Novosti

Politika

Nizozemska željeznica obeštetit će žrtve Holokausta jer je prevozila Židove u logore

Komisija je ustvrdila da između pet i šest tisuća preživjelih iz nacisitičkih logora ili njihove rodbine, ispunjava uvjete za odštetu. Primit će između pet i petnaest tisuća eura odštete po osobi

Qdjdgc8ts9mk32x5dkk969i3sad

Gotovo 75 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata nizozemska željeznica planira ponuditi odštetu žrtvama Holokausta i njihovim obiteljima zbog toga što je sudjelovala u prijevozu Židova u nacističke logore u Nizozemskoj, prenosi agencija Hina.

Željeznički prijevoznik NS stavit će na raspolaganje žrtvama desetke milijuna eura, objavio je u srijedu čelnik NS-a, Roger van Boxtel, u nizozemskom gradu Utrechtu. Procjenjuje se da je oko 110.000 Židova i Roma bilo deportirano temeljem nacističkih zapovijedi, najviše u koncentracijski logor Auschwitz. Samo nekoliko tisuća ljudi je preživjelo. ‘Prijevoz je za cilj imao njihovo istrebljenje’, kazao je van Boxtel. ‘Odšteta nikada neće nadomjestiti osobnu patnju’, dodao je.

NS je 2018. najavio da će ponuditi odštetu žrtvama Holokausta. Povjerenstvo, koje je vodio bivši amsterdamski gradonačelnik Job Cohen, zaduženo za razradu detalja predstavilo je svoje zaključke u srijedu. Komisija je ustvrdila da između pet i šest tisuća preživjelih iz nacisitičkih logora ili njihove rodbine, ispunjava uvjete za odštetu. Primit će između pet i petnaest tisuća eura odštete po osobi, što znači da bi ukupna odšteta mogla doseći 50 milijuna eura.

Inicijativu je pokrenuo Salo Muller, 83-godišnji novinar i fizioterapeut, čiji su roditelji deportirani u Auschwitz, gdje su i ubijeni. Željeznički prijevoznik u to se vrijeme nije protivio zadatku prijevoza Židova, a od toga je zaradio oko 1,1 milijuna eura. NS se zbog svoje uloge u holokaustu službeno ispričao svim žrtvama 2015. godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više