Novosti

Preporuke: muzika

Elektro soundtrack vremena

Jake snage muzičke elektronike se vraćaju – Skrillex je izbacio dva albuma obojana postpandemijskim osjećajem izolacije, Orbital se bave migracijama i klimatskom krizom, a zvuk Leftfielda je agresivno optimističan

Skrillex: Quest for Fire / Don't Get Too Close (Atlantic)

Diskografija Sonyja Moorea pod njegovim najpoznatijim pseudonimom dosad je nudila tek debitantski album objavljen nakon niza singlova i EP-jeva koji su krajem nultih i početkom desetih pomogli redefinirati dubstep i od klupskog ga fenomena pretvoriti nakratko u zabavu za široke mase na stadionima i ljetnim festivalima. Tijekom tog razdoblja Skrillex je postao sinonim za agresivni, maksimalistički mikrožanr pogrdno prozvan brostepom. Povukavši se nakon vrhunca vala komercijalnog EDM-a u pozadinsku ulogu serijskog suradnika, nije bilo jasno hoće li se vratiti kroz nešto više od nasumičnih singlova i koprodukcija. "Quest For Fire" i njegov "skriveni", nenajavljeni popratni album su vrlo ugodno iznenađenje iz nekoliko razloga. Pjesme gotovo u pravilu pate od velikog broja vokalnih i produkcijskih suradnika što je česti sindrom suvremenog elektroničkog popa. Moore, koji se kroz godine više istaknuo kao izvrstan dizajner zvuka nego kao koherentan pop autor, taj problem pretvara u prednost. Sve različite stilove i goste uspijeva povezati melankoličnom, ponekad i svjesno infatizilrajućom atmosferom unutar koje su elementi komercijalne pop glazbe posljednjeg desetljeća obojani mješavinom nostalgije i opipljivog osjećaja izolacije karakterističnog za postpandemijsko ozračje.

 

Orbital: Optical Delusion (London Music)

Orbital su oduvijek bili vrlo izravni u svojim namjerama i porukama, barem za standarde techno dvojca. No na "Optical Delusion" braća Hartnoll uz pomoć gostujućih vokalista vrlo izravno tematiziraju pandemiju, migracijsku i klimatsku krizu. Unatoč vrlo efektnim gostovanjima poput onoga Sleaford Mods u fantastičnoj "Dirty Rat", glavna atrakcija su i dalje odlični instrumentali. "Home" s Annom B. Savage je tekstualno možda i banalan s porukom svedenom na "naša kuća gori" Grete Thunberg čiji su govor već semplirali u živim nastupima. No suptilnost koja im nedostaje u tekstu Orbital nadoknađuju filmičnim technom po kojem su i postali prepoznatljivi u devedesetima. "Optical Delusion" se ne može nositi s tadašnjim uzastopnim remek-djelima, no pokazuje da su Hartnolli i dalje sposobni za raskošne melodijske konstrukcije i propulzivne ritmove. Dok je većina njihovih suvremenika zaglavila u odavno definiranom zvuku ili u neuspjeloj modernizaciji, Orbital uspijevaju suptilno prilagoditi zvuk vremenu. To ne znači da ganjaju trendove, već da im glazba svaki put zvuči malo dramatičnije, a to se zapravo savršeno uklapa u izjavu Paula Hartnolla kako ne pokušavaju dati "sociopolitički komentar, nego stvoriti soundtrack vremena u kojem živimo". U tom smislu "Optical Delusion" je potpuni uspjeh.

 

Leftfield: This is What We Do (Virgin)

Ekstatični "This is What We Do" tek je četvrti album u dvadesetak godina koliko je prošlo od remek djela "Leftism", albuma koji je londonski duo nakratko pretvorio u prvake onog što se tada pomalo šlampavo nazivalo "electronicom". Osnivač i glavni autor Neil Barnes album opisuje kao odgovor na niz traumatičnih osobnih iskustava, no slušajući energični i gotovo agresivno optimistični album, to se ne bi reklo. Držeći se breakbeatova i analognih sintisajzera kao glavnih elemenata zvuka, Barnes i suradnik Adam Wren kreirali su podsjetnik na rane dane britanskog ravea koji su uostalnom i oblikovali zvuk Leftfielda. Zahvaljujući pametnom sekvenciranju, space age "balade" poput "City of Synths" ili "Machines Like Me" predstavljaju dobrodošao predah između energičnijih pjesama pa se jednosatno trajanje albuma ne čini pretjeranim. Ciničniji slušatelj bi mogao zaključiti kako su albumi poput ovog samo klasični rock za generaciju odraslu na ranim britanskim raveovima, no kad zvuče ovako žilavo i strastveno ta opaska je zapravo slučajni kompliment.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više