Novosti

Kronika

In memoriam: Jagoda Cvetičanin (1948. - 2022.)

Jagoda Cvetičanin, profesorica klavira i neumorna društvena aktivistica, bila je nezamjenljiva promotorica makedonskog identiteta u Hrvatskoj

Large 5

U nedjelju, 27. novembra ove godine, Osijekom i okolinom, bolno je odjeknula vijest da nas je, u 74. godini, zauvijek napustila Jagoda Cvetičanin profesorica klavira i neumorna društvena aktivistica. Bila je supruga opernog pjevača Slobodana Cvetičanina, rođenog u Nišu, s kojim je 1989. i došla u Osijek i koga je često na nastupima pratila na klaviru, te majka violinista Kirila Naumova i glazbene teoretičarke Denice Velkovske.

Rođena je u Skoplju 25. marta 1948. U rodnom gradu diplomirala je klavir 1972. na Fakultetu za muzičku umjetnost. Cijeli radni vijek provela je kao profesorica klavira, najprije u srednjoj školi u Skoplju (1972. - 78.), pa na spomenutom fakultetu (1978. - 1988.), a od 1989. godine u Osijeku, gdje je predavala na Pedagoškom, potom i na Filozofskom fakultetu, da bi od 2003. do penzionisanja 2013. radila na Umjetničkoj akademiji.

Bila je nezamjenljiva promotorica makedonskog identiteta u Hrvatskoj. Godine 1994. bila je među osnivačima i prva potpredsjednica, a potom predsjednica osječkog Makedonskog kulturnog društva (MKD) "Braća Miladinovci" u dva mandata. Bila je potpredsjednica Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i članica Redakcijskog odbora "Makedonskog glasa". Kao predstavnica makedonske nacionalne manjine Grada Osijeka u dva mandata, bila je inicijator obilježavanja Dana nacionalnih manjina 9. maja, a 2008. pokrenula je nastavu makedonskog jezika u OŠ "Vijenac".

U MKD-u je bila voditeljica pjevačke sekcije "Vardarke" (makedonski: "Vardarki"), s kojima je sve do prerane smrti neumorno nastupala. Godine 2014. i 2015. uplovila je u spisateljske vode pa je prvo izdala autobiografiju na 282 stranice u povodu 40 godina umjetničkog djelovanja pod naslovom "40 godina u znaku povezivanja i klavirskog mozaika", a onda i dokumentarij "Makedonske boje u slavonskoj ravnici – tragovi sjećanja", knjigu u kojoj je zabilježila aktivnosti MKD-a "Braća Miladinovci". Podržavala je ostale osječke manjine i učestvovala u njihovim akcijama, uključujući osječki pododbor SKD-a "Prosvjeta".

Na vječni počinak je ispraćena prvog decembra na osječkom Centralnom groblju, stihovima "T'ga za jug" Konstantina Miladinova, zatim pjesmom "Tiho noći" u izvedbi članova osječkog HNK-a i popularnom pjesmom "Makedonsko devojče" u izvođenju Jagodinih "Vardarki".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više