobnih podataka, uzimanje otisaka papilarnih linija i dr.), budu obrađeni isti dan".

Ističu da se radi tek o jednom dijelu posla, s obzirom da se dio odradi i elektroničkim putem. Navode i da su, primjerice, 5. travnja 2023. godine zaprimili 154 zahtjeva za iskaznicu stranaca, 117 izrađenih iskaznica je uručeno te je izdano 110 dozvola za boravak i rad poslodavcima, objavili su, ne komentirajući činjenicu da se dnevno dijeli 150 brojeva za strance, bez kojih ne mogu do šaltera.

Dotaknuli su se i dugog reda. "Ostaje činjenica da u našem radu veliku ulogu ima priljev stanaka u određenom trenutku. Većina stranaka dolazi u ranojutarnjim satima, na početku radnog vremena, međutim kako se predmeti rješavaju, vrijeme čekanja postaje prihvatljivo s obzirom na sve radnje koje se moraju provesti za svaku stranku pojedinačno, a o čemu govore i fotografije iz kojih je vidljivo da je već par sati od početka rada upravnih poslova, čekanje znatno manje. Svjesni smo da unatoč velikom broju zahtjeva koji se kontinuirano obrađuju, ponekad dolazi do većih gužvi budući da se ne može utjecati na broj građana koji su se odlučili u određenom trenutku (čak i u odnosu na predviđeno ili izmijenjeno radno vrijeme) ili na određeni dan doći podnijeti zahtjev za rješavanje statusnih pitanja. U tom smislu će Policijska uprava zagrebačka u narednom razdoblju, odnosno po preseljenju, osluškivati potrebe građana kako bi bili, unatoč objektivnim razlozima (prvenstveno broju zaposlenika i broju građana koji nam se obraćaju) maksimalno dostupni i učinkoviti", piše u priopćenju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više