Novosti

Društvo

Pola milijuna radnika štrajkalo u Južnoj Koreji

Oko pola milijuna radnika i radnica u Južnoj Koreji napustilo je prekjučer svoja radna mjesta u jednodnevnom općem štrajku. Radnici traže ukidanje tzv. neredovitog rada i nacionalizaciju glavnih industrija u zemlji, kao i veću moć radničkog odlučivanja u vrijeme krize

Large rsz sejongcungnam korejav1

(foto Industriall-union.org)

Procjenjuje se da je pola milijuna radnika i radnica iz građevinskog, transportnog, uslužnog i drugih sektora, napustilo svoja radna mjesta u jednodnevnom općem štrajku 20. listopada u Južnoj Koreji. Do kraja godine održavat će se masovni prosvjedi u urbanim središtima, ali i u manjim ruralnim zajednicama, a sve bi trebalo kulminirati nacionalnom "svenarodnom" mobilizacijom u siječnju iduće godine.

Korejska konfederacija sindikata (KCTU), najveći sindikat u zemlji s više od milijun članova, organizira ove mobilizacije na širokoj fronti diljem zemlje.

Glavni zahtjevi radnika su ukidanje tzv. neredovitog rada (rad sa skraćenim radnim vremenom, privremeni rad, ili ugovoreni rad s malo ili bez ikakvih beneficija) i proširenje radne zaštite na sve radnike i radnice, kao i nacionaliziranje ključnih industrija. Traži se i veća moć radnika u donošenju odluka o gospodarskom restrukturiranju u vrijeme krize, te da osnovne usluge poput obrazovanja i stanovanja budu socijalne i svima dostupne.

Danas je Južna Koreja na trećem mjestu u svijetu po najvećem broju godišnjih radnih sati, a od 2015. godine bila je treća po broju smrtnih slučajeva na radnom mjestu među zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Više od 40 posto svih radnika i radnica smatra se "neredovnim radnicima". Kao i u SAD-u, mnogi od tih radnika rade u tzv. gig ekonomiji, za aplikacije tehnoloških divova.

Dio sudionika štrajka na ulice je izašao u kostimima iz trenutno najpopularnije Netflixove serije "Squid Game", poručivši da se bore poput likova iz serije. Glavni lik serije je bivši radnik i sindikalist iz Južne Koreje koji je nakon štrajka ostao bez posla. Serija je inače bazirana na štrajku radnika SsangYong Motorsa 2009. godine, koji je brutalnim nasiljem okončala policija.

Iza sjajne elektronike, automobila, aplikacija i gadgeta brendova poput Samsunga, Hyundaija i LG-a stoje brojne i dugotrajne priče o eksploataciji radnika. Ranije ove godine, radnici i radnice zadužene za čišćenje LG Twin Towersa (sjedište tvrtke) kampirali su ispred zgrade 136 dana u najhladnijim zimskim mjesecima u znak protesta protiv otpuštanja i izrabljivačkih uvjeta na radnom mjestu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više