Novosti

Društvo

Najavljen veliki prosvjed dostavljača

Mi pred sobom imamo zid, a 10. ožujka idemo na Trg bana Josipa Jelačića s ostalim radnicima koji rade preko digitalnih platformi, najavili su predstavnici dostavljača Wolta

Large wolt nova

Prosvjed ispred uprave Wolta (foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Nezadovoljni dostavljači Wolta ponovno su u četvrtak, nakon 14. veljače, opet prosvjedovali ispred uprave tvrtke te zatražili porast cijene rada za minimalno 30 posto te upozorili da su svi troškovi porasli a njihova cijena rada smanjila.

Predstavnik radnika Silvijo Šimić rekao je kako su radnici koji su jučer počeli raditi u Woltu odmah na početku u minusu za 130 eura. Kaže kako oni žele plaćati doprinose, ali i da im se omoguće bolji financijski uvjeti. Ističe kako su se povećali troškovi za doprinose, proviziju za predstavničku tvrtku, a cijena njihova rada smanjila.

Dostavljači traže porast cijene rada za minimalno 30 posto, da im se omogući rad putem obrta, izmjene Zakona o radu (ZOR) u segmentu rada na digitalnim platformama i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada i nadzor uvjeta u kojima rade strani radnici. "Do ovog medijskog cirkusa ne bi došlo, da nas se shvatilo ozbiljno. Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se pokreće ovakva priča koja je izuzetno teška jer mi smo treći u redu, nakon agregata i tvrtke", rekao je Šimić na prosvjedu na kojem se okupilo 30-ak dostavljača.

Prosvjednicima se obratio i generalni direktor Wolta Marin Šušnjar koji je rekao kako tvrtka posluje u skladu sa zakonom ali da žele nastaviti razgovore s dostavljačima. "Zakon je odredio da je tvrtka agregator u ovom odnosu poslodavac. Dostavljač je zaposlenik te partnerske firme, a Wolt je platforma", objasnio je i rekao kako ne mogu udovoljiti zahtjevima za porast cijene rada od minimalno 30 posto i mogućnosti rada putem obrta jer bi to ugrozilo poslovanje tvrtke.

Podršku radnicima dala je saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović koja je istaknula kako Wolt krši radnička prava, što se na prethodnom prosvjedu pokušalo razriješiti. "Pošto je bilo Valentinovo, Wolt je iskoristio priliku i poslao radnicima poruku da će se taj dan, baš slučajno, dignuti cijena dostave. Znači imaju novaca, ali samo za suzbijanje prosvjeda" kazala je. Ocijenila je i da su tvrtke agregatori, odnosno tvrtke posrednici, moderni robovlasnici.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković rekao je kako radnici imaju pravo na kolektivno pregovaranje no ono nije moguće s tvrtkama agregatorima jer one ne određuju cijenu rada.

Iz uprave Wolta su istaknuli kako ne krše prava radnika jer oni nisu poslodavac, što je još dodatno pojačalo tenzije između okupljenih dostavljača i predstavnika Wolta. "Mi pred sobom imamo zid, a 10. ožujka idemo na Trg bana Josipa Jelačića s ostalim radnicima koji rade preko digitalnih platformi" završio je Šimić.

Uprava Wolta ustvrdila je u četvrtak da tvrdnje koje su tijekom prosvjeda njihovih dostavljača iznijeli zastupnica Peović, Mario Iveković i sami dostavljači nisu istinite, te da mogu ugroziti reputaciju tvrtke. "Žao nam je što je Wolt iskorišten za prikupljanje političkih bodova određenih predstavnika političkih stranaka", stoji u priopćenju koje je potpisao Šušnjar. Izrečene izjave mogu ugroziti reputaciju tvrtke te se Woltovi korisnici već sutra mogu okrenuti drugoj platformi, što bi ugrozilo budućnost svih partnera dostavljača, a ne samo onih koji su izašli na prosvjed, upozoreno je.

Wolt posluje zakonito i nije odgovoran što su stupanjem na snagu novih zakonskih regulativa dostavljači dužni plaćati doprinose državi u punom iznosu, tj. u skladu s brojem sati koje odrade, navodi se uz napomenu kako Wolt nije poslodavac dostavljačima, već je to tvrtka posrednik, tj. agregator koji s njima sklapa ugovor o radu. Manja neto primanja dostavljača Uprava objašnjava kao rezultat inicijative državnih institucija da se zakonski uredi rad platformi, čime će Hrvatska biti prva zemlja u EU koja u svom radnom pravu ima zakonsku regulativu rada putem platformi.

Na optužbe da Wolt radije zapošljava strance umjesto hrvatskih radnika i da nije proveo test tržišta rada Uprava ponavlja da dostavljači nisu njihovi zaposlenici jer ih zapošljava agregator. "Wolt ne radi razliku između stranih i domaćih radnika ni na koji način - plaćanja su ista za sve, kao i način rada putem aplikacije", poručuju. Test tržišta rada proveo je Zavod za mirovinsko osiguranje, nakon čega je dozvolio uvoz radne snage iz drugih zemalja jer hrvatsko tržište ne može zadovoljiti potrebe za radnicima.

U vezi tvrdnje da agregatori ne postoje u drugim zemljama Uprava odgovara kako većina digitalnih platformi u svijetu posluje upravo preko tvrtki posrednika ili agregatora. Pritom platforma služi dostavljačima kao sredstvo za rad, a agregatori pomažu platformi oko regrutiranja i zapošljavanja dostavljača s obzirom da to iziskuje znatne operativne i administrativne kapacitete, pojašnjavaju.

Neistina je i da se radnici prikriveno zapošljavaju bez ikakvog ugovora jer svaki dostavljač s tvrtkama posrednicima ima ugovor o radu i s njima direktno dogovara radne uvjete, tvrdi Uprava. Dizanje cijene rada rezultat je standardne procedure kada postoji veća potražnja za uslugom dostave, što se danas dogodilo jer je padala kiša, pa to nije bio pokušaj odvraćanja dostavljača od prosvjeda, navodi se u priopćenju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više