Novosti

Politika

U Južnoj Koreji na izbore izlazi i prva feministička Stranka žena

Dvije godine nakon što je inače konzervativna Južna Koreja postala središtem azijskog #MeToo pokreta, na sutrašnjim izborima u ovoj zemlji kandidirala se i prva feministička stranka.

R7yvue440tz0arf3uswa9gyzr7d

(foto Wikimedia)

Dvije godine nakon što je Južna Koreja postala središtem azijskog #MeToo pokreta, na sutrašnjim izborima u ovoj zemlji kandidirala se i prva feministička stranka. Nadaju se da će ulaskom u parlament pomoći da ženska pitanja i dalje ostanu u fokusu političke agende, piše The Guardian. Tijekom predizborne kampanje kojom je dominirala tema suzbijanja epidemije koronavirusa, novoosnovana Stranka žena koncentrirala se na pitanje spolne diskriminacije i nasilja nad ženama.

Posljednjih godina mlade žene prodrmale su tamošnju političku kulturu uspješnim kampanjama protiv tajnog snimanja putem ilegalno instaliranih molka kamera, zabrani pobačaja i strogim standardima ljepote za žene.

No, unatoč ekonomskom i tehnološkom usponu, Južna Koreja je još uvijek vrlo konzervativno i patrijarhalno društvo. Prema Indeksu jaza među spolovima Svjetskog gospodarskog foruma za 2020. godinu, Južna Koreja nalazi se na 108. od 153 država. Osim toga, u parlamentu sjedi tek 17 posto žena, dok je prosjek na svjetskoj razini 25 posto.

‘Gotovo svi političari, neovisno o tome jesu li progresivni ili konzervativni, kada je riječ o pravima žena su tradicionalisti’, rekla je Lee Soo-jung, profesorica kriminalistike sa sveučilišta Kyonggi kraj Seula. Dodala je i kako neki od njih uopće ni ne shvaćaju razliku između pornografije i seksualnih zločina.

Stranka žena osnovana je prošlog mjeseca na 8. mart i želi privući glasače dviju glavnih stranaka - liberalne Demokratske stranke predsjednika Moon Jae-ina te konzervativne stranke Ujedinjena budućnost. Cilj im je osvojiti četiri od 47 mjesta koji se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti, od 300 koliko ih ima tamošnji parlament.

‘Dvije velike stranke dominiraju političkom scenom, no potrebni je da se čuju različiti glasovi’, rekla je Kim Eun-joo, jedna od osnivačica nove Stranke žena. Dodala je i kako im je cilj poboljšati živote žena zbog čega su se u kampanji koncentrirali samo na ta pitanja.

Za osvajanje mjesta u parlamentu, potrebno je osvojiti minimalno tri posto glasova. Pošto nije vjerojatno da će muškarci glasati za njih, za prolaz bit će im potrebno osvojiti veliki broj ženskih glasova.

‘Osnivanje Stranke žena je vrlo važno, no kao mala stranka teško je da mogu računati na šire biračko tijelo’, rekao je Chae Jin-won, profesorica politologije sa sveučilišta Kyung Hee u Seoulu.

Chai Hyun-jung, 33-godišnja zaposlena majka iz Seula, rekla je kako je kod Stranke žena smeta jer se jedino fokusira na ženska pitanja. Ona će vjerojatno glasati za one koji su se u kampanji bavili pitanjem poboljšanja nižeg obrazovanja te visinom cijena nekretnina u glavnom gradu.

‘Imam previše drugih odgovornosti u životu da bi se samo fokusirala na rodna pitanja. Naravno da sam ljuta zbog cyber seksualnog nasilja, no skeptična sam po pitanju da bi jedno mjesto feminističkoj stranci u parlamentu dovelo do značajnije promjene’, rekla je.

‘Tinejdžeri i mlade žene su skupine čiji se glasovi čuju najmanje’, kazala je Kim te dodala kako su članovi njihove stranke tijekom kampanje primali prijetnje smrću te je na njih bacano kamenje.

‘Žene u Južnoj Koreji se godinama prisiljava da trpe nepravde kao što je digitalno seksualno nasilje. Ako te probleme odgodimo za sljedeće izbore za četiri godine, bit će prekasno’, dodala je Kim.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više