Novosti

Svijet

Kambodža: tranzicija u isto

Hun Sen, koji vodi Kambodžu još od 1985., najavio je da premijersku poziciju prepušta sinu Hunu Manetu. Iako obrazovan u SAD-u i Velikoj Britaniji, analitičari smatraju da nema reformskih ambicija te da njegov otac namjerava i dalje vladati iz sjene

Large internacionala  jerko

Hun Sen (foto WTO/Wikimedia Commons)

U nedjelju 23. srpnja u Kambodži su održani praktički jednopartijski izbori. Kambodžanska narodna partija (CPP) višedesetljetnog diktatora i premijera Huna Sena osvojila je 82 posto glasova i 120 mjesta u parlamentu, dok je rojalistička opozicija prema službenim rezultatima osvojila pet mandata.

Rezultat ne čudi, s obzirom da je zabranjeno sudjelovanje stranci Svjetlost svijeće koja predstavlja jedinu suvislu opoziciju u zemlji sa 16,7 milijuna stanovnika. Također, Sen je zakonskim posljedicama prijetio građanima koji unište glasačke listiće.

Opozicijskom vođi Samu Rainsyu – koji je u egzilu - zbog pozivanja na takav oblik protesta zabranjeno je natjecanje za bilo koju funkciju tijekom narednih 25 godina, dok je drugi opozicijski lider Kem Sokha u ožujku osuđen na 27 godina zatvora zbog navodnog plana rušenja vlasti. Dva dana nakon izbora, Sen je najavio da premijersku poziciju prepušta svome sinu Hunu Manetu, inače generalu i zapovjedniku Kraljevske kambodžanske vojske.

Nekadašnji pripadnik Crvenih kmera, Sen vodi Kambodžu još od 1985. te je nakon 38 godina vladar najduže na vlasti u čitavoj Aziji. Kao vojni zapovjednik srednjeg ranga, Sen tijekom kambodžansko-vijetnamskog rata 1977. godine prelazi na vijetnamsku stranu, a 1979. sa samo 26 godina postaje ministar vanjskih poslova Narodne republike Kampućije koju su instalirale okupacijske vijetnamske vlasti.

Šest godina kasnije postaje i nominalni šef države. U ratu s oružanim grupama koje su pružale otpor okupaciji te od posljedica gladi umrle su stotine tisuća ljudi. Krajem osamdesetih Vijetnam se povukao iz zemlje te je pod okriljem Ujedinjenih naroda provedena tranzicija.

Službeno, uspostavljena je višestranačka demokracija, a nakon što se u zemlju vratio izgnani kralj Norodom Sihanouk Kambodža je 1993. postala parlamentarna monarhija. Sve je to vrijeme Sen uspio ostati na vrhu. Vladao je željeznom šakom, protivnike eliminirao, a opozicijske stranke zabranjivao.

Pod njegovim vodstvom zemlja se primakla Pekingu. Režim je profitirao od kineskih ulaganja i infrastrukturnih projekata, a nedavno otvaranje kineske pomorske baze alarmiralo je Washington. Istovremeno, iako je od 2010. do 2020. stopa siromaštva službeno prepolovljena - s 33,8 na 17,8 posto – tri četvrtine populacije i dalje živi s manje od tri dolara dnevno.

Prema Transparency Internationalu, korupcija je u Aziji prisutnija jedino u Mjanmaru i Sjevernoj Koreji. Senovo nasljeđe su i raširena trgovina ljudima, seksualno ropstvo i pranje novca. Tranziciju na Senovog 45-godišnjeg sina komentatori uspoređuju s dinastijskim sustavom obitelji Kim u Sjevernoj Koreji. Iako je nasljednik Hun Manet obrazovan u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, analitičari smatraju da nema realnih reformskih ambicija – te ističu da njegov otac namjerava i dalje vladati iz sjene.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više