Novosti

Društvo

Dvanaest hiljada razloga za slobodnu obalu

Uspjeh građanske inicijative za pokretanje referenduma o problematičnoj pulskoj investiciji još je impresivniji jer je organizirana pod političkom opstrukcijom i bojkotom medija

Large lungomare sa%c5%a1a miljevi%c4%87

Objava rezultata prikupljanja potpisa za referendumsku inicijativu – Lungomare (foto Saša Miljević/PIXSELL)

Prenamjena Lungomara iz sportsko-rekreacijske u turističko-građevinsku zonu neće proći, poručili su građani i građanke Pule. Inicijativa "Referendum za Lungomare" uspjela je prikupiti skoro 12 tisuća potpisa (11.918, ako ćemo precizno), dakle potpise više od 20 posto birača prijavljenih na području grada Pule. Šest kutija s potpisima, početkom ovog tjedna je u Gradskoj palači predano predsjednici Gradskog vijeća Dušici Radojčić iz platforme Možemo!.

Ako se pokaže da je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, a potpisi pravovaljani, tijekom jeseni će biti održan referendum. Inicijativa je zatražila da referendum bude održan 9. listopada, kako bi kampanja koja mu prethodi i samo izjašnjavanje bili održani nakon perioda u kojem bi zbog sezonskih okolnosti odaziv mogao biti nizak. Da bi referendum bio važeći potrebno je da njega izađe većina birača i biračica s područja grada Pule.

Dan nakon što je završilo prikupljanje potpisa gradonačelnik Pule Filip Zoričić na svom je Facebooku napisao: "Meni lijepiti etikete da pogodujem investitoru ili da sam dio krupnog kapitala mogu samo zlonamjerni ljudi". Time je Zoričić pokazao da i dalje nije spreman suočiti se s javnošću te priznati ulogu koju je igrao posljednjih mjeseci, kada je bio glasnogovornik interesa Dragana Šolaka, investitora iz tvrtke Hotel Valkane.

Dvanaest tisuća potpisa moralo bi mu doći kao naglo političko otriježnjenje, ali čini se da Zoričić, kao i SDP-ovska svita koja je uz Šolaka revno stajala na istoj liniji, sporo zaključuju. Kontrareferendumska struja u Gradskom vijeću radila je raznoliko i intenzivno svih ovih mjeseci: od odbijanja podrške referendumu i malicioznih huškanja kontra referendumskih organizatora do zabrana građanima da na javnoj raspravi pitaju o izgradnji hotela i protivljenja da na sjednici Gradskog vijeća govore predstavnici inicijative za referendum. Usprkos takvim (ne)djelima, građani nisu odustali od svoje borbe za kilometar slobodne pulske obale.

Uspjeh građanske inicijative još je veći i impresivniji ako uzmemo u obzir da su se organizirali pod bojkotom najvećeg dijela nacionalnih, ali i lokalnih medija, od kojih su neki otvoreno djelovali protiv inicijative i manipulirali informacijama o Lungomaru. Posebno se to vidjelo u izvještavanju Šolakove televizije N1 te na stranicama Glasa Istre, o čemu su Novosti i ranije pisale prateći ovu temu. Osim medijski, inicijativu za referendum opstruiralo se izbjegavanjem davanja pravovremenih dozvola za lokacije štandova za prikupljanje potpisa. Prepreka, dakle, nije nedostajalo.

S tisućama potpisa za referendum o Lungomaru gradska vlast sada gubi političko opravdanje za donošenje 2. Izmjena Urbanističkog plana uređenja (UPU) Lungomara, kojima je nastojala odbiti 226 zaprimljenih primjedbi građana, kao i za odbijanje pokretanja 3. Izmjena UPU Lungomare, koje je pokrenuo pulski Možemo! radi preispitivanja sadržaja obuhvaćenih postojećim planom, poput hotela i ugostiteljskih objekata u šumi Lungomare.

"Lekcija za pamćenje - odluke se donose zajedno s građanima, a ne umjesto njih. Postoje teme građanima previše važne da bi odlučivanje prepustili političarima, naročito onima koji su pokazali snažnu vezu s privatnim interesima. Prvim zahtjevom za referendumom u svojoj povijesti Pula se pridružuje gradovima u kojima zajedno stvaramo svoju budućnost. Na Lungomaru počinje promjena koja se više nikada neće moći zaustaviti", poručili su po završetku prikupljanja potpisa iz pulskog Možemo!.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više