Novosti

Kronika

Истoриja нa грaници

Зaвршeн пoлугoдишњи циклус прoгрaмa СKД-a "Прoсвjeтa" у Oсиjeку: Прoфeсoр из Дaрдe Пeтaр Maтић oдржao je прeдaвaњe o Србимa у Дoњoj Слaвoниjи у рaздoбљу Вojнe Kрajинe кojи су у срeдњeм вeку нaсeлили пoдручje дaнaшњe Слaвoниje и ширe

Large 3

Predavanje profesora Petra Matića

Osmim predavanjem pod nazivom "Srbi u Donjoj Slavoniji" za stručno-naučni prilog Zbornik radova "Srbi i Vojna Krajina u Hrvatskoj", ogranak Matice Srpske za Dubrovnik i Baranju i Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, pododbor Osijek, završili su polugodišnji ciklus programa u tekućoj godini. Zanimljivo predavanje u prostorijama Prosvjete, pred dvadesetak prisutnih, održao je Petar Matić, profesor iz Darde. Ovaj vrsni predavač na iscrpan način govorio je o Srbima u Donjoj Slavoniji u razdoblju Vojne Krajine koji su u srednjem veku, u doba jačanja i prodora Turaka na prostor Balkana naselili područje današnje Slavonije i šire te se pokazali kao značajni u čuvanju i odbrani tadašnjih carstava, kako austrijskog tako i turskog. Područje Donje Slavonije prostiralo se od Ilove do zapadnog Srema te od reke Save do Drave. U 16. veku Srbi dobijaju značajnu crkvenu organizaciju u sastavu Pećke Patrijaršije, od kada datira i Požeška eparhija te šest manastira na području Donje Slavonije, od kojih su dva bila drvene konstrukcije. Veliki značaj dobija manastir Orahovica iz 1544. godine.

U sklopu predavanja, koje je trajalo 90 minuta, u muzičkom delu nastupili su članovi Muzičke sekcije SKD "Prosvjeta" kojima je to bio prvi javni nastup u živo. Predavanju su prethodila još dva događaja. Reč je o pokloničkom putovanju "Upoznavanje kulturne baštine Srba Slavonije", u kojem je 30 članova Muzičke sekcije SKD Prosvjeta posetilo manastir Uspenija Presvete Bogorodice u Dalj Planini s kraja 18. veka. Oni su prisustvovali i liturgiji koju je služio episkop Heruvim. U nastavku pokloničkog putovanja upriličena je poseta kulturno-naučnom centru "Milutin Milanković" u Dalju te poseta Patrijaršijskog dvora i hrama Svetog Dimitrija koji je najveći pravoslavni hram u Hrvatskoj. Članovi Muzičke sekcije istoga dana posetili su i Zajedničko veće opština iz Vukovara gde su im domaćini uručili prigodne poklone, a sve je završilo odlaskom na Adicu i upoznavanjem sa istorijom hrama Sveta Petka na Dobroj Vodi. Ovom pokloničkom putovanju prethodilo je predavanje "Počeci slavenske pismenosti" koje je održala profesorica Jadranka Radošević, savetnica-nadzornica za srpski jezik.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više