Novosti

Društvo

Native Dalmacija

Dostavljače se opisuje kao zabavne cirkusante ("jurcaju kao ose, rade vratolomije, akrobacije") i primjer pravog rekreacijskog duha ("dnevno prođu i po sto kilometara, ima naroda koji se toliko ne provoza u godinu dana")

Large pxl 100323 98761640

(foto Marko Lukunić/PIXSELL)

U četvrtak, 15. juna na naslovnici Slobodne Dalmacije objavljena je fotografija dostavljača Wolta na biciklu koju krasi naslov "Dostavljač je naj-posao". Na četvrtoj stranici u novinama naslov članka je "Posao dostavljača ne bih mijenjao ni za što na svijetu: zaradim dvije plaće, nemam šefa, a radim kad hoću".

Udarna priča s naslovnice priča je o Ivici Marinoviću, zaposleniku Wolta iz Splita koji opisuje svoju radnu svakodnevicu kao idealno fleksibilnu i odličnu za postizanje fit forme. Objašnjava, među ostalim, i kako dobro funkcionira sustav tjednih i mjesečnih bonusa i stimulacija za dostavljače koji Wolt primjenjuje.

Što se novinarskog dijela članka tiče, u njemu se konstatira kako "sve više punoljetne mladosti, studenata, zaposlenih i nezaposlenih, živahnih umirovljenika, žena i muškaraca skače na romobile, bicikle i skutere, i kreće s ruksacima na leđima punim hrane na ulice".

Dostavljače se opisuje kao zabavne cirkusante ("jurcaju kao ose, rade vratolomije, akrobacije") i primjer pravog rekreacijskog duha ("dnevno prođu i po sto kilometara, ima naroda koji se toliko ne provoza u godinu dana").

Kao glavni problem u odnosu prema ovim radnicima i radnicama, novinarka Slobodne Dalmacije detektira prijezir i porugu šire javnosti, pa savjetuje narodu: "Mogli bi i sami skočiti na dva kola, ne gledati posao s prezirom."

Neobično je jedino što se radnike i radnice Wolta u čitavom članku navodi kao zaposlenike platforme, a ne kao partnere-dostavljače. "Partneri-dostavljači nisu zaposlenici tvrtke Wolt. Naime, Wolt je isključivo platforma koja spaja tri strane: korisnike, partnere, i partnere-dostavljače", ponavljaju uporno iz Wolta, svaki put kad ih se upita o lošim radnim uvjetima i krnjim pravima dostavljača i dostavljačica.

A pita ih se često u posljednje vrijeme. Konstatiramo da je neobično zato što je korištenje termina "zaposlenik" jedino što nas sprječava da ovu naslovnicu i članak u Slobodnoj Dalmaciji u potpunosti ne tumačimo kao plaćeni oglas Wolta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više