Novosti

Kronika

Hrvatska mora platiti odštetu građaninu srpske nacionalnosti

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je odluku da je Hrvatska prekršila prava građaninu srpske nacionalnosti čija je imovina oduzeta i oštećena nakon što je pobjegao tokom rata

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je u četvrtak odluku da je Hrvatska prekršila prava građaninu srpske nacionalnosti Nikoli Dabiću iz Sunje čiju je imovinu oduzela i oštetila druga obitelj nakon što je on pobjegao tokom rata.

Sud je utvrdio da odgovornost za gubitak, odnosno oštećenje i pljačku kuće snosi ne samo počinitelj, već i država, te da Hrvatska mora platiti Nikoli Dabiću 3200 eura odštete i dodatnih 833 eura sudskih troškova. Hrvatska je, stoji u odluci, prekršila član 1. Protokola broj 1 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja se odnosi na neometano uživanje posjeda.

Nikola Dabić živio je u svojoj kući u Sunji do 4. kolovoza 1995. godine, dan prije vojno-redarstvene operacije Oluja. Godinu dana kasnije hrvatske vlasti dopustile su obitelji koja je izbjegla iz BiH da privremeno koristi njegovu kuću. Ta odluka temeljila se na osnovi zakona iz rujna 1995. godine kojim je omogućeno državi da preuzme imovinu ljudi koji su napustili Hrvatsku nakon listopada 1990. godine te u njih smjeste druge osobe.

Dabić je 2000. godine podnio zahtjev za povrat kuće koji je prihvaćen. No, imovina, vozila i stoka su mu bile pokradene, a dijelovi kuće teško oštećeni.

Tri godine kasnije podnio je pred Općinskim sudom u Sisku građansku tužbu protiv države, općine i osobe koja je živjela u njegovoj kući, kojom je tražio naknadu štete. Godine 2008. Općinski sud je odbacio tužbu. Iste godine tužbu je odbacio i Županijski sud u Sisku. A 2011. godine i Vrhovni sud, objašnjavajući kako ni državna ni lokalne vlasti ne mogu biti odgovorne za štetu. Dvije godine kasnije i Ustavni sud odbio je Dabićevu tužbu, nakon čega je odlučio potražiti pravdu u Strasbourgu gdje mu je tamošnji sud konačno dao za pravo.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više