Novosti

Kratko & jasno

Duga Mavrinac: Da bismo pokazale vrijednost odbačenog, izvrnule smo Muzej

Izložbom želimo pokazati da svaki predmet, trivijalan i beznačajan, kao i muzejski, može postati iznimno vrijedan za sakupljača. Oni se međusobno definiraju i grade, kaže kulturna antropologinja te autorica i kustosica izložbe "Ovo nije predmet"

Large mini kultura duga mavrinac

(foto Privatna arhiva)

Što donosi izložba "Ovo nije predmet" koja je nedavno otvorena u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu?

Izložba je nastala u okviru trogodišnjeg projekta "Odbačeno – prilozi za studije vrijednosti" koji je udruga IPAK – istraživački projekti i autorske koncepcije započela 2021. Autorice projekta smo Irena Bekić i ja, a gradimo ga kroz temu vrijednosti koja je kulturnoj antropologiji draga od samih početaka. Promišljamo vrijednost kao relacijsku i kontekstualnu kategoriju. Posebno su nam zanimljivi predmeti, pojmovi i kategorije koje prelaze u suprotni pol, u polje odbačenog. Na izložbi stavljamo u dijalog umjetničke, muzejske i pojedinačne sakupljačke prakse koje u procesu prepoznavanja, izdvajanja i sakupljanja predmeta upisuju u njega emotivnu, afektivnu, simboličku ili drugu vrijednost. Izložbom želimo pokazati da svaki predmet, trivijalan i beznačajan, kao i muzejski, može postati iznimno vrijedan za sakupljača. Oni se međusobno definiraju i grade. Zanimaju nas i različite prakse indeksiranja i klasificiranja. U konačnici, u želji da pokažemo vrijednost odbačenog, izlučenog ili "sklonjenog" izvrćemo Muzej naopako i pokazujemo ono što se ne vidi, od arhitektonske strukture do predmeta iz depoa.

Koji umjetnici su zastupljeni na njoj?

Na suradnju smo pozvale umjetnika Vanju Babića čije su preokupacije najčešće vezane uz fenomen otpada i viška. Njegov se pristup temelji i stvara cirkularnu ekonomiju, temeljenu na odrastu, a ne profitu. Budući da je autor postava izložbe, unutar kojega je diskretno i gotovo neodvojivo intervenirao vlastitim umjetničkim radom, taj je pristup ugrađen kako u koncept koji proizlazi iz antropološkog pogleda tako i u postav – sve što smo za postav koristili pronađeno je u Muzeju. Uz taj gotovo nevidljiv rad inkorporiran s postavom, Vanjina je intervencija i izmještanje depoa s tekstilom u galeriju sličnog gabarita što omogućuje uvid u najčešće nevidljivu brigu i pažnju kojom kustosi njeguju zbirku. Rad Marijana Molnara "Ponovo predmet" rad je iz 2008. kada je umjetnik pozvao prodavača s Jakuševca da mu uz novčanu naknadu ustupi zbirku od oko 700 predmeta za izlaganje i prodaju na izložbi u Domu HDLU-a. On je pritom sam popisao i opisao sve predmete u inventarne kartice. Umjetnik Ivan Faktor prisutan je s filmom "Le Samurai" u kojemu dokumentira stan u Krajiškoj 29, odnosno hvata intimni trenutak u danu Tomislava Gotovca. Na koncu tu su i predmeti koje je Gotovac skupljao, a koje smo za izlaganje dobile ljubaznošću Darka Šimičića iz Instituta Tomislav Gotovac.

Na koji način je publika uključena u koncept?

Posebno nas veseli poziv svim posjetiteljima da izdvoje neki poseban predmet iz svakodnevice te da ga s par bilješki uvedu u inventarnu karticu. One će činiti, za ovu prigodu oformljenu "Zbirku (bez)vrijednog" koja će biti okupljena i predstavljena kao dio kataloga izložbe. Time simbolično svaki posjetitelj za sebe zatvara izložbu i upisuje joj vlastito značenje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više